1931. Tàrrega. L’embarrat era el sistema proveïdor d’energia. Amb un únic motor, i amb corretges i politges, es posava en funcionament tota la maquinària. Gràcies a aquest recurs, Lleida va veure com creixia la transformació social i industrial en les seves terres.

2014. Tàrrega. Aquesta paraula, que bateja el festival Embarrat, té un nou significat: donar corda a l’art i al pensament. És així com del divendres 25 al diumenge 27 de maig, el passat es tornarà a unir amb la modernitat a les naus industrals de Can Trepat, i en una cinquena edició dedicada “al silenci com a absència de so i també com a invisibilitat, com a marge, com a inexistència. Són tres dies d’intensitat artística i de reflexió crítica, amb entrada lliure i gratuïta”, segons ens explica Natàlia Lloreta, de l’organització. Passegem per 14 propostes que hi trobarem.



Divendres 25

1. L’arbre Fènix dels petits silencis
A les 19:30 a la nau 18.
L’Embarrat 2018 comença amb una acció participativa a càrrec dels alumnes de 3er de l’Escola Pia de Tàrrega, en què veiem la instal·lació que han preparat aquests mesos. Hi serà els tres dies. A part, durant el festival, hi haurà servei de bar i food-trucks, s’hi podrà dinar i sopar i hi haurà parades de llibres artesans a la nau 4.

2.La Gran Màquina
A les 20:00, davant Departament Comercial.
A part de la inauguració i dels parlaments, podrem conèixer un dels tradicionals plats forts del festival, l’exposició col·lectiva La Gran Màquina (LGMV), que aquest any reuneix l’obra de 22 artistes sota la tria i criteri dels comissaris Frederic Montornés (crític d’art i artífex del programa Territori Contemporani que emet la Xarxa de Televisions Locals) i Jesús Vilamajó. Com cada any, podem fer la visita per lliure o podem sumar-nos a una de les diverses visites guiades, en què comissaris i artistes expliquen de primera mà el significat de l’obra, relacionat amb el tema del silenci.

3. Visita lliure a l’exposició col·lectiva LGMV
Des de les 20:30 fins a mitjanit.

4. ZH o 36 Milions d’Anys a 120 km/h
A les 22:00 (durada: mitja hora, més el col·loqui posterior de vint minuts), a l’exterior de la bàscula.
A càrrec de la companyia Emília Gargot. Assaig obert de la primera producció d’aquest col·lectiu d’artistes nascut al Postgrau d’Arts de Carrer de FiraTàrrega.


5. Llac
De les 23:00 a les 23:30, a la nau 5.
Espectacle de dansa i música a càrrec del duet Ensemble Topogràfic.



Dissabte 26

6. Activitat per als petits i grans
De les 11:00 fins a les 14:00, a la plaça Trepat.
Lo Petit Embarrat Escape Room amb Engijoc. Taller de frottage. Taller del minutaire. Taller de mandales del silenci.

7. Menú de silenci
A les 12:30, a la nau 5.
Com a novetat d’aquesta edició, dissabte al migdia cuinarem una megapaella comunitària. El procés de cuina serà un espectacle, una performance participativa i col·lectiva orquestrada pels incansables Compartir dona gustet i amb la complicitat a la música del duo Blues By Chance. Es garanteix alegria, bon humor, reflexió i un arròs deliciós. El menú val 10 euros, inclou el dinar, i cal apuntar-s’hi prèviament a [email protected]


8. Lo petit embarrat
De les 17:00 a les 19:30, a la plaça Trepat
Acció col·laborativa Aigua, de la companyia targarina Crazy Hands. Joc de construcció lliure La Gran Molècula. Taller de confecció de mandales del silenci.



9. Silencis que ho diuen tot
A les 19:00, a la nau 18.
Conversa amb diversos periodistes i comunicadors targarins sobre el silenci i l’exposició de la nau 18. Ho modera la periodista Laia Soldevila (elcrític.cat i Grup Barnils).

10. Puput
22:30 (50 minuts d’actuació de Purga, i la durada del dj és indefinida), a la nau 5.
Concert de presentació del disc de Purga, Puput. A continuació, hi haurà una sessió amb el dj Grozza.



Diumenge

11. Lo petit embarrat
Tallers per a petits i grans.
De les 11:30 a les 14:00, a la plaça Trepat.
Taller Planta cara a la censura. Joc de creació lliure La Gran Molècula. Escape Room del silenci. Taller de confecció de mandales.

12. Vermut electrònic
De les 13:00 a les 15:00, a la nau 5.
A càrrec del dj Nasi d’Egara.


13. Techno de tarda
De les 17:30 a les 19:30.
El dj Txivirú Hipnòtic Techno s’encarregarà de conduir la música.

14. Concert de cloenda
De les 20:00 a les 20:50, a la nau 5.
Amb l’actuació de Seward.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa