El teatre arriba al teatre

L'obra 'Animals de companyia' aterra al Club Capitol havent passat per cases particulars i per Centreamèrica

Arxivat a: Teatre, La butaca

Després de recórrer un centenar de cases particulars i de fer les Amèriques (l’obra s’ha pogut veure a El Salvador, Guatemala, Santo Domingo i Mèxic), Animals de companyia es representa al Club Capitol a partir del 4 de febrer. Amb dues cares noves: Mercè Martínez fa el paper que feia Estel Solé i Jacob Torres substiteix Jordi Vaqué. Des de Catorze els desitgem molta sort en aquest aterratge als escenaris.

Esclata la festa a ‘Animals de companyia’. Foto: Sílvia Poch

Una obra de teatre de proximitat que passa al voltant d’una taula…? Uns espectadors que s’haurien de sentir com a casa, rient i patint i plorant com si també els haguessin convidat al sopar…? Eureka, ja ho tenim: representem-la a menjadors de cases particulars.

Seria un relat bonic. I fals.

“Quedaria molt bé dir que era la nostra intenció, però no –explica l’actriu i dramaturga Estel Solé quan s’aturen els aplaudiments després d’una de les funcions–. La veritat és que teníem obra però no teníem teatre. La vam començar a fer a casa de la dissenyadora Bárbara Aurell, i després a casa de l’Elisenda Roca, i ara ja hem actuat a pisos de tot Catalunya. És curiós, ens trobem maquillant-nos al lavabo d’un home que no sabem qui és. Fem teatre de resistència: si la gent no va al teatre perquè no té diners, nosaltres portem el teatre a casa de la gent.” I no és pas un teatre d’estar per casa, al contrari, malgrat que el joc de paraules resulta temptador.

Jo de tu no m’ho perdria. Perquè l’obra s’ho val (els actors desprenen veritat, i el text és una comèdia simpàtica que ens interpel·la sobre l’amistat, la sinceritat, la soledat i les històries que inventem sobre nosaltres mateixos i els altres) i perquè ve de gust donar suport a iniciatives com aquesta, ara que la creació es veu forçada a buscar nous camins per arribar al públic. Ara que els artistes i similars han de convertir-se en emprenedors per força.

Dirigida per Marilia Samper, Animals de companyia és una producció de la companyia La Mandanga, formada per Jordi Vaqué, Martina Tresserra, Miriam Tortosa, Edu Buch i Estel Solé, que debuta com a autora teatral amb aquesta obra. Sí, l’Estel és la que feia de Marina a La Riera. I ha publicat un parell de poemaris: Dones que somiaven ser altres dones (Galerada, 2011) i Si uneixes tots els punts (Galerada, 2013). “És una noia que convé tenir a prop, té molta energia i mil idees per hora”, em diu algú que la coneix bé.

S’imposa la cultura de trinxera i toca teixir complicitats amb persones que fan coses, amb creadors que esquiven el desànim carregats d’empenta i de ganes de sortir-se’n. La crisi se’ns ha instal·lat a casa com l’amiga divorciada que no es pot pagar un lloguer: hem d’aprendre a conviure-hi amb resignació i alegria. Sospito que els del gremi ens necessitem més que mai els uns als altres. I no només com a animals de companyia.
 

Foto: Lita Bosch

Comentaris

  Sílvia Teulats Octubre 2, 2014 11:08 am
  Enhorabona per aquesta iniciativa que apropa el teatre a la gent i, fins i tot, l'integra dins l'obra.
  Jaume Prat Octubre 2, 2014 11:19 am
  La demostració de que quan es vol portar a terme un projecte, els entrebancs mai són excuses. Bona proposta!
  Anna Jiménez Octubre 2, 2014 11:23 am
  La Cultura vull dir, i el teatre es una finestra cultural que omple l'ànima.
  David Morlà Octubre 2, 2014 11:27 am
  Felicitats a l'Estel Solé per aquesta gran iniciativa i a tot l'estol de professionals que participen en aquesta obra. Teatre en estat pur.
  Elisenda Octubre 2, 2014 11:50 am
  Una bona manera de començar una obra per tal d'arribar a la gent! I ara al teatre! Ganes de veure-la
  Catalina Octubre 2, 2014 11:53 am
  És una verdadera llàstima, per no dir desgràcia, que haguem portat la cultura en aquest extrem. La cultura ens fa avançar com a poble, com a societat i no hem de deixar que la política ens arrebati allò que ens pertany des de molt abans que ella. Molta sort!
  MIQUEL MAS Octubre 2, 2014 12:10 pm
  Un luxe poder veure aquesta obra de teatre.....
  Beatriz Octubre 2, 2014 12:34 pm
  Felicitats!!! Moltes ganes de veure aquesta obra. El meu fill s'esta ficant a poc a poc en aquest mon que realment es màgic.
  CrisMorral Octubre 2, 2014 12:40 pm
  Crec que l'obra d'Estel Solé ha portat al teatre a un nou model d'espectacle, més proper i que gira a través de les cases dels espectadors. Moltes ganes de veure Animals de Companyia!
  Laia Solaz Octubre 2, 2014 1:05 pm
  Molt contenta que finalment aquesta obra tan especial pugui ser representada en un teatre. L'iniciativa d'aquest grup d'actors és admirable i l'obra en sí, tot un plaer.
  Vini MF Octubre 2, 2014 3:34 pm
  q guai això d q aneu a les cases!!! Cada espai es diferent i única!!! :)
  Núria Pedró Octubre 2, 2014 4:23 pm
  I és que no puc amb el altres... sóc de poble, i gossos i gats sempre els he vist pel carrer. M'agradaria poder veure aquesta proposta tan engrescadora!!!
  Laura Octubre 2, 2014 6:01 pm
  Bravo per la valentia que mou iniciatives com aquesta, i tot el meu encoratjament a actors i equips que fan que la màgia del teatre no s'aturi malgrat la maleïda crisi. L'art sempre ha estat una forma de resistència! M'agradaria moltísism veure l'obra i aplaudir-vos, com ja faig ara per aquí sense veure-la.
  Ma. Mercè Juanpere Octubre 2, 2014 6:34 pm
  Fer teatre sense un teatre. Actors que segueixen fent de la seva passió, la seva vida. Perquè ho mereixen, els afegim a la seva resistència.
  Cristian Cavero Octubre 2, 2014 7:38 pm
  Éss increïble veure aquests actors fent un treball magistral. Mereixen molt l'oportunitat de lluir-se en un teatre.
  Montse Homs Octubre 2, 2014 8:03 pm
  Molt més que animals de companyia, molt interessant!
  Encarnix Octubre 2, 2014 8:40 pm
  Enhorabona pel treball fet i gràcies per la iniciativa.
  Judit Ballesteros Octubre 2, 2014 9:56 pm
  Molt gran, l'Estel Solé! Enamorada dels seus poemes i amb moltes ganes de descobrir aquests Animals de companyia!
  Maite S. Octubre 2, 2014 11:37 pm
  Ja fa temps què vaig llegir què la casa de l'Elisenda Roca es convertia en improvisat teatre. Em vaig quedar amb ganes de viure l'experiència. Producte de proximitat com l'escarxofa del Prat ;-)
  Berta Mas Octubre 3, 2014 1:23 pm
  Apropar el teatre a la gent, una obra magistral, uns actirs magnífics...tinc ganes de tornar-la a veure!

Nou comentari

Juan Miguel Morales
Envia'ns un àngel que sigui com tu
Aniré com quan anàvem junts/ darrere les teves passes,/ d'esquena al futur
Més entrades...
Les flors de cada mes
Un calendari ens ensenya què floreix, de gener a desembre, en un jardí molt especial de Londres
Més entrades...