Foto: Jeremy Brooks


La consciència ambiental comença a despertar-se, però ja no s’hi val només amb reduir, reutilitzar i reciclar. El Palau Robert té a la sala 4, fins al 19 de novembre, una exposició que mostra els diferents productes dissenyats ecològicament pel concurs Catalunya Ecodisseny, organitzat des del 2001 per la Generalitat de Catalunya. El premi està emmarcat dins l’Estratègia Catalana d’Ecodisseny (Ecodiscat).
 
El Departament de Territori i Sostenibilitat ha organitzat la mostra dels premiats de l’any 2015 i 2017 per difondre i promoure el consum de productes ecodissenyats. És a dir, aquells productes que s’han creat seguint models de producció sostenibles i de qualitat: tenint en compte l’estalvi de recursos, l’optimització del fi de vida del producte, l’ús de materials reciclats o reutilitzats, la mínima contaminació possible en el procés i que siguin socialment compromesos.
 
L’ecodisseny vol integrar els aspectes ambientals en el disseny d’un producte o servei per millorar el seu comportament ambiental al llarg del seu cicle de vida: per tal que sigui més eficients en l’ús de recursos, incentivin l’economia circular i siguin sostenibles.

La mostra es divideix en cinc categories, en què s’ensenyen els projectes premiats i les mencions. 


La categoria A fa menció al producte. El guanyador és aquell que, dissenyat o creat a Catalunya, ha minimitzat l’impacte ambiental al llarg de tot el seu cicle de vida: des que se’n fa el projecte fins la gestió d’ell quan ja no és útil. Cool downlight és el guardonat: una gamma de llums LED que té un molt bon rendiment lumínic. Integra l’economia circular, la seva vida útil és llarga, i genera més ocupació que en una gamma de LEDS normal, ja que es necessita desmuntatge.

La categoria B busca un projecte de producte sostenible, és a dir, que encara no estigui produït o comercialitzat. La Cadira biennale i l’Antivolabossa són els dos productes premiats. La primera és un sistema de seients repetitiu i d’un sol material reciclable que tant pot ser d’un mòdul com més d’un. El segon projecte aposta per unes papereres més segures i evitar el malbaratament de les bosses d’escombraries i l’embrutiment de la via pública. Es tracta d’una goma, provinent de recollida selectiva, que eviten que les bosses d’escombraries volin.
 
La categoria C, Estratègia, premia aquella iniciativa executada que fomenti els productes ecodissenyats. Kigali Chair Project és una iniciativa que ja s’ha dut a terme a Ruanda: fabrica cadires de rodes a partir de recursos localment disponibles i processos de fabricació senzills. A més a més, aquest projecte aporta un valor social afegit facilitant l’accés a cadires de rodes a persones amb manca de recursos. És un projecte compromès socialment que facilita nova ocupació i és sostenible ambientalment.
 
La categoria D és per estratègies o productes desenvolupats per estudiants que tinguin en compte les consideracions ambientals. El premi de Disseny jove és pel Disseny d’un mini aerogenerador d’ús domèstic que es col·loca a façanes per generar energia eòlica. Aquesta estratègia aposta per descentralitzar la generació d’energia i pel consum directe per l’usuari final, reduint els costos ambientals del transport d’energia.
 
I finalment, la categoria E que premia el millor Disseny euro-mediterrani. Pep Lemon és un projecte de Mallorca que vol reduir el malbaratament alimentari, i dona valor als cítrics destriats per convertir-los en refrescos naturals. A més a més, és un projecte local i amb compromís social que crea sinergies entre les illes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa