Començant pel seu nom –festa en lloc de festival– s’entén que l’esperit de la Festa de la Poesia a Sitges és diferent, íntim, proper, menys formal. Com a qualsevol festa hi ha convidats, i és pels convidats que es fa una festa. Sitges acull en l’edició de cada any set poetes i programa al seu voltant tots els actes d’aquells dies.


Com passejant pel bullici festiu, descobrim quins són els set convidats d’aquesta edició, escoltant els seus versos i les seves veus, mentre fem camí per la programació, centrada en ells, que gaudirem del 6 al 8 de juliol. Un acte que ha estat ideat i dirigit pels poetes Cèlia Sànchez-Mústich i Joan Duran i Ferrer, i organitzat per l’Ajuntament de Sitges amb la col·laboració del Consorci del Patrimoni de Sitges, de la Societat Recreativa El Retiro i de la Institució de les Lletres Catalanes.


* Josep Porcar (Castelló de la Plana, 1973) és llicenciat en Ciències de la Informació i és un dels poetes més valorats del País Valencià. Ha rebut els premis de poesia Miguel Hernández, Senyoriu d’Ausiàs March o Vicent Andrés Estellés.


La tarda del divendres 6 de juliol, a les 18:00, els set poetes, com va passar a la Festa de la Poesia de 1918, seran rebuts a la plaça d’Eduard Maristany per autoritats, hereus i pubilles i balconaires com l’actriu Mercè Comes. Una cercavila els durà fins la plaça de l’Ajuntament on el cor Talcomsona els rebrà amb polifonia i plouran llibres. Després del sopar, a les 22:30, Blooming Duo posarà música al Racó de la calma mentre Helga Simon, Anna Gas i Àngels Moreno homenatjaran Els Set amb els seus versos.

* Maria Cabrera (Girona, 1983) para especial atenció a la sonoritat i la música dels versos i un bon grapat de músics han fet cançó dels seus poemes. Ha rebut els premis Amadeu Oller i Carles Riba de poesia.


L’endemà, dissabte 7, Els Set passejaran en veler, triaran un massatge, visitaran els museus… ells faran la seva tria. I a les 13:00, hora del vermut, vermut, a la Biblioteca Santiago Rusiñol, acabada de reestrenar, i entre llibres d’artista inspirats pel Versfusió de 2018, el joc poètic que vol apropar més encara els poetes convidats a partir de la mescla dels títols d’un dels seus llibres:


Triat i garbellat, de les
[preguntes en queda
l’enfilall de rems i hores.
I del combat, els contorns
[del xiprer
a la ciutat cansada.

* Quico Pi de la Serra (Barcelona, 1942) és músic, però, que la sornegueria, la mirada poètica, no són poesia? L’any 1962 va entrar a formar part dels Setze Jutges i és el més veterà dels cantautors catalans, havent actuat arreu del món.


La festa seguirà amb cercavila i xaranga després de la foto de família, esclar. I cap a les 14:00, el tradicional dinar dels poetes al Retiro. A les 19:00, les ombres i titelles de la companyia La Tija capturaran les ànimes dels set poetes amb l’espectacle Dotze per set, ideat per al seu gaudi, i, un cop finalitzat, nens i nenes de l’Escola Pia i l’Escola Esteve Barrachina cobriran de regals els poetes convidats.

* Isabel Ortega (Tarragona, 1955) prefereix el reconeixement de persones a qui atorga autoritat abans que l’èxit literari sense cara. La poesia l’ajuda a connectar-se amb el món i amb si mateixa. Ha estat guanyadora del premi Comas i Maduell Ciutat de Tarragona.


Els Set i els seus acompanyants gaudiran del sopar al Palau del rei Moro per preparar-se pel recital de cloenda de les 22:30 als jardins del Retiro. Allà, per fi, els poetes convidats diran els seus versos i, entre poema i poema, el músic Jaume Pla, Mazoni, interpretarà les seves cançons favorites en un concert personalitzat.

* Ricard Garcia (Sant Llorenç d’Hortons, 1962) ha treballat al camp, de mosso en un taller, de cambrer, del que ha calgut. Ara fa de professor a secundària. Ha rebut diversos premis literaris, com ara el Jaume Bru i Vidal o el Senyoriu d’Ausiàs March.


Diumenge, a partir de les 11:00, faran ruta pels aparadors poètics de la vila, que ofereixen durant tota la Festa als ulls curiosos dels vianants una obra plàstica, elaborada pels artistes d’El taller de Núria Corretgé, basada en un dels poemes de cada autor convidat.

* Samantha Barendson (Vilanova i la Geltrú, 1976) arriba a Sitges des de Lió sent una mescla d’argentina, italiana i francesa. Per a ella, la poesia ha de ser dita, en moviment, viva, xisclada, si cal.]


Tocat el migdia, l’actriu Rosa Andreu acollirà la comitiva a una llar sitgetana on homenatjadors i homenatjats s’acomiadaran entre abraçades i copes per celebrar l’enyorança anticipada que farà que, un any més, la Festa de la Poesia a Sitges hagi estat una bona festa.

* Josep-Ramon Bach (Sabadell, 1946) és amant de la soledat i només li transmet pau el fet d’escriure. Uns quants dels seus llibres de poemes han merescut premis com el Crítica Serra d’Or, Premi Crítica Cavall Verd o Vicent Andrés Estellés.

Cartell de la Festa de la Poesia a Sitges de 1918. Societat Recreativa El Retiro

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa