La vida

L'orquestra de les escombraries

Les deixalles d'un abocador de Paraguai es converteixen en els instruments de nens i nenes

| 20/06/2018 a les 18:16h
Especial: La vida
Arxivat a: El piano, La vida, Orquestra de Instrumentos Reciclados de Cateura, música


"El meu violí està fet amb una forquilla. Quan el toco sento una satisfacció enorme. M'agrada molt perquè tocant ho pots transmetre tot: si estàs enfadada, feliç, trista, enamorada". "El meu saxo està fet de culleres i de botons". "El meu contrabaix, d'una llauna de productes químics". "Aquesta flauta, d'un tub d'aigua, monedes, trossos de coberts, de cadenats i altres coses de la brossa".


Créixer a les escombraries

L'abocador d'escombraries més gran de Paraguai està a Cateura. De les 1.500 tones de deixalles que genera la zona d'Asunción la majoria van a parar aquí, un lloc on és normal veure nens treballant-hi, ja que han hagut d'abandonar l'escola per dur diners a casa. Que tenen a tocar la misèria, la drogoaddicció, l'alcoholisme i la criminalitat. És en aquest context que neix un projecte admirable.

[D'aquesta història se n'ha fet el documental Landfill Harmonic, dirigit per Graham Townsley]

Inventar oportunitats 

Luis Szarán, director de l'orquestra Sonidos de la Tierra, tenia clar que volia apropar la música a les zones més pobres de Paraguai. Tenia clar, també, que seria gratuït. Favio Hernán (que seria el director de la futura orquestra) li va proposar d'anar a Cateura. Hi havia tants nens que no els podien oferir instruments a tots: si tenien cinc violins (allà un violí val més que una casa) davant seu hi havia cinquanta violinistes. Va aparèixer en Nicolás, que treballa a les deixalleries venent el que recicla. Li van dur un model de violí, va anar per feina i el va intentar imitar. Favio i Luis, quan ho van veure, van al·lucinar. El van provar i es van adonar que els nens el podrien fer sonar amb (el que és importantíssim) dignitat: "En Nicolás ens va donar una lliçó meravellosa: tot i viure a l'estadi més baix de la pobresa, si un té iniciativa i creativitat, fins i tot les escombraries es poden convertir en una eina educativa que canviï la teva vida i la dels altres. És això el que ens va inspirar a crear l'Orquesta de Instrumentos Reciclados de Cateura."

[Tocant l'himne de la Champions]

 
Dignitat, creativitat i intel·ligència

"​​No canviarem la vida de molts joves que tenen aquesta realitat tan fotuda. La música no canvia immediatament i no ataca problemes tan crucials com la gana i la salut, però sí que ajuda que hi hagi menys nens i joves que caiguin en molts problemes". "La idea de crear una orquestra amb instruments de la brossa i arribar a un nivell en què sonin regularment bé ha estat un procés que els ha ajudat a veure que no totes les coses són immediates i s'aconsegueixen ara mateix." Els capdavanters d'aquest projecte ho resumeixen amb aquesta claredat: "No els hem regalat el peix, sinó la canya de pescar". "No ens interessa posar de moda el mòbil ni la tecnologia sinó la intel·ligència."
 
[En un concert que van fer a Madrid, on van conèixer músics com Ara Malikian i Antonio Carmona]


Un món per explorar

Pel que fa les classes, Favio diu que, per millorar el creixement de cada alumne, és important conèixer les seves opinions, les pors, fer-los preguntes i deixar que n'hi facin. Amb un repertori que inclou des de Beethoven i l'himne de la Champions fins a clàssics de Frank Sinatra i els Beatles, molts d'aquests petits músics han vist per primera vegada la platja, a Río de Janeiro, han arribat a compartir escenari amb Metallica i a creuar l'oceà per tocar a Europa: "Quan el món ens dona escombraries, nosaltres els tornem música". 

[Tocant al mateix escenari que Metallica]


[Fent un concert en un acte institucional, en què ens expliquen com està format cada instrument]

Favio Hernán, director de Orquesta de Instrumentos Reciclados de Cateura

 

A classe

 

L'orquestra

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
El festival Elixir Poètic impulsa un guardó amb el suport de l'Ajuntament de Terrassa
Imatge il·lustrativa
Edicions Poncianes engega un concurs a través de les xarxes socials
Imatge il·lustrativa
La Fundació Carulla impulsa un cicle de tallers en línia
Imatge il·lustrativa
Edicions Poncianes llança un butlletí digital en què poetes actuals parlen d'autors universals
Imatge il·lustrativa
La història desconeguda de l'atleta australià que va formar part d'una foto històrica
Imatge il·lustrativa
«Si he de ser un símbol, prefereixo ser-ho del sexe que d'una altra cosa»
Imatge il·lustrativa
Si la sabata no et va bé a la sabateria, no t'anirà bé mai
Imatge il·lustrativa
Al final no ets res més ni menys que que tot el que has pensat, estimat i realitzat