Foto: Carlota Sala


El Llibre que recomano es diu No seràs un estrany, editat per LaBreu Edicions. És del badaloní Marcel Riera (1956), guardonat amb múltiples premis com el Carles Riba, Vila de Martorell, Ciutat de Palma, etc. i traductor de poesia moderna britànica (Larkin, Dickinson, St. Vincent, Auden, etc.). La seva progressió com escriptor, traductor, lector i poeta podem dir que ha esdevingut una de les figures més important i de més talent dels Països Catalans.

No seràs un estrany és un poemari dividit en tres parts. La primera és una oda a Joseph Brodsky a la inconsciència del geni, a la superació del patiment. La segona consta de disset estampes venecianes i un epíleg. L’autor ens transporta a la bella i eterna Venècia, les olors, els seus carrers, els canals i les góndoles… I, finalment, la tercera part està dedicada al director de cinema Andrei Tarkovski. Un monòleg que invoca un passat que no tornarà. Un llibre de culte.






El llibre recomanat

Títol: No seràs un estrany.
Autor: Marcel Riera.
Editorial: LaBreu Edicions.

Qui el recomana

Llibreria: El Full.
Adreça: Guifré 109, Badalona.
Qui la cuida: Isidre Sala Sebastià.








L’ànima de la llibreria

La història de la meva vida i la llibreria (o a la inversa). L’any 1979 jo era un noi de 25 anys que treballava a la banca. Amargat per aquesta feina grisa, vaig decidir plegar. Amb l’ajuda dels meus pares vaig buscar un local no gaire lluny del centre de Badalona on construir una llibreria amb la il·lusió i finalitat d’obrir un espai on es pogués compartir un univers de pensament més creatiu i plural, i no pas amb un objectiu econòmic. Tot seguit, vaig impulsar la iniciativa dels futurs escriptors en llengua catalana amb la fundació dels Premis Ciutat de Badalona juntament amb l’Ajuntament en els temps primerencs de la democràcia.

Per aconseguir convertir-la en una llibreria de referència m’han ajudat sempre els meus pares, la meva dona, les meves germanes i les meves filles, i en la millor època de venda de llibre escolar quatre o cinc empleats més. Per aquí han passat autors com Tísner, Josep Benet, Isabel Clara -Simó, Ainaud de la Sarte, Màrius Serra, Alex Susanna, Josep Maria Xirinacs, Maria-Mercè Marçal, Manuel Baxauli, Marcel Riera, Ramon Solsona, Sílvia Soler, Joan Argenté i molts més, i qui considero el millor autor actual en llengua catalana, el badaloní Julià de Jodar. Hem fet 745 presentacions de llibres i visites periòdiques d’alumnes de primària d’escoles de Badalona.

Després de quaranta anys el panorama ha canviat molt. Entre altres causes, la crisi, ha comportat la pèrdua del llibre escolar, i les vendes s’han reduït un cinquanta per cent. L’alternativa, diuen, és incrementar les presentacions a un ritme diari, alternant amb els tallers d’escriptura o venent tasses o, figuretes per poder fer un mínim de caixa diària. Tot fent més hores, és clar. Fins i tot m’han suggerit que hauríem de servir cerveses i cafès al taulell. I tot per evitar la caiguda d’un sector tocat de mort.

L’any 2019 compliré 65 anys i amb això arribaré al final de la meva vida laboral. El balanç ha sigut satisfactori però pel que fa al futur de les llibreries soc malauradament pessimista.

Foto: Facebook llibreria El Full

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa