La dramaturga Marta Buchaca Foto: Xavi Buxeda / Sala Beckett Obrador Internacional de Dramatúrgia


La Rita és una gossa i la Marta Buchaca és la dramaturga que acaba de guanyar la segona edició del Premi Frederic Roda que atorga l’Associació Dramàtica de Barcelona (ADB) amb l’ajut de la Diputació de Barcelona. Ho ha fet amb Rita, l’obra que s’estrenarà a la Sala Beckett el 29 d’octubre i que ens parla dels lligams familiars i dels tabús entorn de la mort. Els protagonistes són dos germans, una mare, que és entre el públic, i aquesta gossa que li posa títol a l’obra. Ens ho ha explicat el President de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles García Cañizares, en l’acte en què se li ha lliurat el premi a una Marta Buchaca absent perquè, precisament, estava assajant Rita.

Marta Buchaca (Barcelona, 1979) és guionista i una dramaturga reconeguda amb obres com Litus, guanyadora del primer premi #postfunció i que Dani de la Orden li acaba de portar al cinema. Arola editors li ha publicat una antologia de les obres i entre les seves peces més recents hi ha Playoff, una obra que transcorre al vestuari d’un equip de futbol femení.

El fill de Frederic Roda, Ignasi Roda, impulsor del guardó, ha recordat la figura del seu pare com a cofundador de l’ADB, que l’escriptor Jordi Coca, va definir com un assaig de Teatre Nacional. Hereu de la tasca impulsora del pare, Ignasi Roda explica que guanyar aquest guardó suposa l’oportunitat de fer rodar l’obra fora de la capital, gràcies a que es programa a la Xarxa de Teatres de la Diputació de Barcelona. També suposa, per a la guanyadora, 8.000 euros i l’edició del text, fet que no volem obviar, si tenim en compte com està el nivell de precarietat econòmica en el món de la cultura. Precisament d’això hem parlat amb García Cañizares en acabar l’acte: “És difícil fer entendre que la cultura és molt important, per exemple, econòmicament: sense ella no tindríem turisme” i hi podríem afegir que també és necessària per a la salut mental de la població: “Exacte. Quan als hospitals es fa feina terapèutica a través del teatre hi ha molts bons resultats”. Hi estem d’acord, doncs.

Per impulsar cada cop més aquest premi, Ignasi Roda, ens comenta que miraran de fer-lo entrar en els actes de la Nit de Santa Llúcia. La primera edició del guardó la va guanyar Carles Batlle amb una obra sobre les actrius Hedy Lamarr i Marilyn Monroe, que s’estrenarà al Teatre Nacional a la primavera. Així doncs, aquesta temporada, coincidiran els dos Premis Frederic Roda als escenaris, dues peces molt diferents i que donen fe de la vitalitat del nostre teatre.

David Bagés i Anna Moliner a «Rita», de Marta Buchaca Foto: Xavi Buxeda / Sala Beckett Obrador Internacional de Dramatúrgia

Nou comentari

El piano

Comparteix

La nova cançó de Joan Dausà

Sortegem 3 entrades dobles per la festa de presentació a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm
Comparteix

The Look of Love

Nina Simone, Dionne Warwick i Diana Krall canten la cançó popularitzada per Dusty Springfield
Comparteix

Jove per sempre

Que sempre facis coses per als altres i deixis que ells les facin per a tu
Comparteix

Bob Dylan, només ho sap el vent

Per quants camins l'home haurà de passar/ abans que arribi a ser algú?

Passadís

Comparteix

Les mans del metro de Nova York

14 fotografies que retraten gestos, guants i dits durant un trajecte subterrani
Comparteix

Paraules (úniques) d’amor

14 dibuixos descriuen mots singulars d'arreu del món relacionats amb l'art d'estimar
Comparteix

El naïf del Duaner Rousseau

14 quadres mostren l'evolució del pintor francès
Equipo Crónica. Sense títol, 1972. Aquarel·la i guaix sobre teixit, 54 x 39 cm.
Comparteix

Tots van ser Picasso

Els Espais Volart exposen la col·lecció de 400 tapets decorats per artistes i escriptors en solidaritat amb el pintor

Comparteix