Catorze
Una història d’històries entre els infants i el cinema

Escena d’El gran dictador, de Charles Chaplin (1940)

Un barber a qui han confós amb el dictador Astolfo Hynkel juga amb un gran globus terraqüi al so de la música. Salta, el fa botar, l’enlaira fins al sostre de l’estança i, en abraçar-lo, el món esclata. És una de les escenes més cèlebres d’El gran dictador, de Charles Chaplin. Però això no és la pel·lícula i el globus no ha esclatat, ha sortit de la pantalla i es passeja per sobre dels caps dels infants, que el miren, el toquen i se senten convidats a explorar-lo.

Això passa a Cinemúsica, un espectacle creat per Viu el Teatre i pensat per a infants de fins a quatre anys, que reuneix cinema, quotidianitat i música en directe al Petit Romea els dies 19 i 20 de març. Una de les seves creadores és Gisela Juanet, que explica, i li agrada explicar, com una idea embrionària d’homenatge al cinema va créixer després d’una funció de Pintamúsica, un altre muntatge de la companyia. “Vam parlar amb les mestres d’una escola bressol i em va sorprendre molt quan ens van explicar que posaven cinema en blanc i negre als infants i que els fascinava. Els moviments hi són molt exagerats, teatrals, i la música en segueix exactament els tempos, acompanya la gestualitat divertida i exagerada.”

Imatge de Cinemúsica, de Viu el Teatre

Juanet, amb Berta Ros i Lorena Lliró, van agafar-se a aquesta anècdota per centrar-se en la creació del nou muntatge: “Als infants els crida l’atenció la llum, el moviment, i tots dos s’uneixen en el cinema en blanc i negre. Una escena on els moviments són molt exagerats, gairebé de clown, acompanyada amb música en directe és una combinació que als més petits els crida molt l’atenció i, un cop vam estrenar, vam comprovar que, efectivament, l’espectacle funcionava i que els adults també el gaudien.”

Cinemúsica no explica una història perquè, en paraules de Gisela Juanet, “és una història d’històries” amb les rutines i la quotidianitat dels infants com a fil conductor. Menjar, ballar, jugar, llevar-se… són accions conegudes pels més petits, moments del seu dia a dia que tenen un inici i un final, experiències pròximes que ajuden a apropar-los a les històries del cinema de Keaton, Chaplin, Méliès i els germans Lumière. Les primeres etapes dels infants es troben i lliguen amb les primeres etapes del cinema.

Imatge de Cinemúsica, de Viu el Teatre

Malgrat que pren com a punt de partida el cinema, Cinemúsica és un espectacle teatral que n’extreu els elements i els trasllada a l’escenari i les mans de les seves intèrprets, a la realitat i el moment present. Les mateixes actrius, a més, són les encarregades de farcir les escenes amb música, sempre en directe. Trombons, percussió, flauta travessera o el mateix piano que acompanyava i era l’únic so de les primeres pel·lícules mudes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa