Fa cent anys Barcelona va ser la porta d’entrada a Europa dels primers ragtimes, els sons trepidants de Nova Orleans i del delta del Mississipí i del swing, que va omplir les sales de ball de la ciutat.

El Museu d’Història de Catalunya proposa un passeig musical sota el cel estrellat a la terrassa de l’edifici del Palau de Mar, situat davant del Port Vell, amb el cicle 100% Jazz, un segle d’història. Sis actuacions per descobrir les arrels del gènere, coincidint amb el centenari de la fi de la Primera Guerra Mundial (ens podrem apropar a aquest període visitant l’exposició Flames a la frontera. Catalunya i la Gran Guerra abans de cada concert). Va ser al final d’aquella barbàrie quan els ritmes afroamericans, associats a la llibertat, van arribar a Europa. Una llibertat que us convidem a tastar en propostes com aquestes.


Ragtime i Boogie amb Lluís Coloma, dimecres 4 de juliol. (Tots els concerts seran a les 22:00, tot i que el museu obrirà les portes a les 20:00 i a les 20:30 oferirà una visita guiada per l’exposició Flames a la frontera. Catalunya i la Gran Guerra)

Per commemorar el 150è aniversari del naixement del pianista i compositor Scott Joplin (1868-1917), el pianista Lluís Coloma (Barcelona, 1973) ofereix un programa centrat en estils com el ragtime i el boogie woogie. Un repertori que anirà des de finals del segle XIX fins als anys 30-40 del segle passat, mostrant en el seu camí la riquesa i interrelació d’aquests estils pianístics. Una oportunitat única per viure com Lluís Coloma crea en els seus concerts una atmosfera màgica.


New Orleans amb Barcelona Swing Serenaders i Ricard Gili, dimecres 11 juliol

Una de les millors agrupacions del jazz clàssic a casa nostra, el quartet Barcelona Swing Serenaders, s’uneix per a l’ocasió amb tota una llegenda de la mateixa escola a Catalunya, Ricard Gili –director de La Locomotora Negra– que, amb els germans Romaní, el trombonista Font i la contrabaixista Camps, repassaran els moments més emblemàtics de la música de Nova Orleans. Una vetllada per sentir l’alegria i el caliu del jazz clàssic més genuí amb temes dels anys 20 i 30 típics del jazz més primigeni.


Doo-Wop amb The Velvet Candles a cappella, dimecres 18 juliol

Les arrels del doo-wop provenen dels anys 1930, nascut del matrimoni entre els ritmes sincopats africans i els himnes religiosos dels blancs puritans, als que es van incorporar també influències del blues fins adquirir la seva pròpia personalitat. La dècada dels 50 va representar una autèntica explosió de l’estil que va contribuir a trencar barreres racials entre bandes en què s’integraven blancs i negres. Cinquanta anys després que grups mítics com The Platters o The Temptations lideressin llistes d’èxits per tot el món, aquest estil torna amb força amb The Velvet Candles, un dels seus màxims exponents a casa nostra.


Swing i dixieland amb Old Cats Swing Band, dimecres 25 de juliol

La qualitat instrumental i dilatada trajectòria dels components dels Old Cats Swing Band, ens permet gaudir d’un espectacle d’estàndards de l’estil dixieland impregnat de swing en la seva interpretació. Es tracta d’una formació a sextet amb el més granat de la nostra escena, una formació de vells col·legues per qui el llenguatge jazzístic és una manera d’entendre la vida. A les seves files trobem tres guanyadors del Premi Jazzterrasman, guardó que concedeix el Festival de Jazz Terrassa: Josep Maria Farràs, Adrià Font i Pau Casares.


Delta blues amb Cotton Roots, dimecres 1 d’agost

Una proposta en acústic que aposta per les arrels del gènere, la de les primeres formes de blues rural, més conegut com a Delta o Piedmont Blues, originari del mític Mississipí: baixos molt potents, ritme repetitiu, sincopat i poc sofisticat però molt imaginatiu amb una simplicitat només aparent. El seu repertori, impregnat de tradició, és producte d’un esforç conscient per mantenir vius aquests estils musicals tradicionals en ple segle XXI. En directe, Cotton Roots ens ofereixen un recorregut cronològic per les diferents etapes, estils, llocs i formes de tocar tal com ho feien els bluesmen fa 100 anys.


Swing ballable amb Shakin’ all, dimecres 8 d’agost

En la sessió de cloenda del Cicle d’Estiu 2018, la nit dedicada al swing més salvatge no podia comptar amb millors representants de l’escena catalana. Shakin’ All ens transportarà a l’univers de la música vintage, un territori a la frontera entre el jazz, el blues, el rock’n’roll i el gospel amb un concert divertit. Una festa del jazz en què el públic viatjarà a l’era daurada de les sales de ball gràcies a un dels grups referent del swing a Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa