Propostes

La festa de les idees

14 propostes de la Biennal de Pensament per reflexionar sobre el paper de les ciutats

| 14/10/2018 a les 11:30h
Especial: Propostes
Arxivat a: Sala d'estar, Biennal del pensament, Propostes, CCCB
La Biennal de pensament Ciutat Oberta ens convida a reflexionar, a qüestionar-nos i a implicar-nos amb la realitat que ens envolta. Una festa de les idees, impulsada per l'Ajuntament de Barcelona, que se celebra del 15 al 21 d'octubre a diversos espais de Barcelona, amb xerrades, debats i activitats de tota mena que ens animen a repensar quin és el paper de les ciutats avui en dia i quins són els grans reptes de la nostra societat. Fem un passeig per 14 de les propostes que hi trobarem. 


1. L'embolic del gènere: per què els cossos importen? 
Dilluns 15 d'octubre a les 19:30 a la plaça Joan Coromines.
Diàleg entre Judith Butler i Fina Birulés.
El gènere i la sexualitat són objecte de debat en l’actualitat. Quin és el pes que hi tenen la biologia i la cultura? Hi ha més de dos sexes? Quina importància tenen les normes socials i quin marge tenim per canviar-les, per tal de fer la vida més vivible? Quines són les diferències entre precarietat i vulnerabilitat? Quin paper juga la materialitat del cos en l’acció política?

Foto: Miquel Taverna

 
 
2. L'educació del futur.
Diàleg entre Gayatri Spiak i Marina Garcés.
Dimarts 16 d'octubre a les 19:30 a la plaça Joan Coromines.
La globalització i la informació massiva i accelerada exigeixen una reflexió profunda sobre l’ensenyament. L’educació corre el risc de caure en una tendència que imposa certs paràmetres com l’eficiència, el rendiment o la velocitat. Davant d'aquesta realitat, la pensadora índia Gayatri Spivak reivindica l’ensenyament lent i el paper d’escoles i mestres locals. Dialogarà amb la filòsofa Marina Garcés, que defensa que l’educació ha de ser emancipadora i que no només s’ha de produir a les escoles i a les llars, sinó que és cosa de tots.

Foto: Rosa Luxemburg-Stiftung i Miquel Taverna

 


3. Més enllà del capitalisme de vigilància: recuperant la sobirania digital, simposi DECODE.
Dimarts 16 i dimecres 17 d'octubre de 10:00 a 18:00 al mirador del CCCB.
Alguns dels millors experts internacionals en sobirania de dades i drets digitals se citaran al CCCB per debatre com construir alternatives democràtiques en la gestió de les dades ciutadanes.

Foto: CCCB

 

4. Programa educatiu, debats amb estudiants de secundària.
Del dimarts 16 al dijous 18 d'octubre al CCCB.
El CCCB convida estudiants de secundària de diferents instituts de Barcelona perquè puguin confrontar les seves idees amb grans pensadors. Un diàleg que obre les portes a la reflexió en un context vital, el dels adolescents, en què és adient fer i fer-se preguntes. 

Foto: Miquel Taverna5. X&Y, una obra de teatre de Marcus du Sautoy.
Dimecres 17 i dijous 18 d'octubre a les 20:30 a La Lleialtat Santsenca.
En el seu afany per acostar la ciència al gran públic, el matemàtic britànic Marcus du Sautoy ha escrit l’obra de teatre X&Y, que explora la tensió entre la realitat infinita i la naturalesa finita dels humans. Dos personatges tancats en un cub —un univers— discuteixen sobre l’origen de tot el que els envolta. Es pregunten si el temps s’acaba i en quantes meitats poden dividir una taronja. Una batalla dialèctica per intentar dirimir si hi ha alguna cosa fora del cub i si algú pot afirmar que sap alguna cosa amb absoluta certesa. Un viatge per les fronteres del saber.

Foto: CCCB6. Música per a la convivència, conversa entre Alfred Brendel i Richard Sennett. 
Dijous 18 d'octubre a les 19:00 al Palau de la Música.
El silenci forma part de la música? Quina relació estableix el músic amb el compositor de la peça que interpreta? Influeix el sentit de l’humor en la interpretació? Existeix la música quan no sona? Són algunes de les preguntes que es fa el pianista Alfred Brendel que, deu anys després d’abandonar els escenaris, segueix pensant la música. En aquesta ocasió reflexionarà sobre la música i la convivència amb el psicòleg Richard Sennett, en una conversa conduïda per l'arquitecte i musicòleg Carlos Calderón Urreiztieta.

Foto: CCCB7. Quina emoció! Quina emoció?
Un apropament a les emocions des de l’art i la filosofia, amb Georges Didi-Huberman i Jordi Nomen.
Dissabte 20 octubre a les 12:00 al Pati de les Dones del CCCB.
De vegades ens emocionem. D’altres, veiem com les altres persones s’emocionen. Ens envaeix aleshores una sensació de sorpresa: quina emoció! Però això no explica gran cosa. El primer gest d’estranyesa, ens diu el filòsof i historiador de l’art Georges Didi-Huberman, no seria pròpiament filosòfic si no es prolongués amb el plantejament d’una sèrie d’interrogacions: què hem d’entendre per emoció? Com neix, es desenvolupa, desapareix i recomença l’emoció? Georges Didi-Huberman, una de les figures més rellevants del pensament actual, en parlarà amb l’historiador i professor de filosofia Jordi Nomen.

Foto: CCCB8. Maternitat, activisme i democràcia, diàleg entre Jane Lazarre i Bel Olid.
Dissabte 20 d'octubre a les 18:00 al Recinte Modernista de Sant Pau.
Darrere de la imatge idealitzada de la maternitat hi ha també moltes veritats sovint amagades: dolor físic, cansament, preocupació per la vida professional, insatisfacció o, fins i tot, penediment. Hi ha un decalatge entre les contradiccions que pot experimentar la mare i el que l’entorn i la tradició dicten que hauria de sentir. El malestar silenciat de moltes mares fa palesa la importància de la cura, de les atencions, tant en l’àmbit privat com en l’esfera pública. Jane Lazarre, autora d’El nudo materno, dialogarà amb l'escriptora Bel Olid sobre les contradiccions personals i socials de la maternitat, i sobre totes aquestes altres lluites que contribueixen a la construcció d’una societat més democràtica i justa.

Foto: Carlos Cazurro

 

 

9. Per què pensem en futbol?
Diàleg amb Simon Critchley. 
Dissabte 20 de novembre a les 18:30 al CCCB.
El filòsof britànic ha elaborat tota una teoria que enllaça el futbol i la condició humana. Defensa que els equips de futbol tenen relat, mites i valors propis, i que moltes vegades s’acaben confonent amb els de la mateixa ciutat que representen. Critchley ens parlarà de com aquest esport combina plenament molt dels ingredients de la vida.

Foto: CCCB

 

10. Humanitzar la medicina, conferència de Henry Marsh i diàleg amb Eva Piquer.
Dissabte 20 d'octubre a les 19:30 al Recinte Modernista de Sant Pau.
Els metges no són déus, ni ho saben tot. Sembla una obvietat, però sovint s’oblida. Són persones que tenen por, nervis i inseguretats i, com tothom, cometen errors. I potser és convenient recordar-ho més sovint per alliberar-los d’una pressió innecessària que no beneficia ningú i per establir unes relacions més sinceres entre metge i pacient. Acompanyat de la periodista Eva Piquer, el neurocirurgià britànic Henry Marsh parlarà de com cal plantejar les relacions metge-pacient, i de com repensar la funció dels hospitals per tal d’humanitzar cada vegada més la cura dels malalts.

Foto: Adrià Costa i Chris Boland11. La città infinita. 
El diumenge 21 octubre a les 10:30, 12:00 i 17:00 a la sala Raval del CCCB.
Com vols que sigui la teva ciutat? Has construït mai la ciutat que t’imagines? A través de la performance lúdica, participativa i sostenible de La città infinita, les criatures col·laboren per construir juntes una nova idea de ciutat. En aquest joc constructiu s'utilitzaran materials industrials reciclats, principalment fusta. L'activitat esdevé un espai que afavoreix el treball en grup i la participació d'infants i adults. 

Foto: La città infinita12. Crisi d'hospitalitat: la situació dels refugiats a Europa.
Taula rodona amb Jordi Armadans, Blanca Garcés i Nour Salameh i Proactiva Open Arms. 
Diumenge 21 d'octubre a les 12:00 al Pati de les Dones del CCCB.
Quines són les causes i els factors que han empès les persones migrants a abandonar la seva terra? Quins canvis globals i estructurals cal impulsar per posar fi als desplaçaments forçats? Quina ajuda immediata i a llarg termini se’ls pot oferir? Quins són els principals reptes d’una ciutat que es vol solidària? Experts, testimonis i membres d’entitats locals confrontaran les seves experiències i coneixements en aquesta taula de diàleg sobre l’estat present dels moviments migratoris i l’arribada de refugiats a Europa. Després d’aquesta taula rodona hi haurà un concert de Gani Mirzo i Neila Benbey.

Foto: Gerd Altmann

 
 
13. Poetry Slam Barcelona, creació a partir de la paraula i l'escena.
Diumenge 21 d'octubre a les 21:00 al Pati de les Dones del CCCB. 
Els poetes del carrer pugen a l'escenari amb rimes per competir pel vot d'un públic crític i fidel que cada mes es reuneix per triar qui serà el slammer del vespre.

Foto: Lilo92714. Contra la tirania, conferència de Timothy Snyder.
Dissabte 3 de desembre a les 18:30 al CCCB.
El món viu immers en una etapa de convulsió i incertesa. Les victòries de Trump, el Brexit, Putin, Erdogan o el Front Nacional comparteixen alguns patrons ben identificables: l’ascens de l’extrema dreta, la xenofòbia, una retallada de llibertats, una pèrdua de confiança en les institucions democràtiques, una demonització de les minories i una potent guerra de propaganda. L’eco dels episodis més obscurs del segle passat ressona amb força. Davant d’aquesta tendència, l’historiador aposta per desconfiar dels discursos fàcils i per combatre la propaganda reivindicant els fets.

Foto: Ine Gundersveen
 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
La Universitat de Barcelona impulsa un programa de trobades divulgatives virtuals
Imatge il·lustrativa
El festival Barcelona Novel·la Històrica arriba a la seva vuitena edició
Imatge il·lustrativa
La Fabra i Coats ofereix un programa públic d'activitats relacionat amb les seves exposicions
Imatge il·lustrativa
WusMed reuneix dues metodologies en una formació en línia
Imatge il·lustrativa
«Hem de treballar com si creguéssim en el futur: si no, tancaríem la paradeta i avall»
Imatge il·lustrativa
La Diputació de Barcelona estrena una visita virtual a l'edifici dissenyat per Gaudí
Imatge il·lustrativa
Un videoclip mostra allò que experimentem quan nedem
Imatge il·lustrativa
Una campanya del govern alemany encoratja els joves a quedar-se a casa per frenar el coronavirus