Foto: brnoexpatcentre.eu

El Gran Teatre del Liceu aquest novembre acull les representacions de l’òpera Kàtia Kabànova, de Leóš Janáček. Sortegem una entrada doble per a la funció del dijous 15 de novembre de 2018 a les 20:00. Per participar-hi només cal enviar un mail a [email protected] * abans del dia 14 de novembre (la guanyadora ha estat Anna Guitart).

Descobrim 14 detalls de la vida del compositor i d’aquesta obra, mentre fem un tast del que ens espera a l’escenari del gran teatre.


1. Leóš Janáček va néixer a Hukvaldy, Moràvia, una regió de l’actual República Txeca, el 3 de juliol de 1854 i va morir a Ostrava, també a l’actual República Txeca, el 12 d’agost de 1928. Era el novè de catorze fills.

2. Va ser teòric musical, folklorista i professor, i fins al 1895 es va dedicar principalment a la investigació folklòrica. No va conèixer l’èxit fins als 62 anys i va compondre les seves obres més rellevants durant la darrera dècada de la seva vida.

3. Aquest èxit tardà va ser impulsat pel director de l’Òpera de Praga, que tot passejant per Brno l’estiu de 1915 va sentir una dona que cantussejava una melodia al balcó. Després de diverses indagacions va descobrir que es tractava d’una melodia de l’òpera Jenůfa, de Janáček, i tal va ser la impressió que li havia causat que va ser l’impulsor de la seva reestrena, primer a Praga i després a Viena.

4. Amb Antonín Dvořák i Bedřich Smetana, Leóš Janáček és un dels compositors txecs més importants del segle XX.

5. El juliol de 1917, el compositor va conèixer Kamila Stösslava al balneari on passava els estius. Malgrat que ella era 38 anys més jove i que tots dos estaven casats, ell se’n va enamorar. Kamila, des de llavors, li va servir d’inspiració per a diverses de les seves composicions, entre elles, l’òpera Kàtia Kabànova.

6. El compositor explicava així com va començar a escriure l’òpera a la seva estimada Kamila en una de les seves cartes: “He començat a compondre una nova òpera. La protagonista és una dona, de caràcter molt lleu. Seria suficient una ràfega de vent per endur-se-la, per no parlar de la tempesta que s’aboca sobre ella.”

7. L’estrena absoluta de Kàtia Kabànova va ser el 23 de novembre de 1921 al Teatre Nacional de Brno. A Barcelona, l’1 de febrer de 1973, al Gran Teatre del Liceu.

8. Kàtia Kabànova és una tragèdia sobre la soledat i la insatisfacció. La història gira entorn de la relació adúltera entre Kàtia, casada amb Tíkhon Kabànov, i Boris. Mostra les relacions familiars entre els personatges –mares i fills, parelles, sogre i joves–, de les seves obligacions i de com aquestes els afecten i els condicionen en el si d’una societat burgesa i castradora.

9. Els papers principals de l’òpera són personatges femenins: la protagonista, Kàtia (soprano), l’antagonista, la seva sogra Kabànikha (contralt) i Vàrvara, la germanastra i amiga (mezzosoprano).

10. L’acció de l’òpera se situa a la regió de Kalinov, a Rússia, en un poble a la riba del Volga als volts de 1860. El llibret, de Vincenc Červinka, es basa en La tempesta, una obra del dramaturg rus Aleksandr Ostrovski.

11. El paper de Kàtia va ser creat per a la soprano i escriptora Marie Calma-Veselá a qui Leóš Janáček havia conegut, com a la seva musa Kamila Stösslava, al balneari de Luhačovice.

12. Tot i la duresa de la història, la música és d’una intensitat emocional molt gran i el paper protagonista és d’un gran lirisme. Kàtia és la protagonista absoluta i la partitura vol ser la traducció musical de la guerra interior que pateix durant l’obra.

13. En un final tràgic, després de confessar l’adulteri i de saber que el seu estimat és enviat lluny, Kàtia fuig i es llança al riu Volga per morir-hi ofegada.

14. Janáček va morir víctima d’una pulmonia que va contraure quan, ja amb 74 anys i una salut delicada, va acompanyar la seva estimada Kamila al bosc per buscar el fill petit que s’hi havia perdut jugant.


Kàtia Kabànova, al Gran Teatre del Liceu

Òpera en tres actes de Leóš Janáček sobre una obra de Vincenc Červinka.

Direcció musical: Josep Pons

Direcció d’escena: David Alden

Funcions:
8 de novembre (diijous) a les 20:00.
11 de novembre (diumenge) a les 17:00.
15 de novembre (diijous) a les 20:00.
18 de novembre (diumenge) a les 18:00.
20 de novembre (dimarts) a les 20:00.
22 de novembre (diijous) a les 20:00.

Durada total aproximada: 1 h 45 min.
(45 minuts abans de l’inici de totes les funcions, al Foyer té lloc una sessió informativa gratuïta amb la informació bàsica de l’òpera així com un resum argumental.)

Repartiment:
Marfa Ignàtievna Kabànova (Kabànikha): Rosie Aldridge
Tíkhon Ivànitx Kabànov: Francisco Vas
Katerina (Kàtia) Kabànova: Patricia Racette
Saviol Prokófievitx Díkoi: Aleksander Teliga
Borís Grigórievitx: Nikolai Schukoff
Vània Kudriaix: Antonio Lozano
Varvara: Michaela Selinger
Kuliguin: Josep-Ramon Olivé
Glaixa: Mireia Pintó
Fekluixa: Marisa Martins

Amb l’Orquestra Simfònica i el Cor del Gran Teatre del Liceu.


* Les dades que ens faciliten els participants seran incorporades a la base de dades de Catorze amb la finalitat d’enviar-los per correu electrònic el nostre butlletí setmanal.

Patricia Racette Foto: A. Bofill

Francisco Vas Foto: A. Bofill

Francisco Vas i Patricia Racette Foto: A. Bofill

Rosie Aldridge Foto: A. Bofill

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gemmaxx a novembre 12, 2018 | 22:50
    Gemmaxx novembre 12, 2018 | 22:50
    Vaig veure l'estrena i és una òpera fantàstica, amb gran intensitat musical i emocions interiors d'amor i dolor. No us la perdeu!!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa