A la secció La llibreta de Miquel Martí i Pol, feta a Catorze amb la col·laboració de la Fundació Miquel Martí i Pol i la Diputació de Barcelona, cada mes publiquem un document que fins ara ha estat inèdit: un poema seu original (amb la seva lletra o la de la seva màquina d’escriure, amb el color del paper vell), que ens permet entrar a l’espai més íntim del poeta: el lloc des d’on mirava i escrivia el món i la vida. Per submergir-nos-hi encara més, Anna Miralpeix, de la fundació Miquel Martí i Pol, ens explica en quin context es van cuinar els versos de Truita.



La truita és una bona menja
des del dilluns fins al diumenge.

Sola, resulta molt plaent,
i encara més amb farciment.

Truita amb patates, amb mongetes,
amb espinacs, també amb gambetes,

amb botifarra, amb ceba, amb alls,
ben pocs hi fan escarafalls.

Truita amb verdures, amb pernil,
té cadascuna el seu estil

i el seu gustet determinat,
perquè la truita és un gran plat

que fet així o fet aixà
sempre ens encanta el paladar.

Miquel Martí i Pol a la Blava. Final dels anys 80. Fotografia: FMMP



Miquel Martí i Pol, els infants i les receptes

En general, els poemes de Miquel Martí i Pol s’adrecen a un públic adult, tot i que és sabut que la poesia pot tenir diverses lectures i alguns també poden atraure infants i joves. Però no va ser fins als darrers anys de la seva vida que el poeta no es va decidir a escriure un poemari destinat a nens i nenes. I això va ser fruit de la visita que un dia va rebre a casa seva d’un centenar d’alumnes d’Esparreguera, l’any 1977.

La visita el va deixar profundament emocionat −posteriorment es van escriure algunes cartes i l’editorial El petit Mall va publicar les il·lustracions que aquells nens i nenes van fer dels poemes La primavera i Hivern−. Com a poeta es va voler implicar amb els infants escrivint un llibre adreçat especialment a ells, Bon profit!, en què cada poema parlava d’un menjar diferent. Més que la recepta de cuina, el poeta volia expressar el plaer que se sent quan es menja un d’aquests aliments tan típics i quotidians (com ara la crema, les croquetes, el pa amb xocolata, etc.).

El poema que comentem avui és sobre la truita, està escrit en catorze versos octosíl·labs rimats i ens mostra que tot és poetitzable: fins i tot podem escriure un poema sobre la bona menja d’una truita, que pot venir de gust cada dia de la setmana, sola o amb totes les seves variants de presentació, enumerades pel poeta d’una manera que si diem el poema en veu alta, ens podrem adonar que sona ben musical. Perquè, tal com explica el poema, la truita és un gran plat que ofereix moltes possibilitats però sempre és agradable de menjar.

En Miquel sempre va escriure a mà, malgrat les limitacions de la malaltia, que progressivament li anava entorpint la mobilitat, i abans d’escriure pensava molt bé els versos, fins quasi gairebé saber el poema de memòria. Per això podem observar que els seus manuscrits presenten ben poques correccions.


Per saber-ne més

El poemari Bon profit! va ser escrit l’any 1986 i va merèixer el Premi de la Generalitat de Catalunya. Està dedicat al mestre Ramon Besora i a l’escola «El Puig» d’Esparreguera. Més endavant també va escriure un altre llibre de poemes per a nens i nenes, Per molts anys! (1999), que inclou un poema per a cada mes de l’any i un poema per tot l’any. Hi descriu el temps atmosfèric, però també les sensacions i els records de quan ell era petit.


El llegat


El llegat Miquel Martí i Pol és propietat de la Diputació de Barcelona i gestionat per la Fundació Miquel Martí i Pol. Es conserva a l’espai Miquel Martí i Pol de la Biblioteca Bac de Roda de Ter.

Anna Miralpeix. (Una de tantes possibles interpretacions)

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa