Tast editorial

Paraula de policia

14 definicions del diccionari de terminologia policial que publica la Diputació de Barcelona

Especial: Tast editorial
Arxivat a: Biblioteca, Diputació de Barcelona, terminologia policial, tast editorial, diccionari
Cada professió té el seu propi vocabulari que la identifica, que crea el seu lèxic. En el cas de la policia, ens l'acosta l'actualitat a través de les notícies però és difícil familiaritzar-se amb termes policials, penals, processals i criminals, en context formal, col·loquial i d'argot, si no s'hi té contacte directe.

La Diputació de Barcelona publica el Diccionari de terminologia policial català-castellà-anglès elaborat per Antoni Permanyer, comissari dels Mossos d’Esquadra, i Rosa Ruiz, facultativa del cos de Mossos d’Esquadra, amb l’objectiu d’eliminar les barreres i oferir un suport terminològic en els intercanvis internacionals entre professionals de la policia. Una eina completa, que és el resultat d’una feina acurada de recerca de diferents fonts policials, amb una investigació constant a partir de revistes tècniques, llibres, documents, bibliografia especialitzada i terminologia emprada en diverses fonts i duta a terme durant vint-i-sis anys.
 

Foto: Catorze1. Abandó de família n m. ASPECTES JUDICIALS. Delicte o falta que consisteix a deixar de complir els deures legals de guarda o assistència inherents a la potestat parental, la tutela o el matrimoni.
 
2. Absentisme escolar n m. FUNCIONS POLICIAL. Presència al carrer, dins de l’horari escolar, d’un menor en edat d’escolarització obligatòria.
 
3. Abús d’autoritat n m. ASPECTES JUDICIALS. Situació en què l’autoritat o un individu que té poder sobre els altres per la seva posició social, coneixement o riquesa utilitza aquest poder en benefici seu i permetent que d’altres siguin explotats.
 
4. Abús deshonest n m. ASPECTES JUDICIALS. Acció contra una persona, especialment un nen o una nena, que atempta contra la seva llibertat sexual i el seu pudor, executada mitjançant violència efectiva o presumpta i amb exclusió del coit.
 
5. Abús sexual n m. ASPECTES JUDICIALS. Delicte contra la llibertat o la indemnitat sexual comès sense violència o intimidació i sense consentiment o bé amb un consentiment prestat sota prevalença de superioritat.
 
6. Delicte contra l’ordre públic n m. ASPECTES JUDICIALS. Delicte que atempta contra la seguretat ciutadana, especialment sedició, atemptats contra l’autoritat, els seus agents i els funcionaris públics, maltractament a força armada, resistència i desobediència, desordres públics, tinença, tràfic i dipòsit d’armes, municions o explosius terroristes.
 
7. Desobediència n f. ASPECTES JUDICIALS. Delicte o falta que consisteix a negar-se a executar allò que mana un agent de l’autoritat.
 
8. Llibertat d’expressió n f. ASPECTES JUDICIALS. Dret fonamental o dret humà, inclòs a l’article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948 i a les constitucions dels sistemes democràtics.
 
9. Manifestació pacífica n f. SEGURETAT CIUTADANA. Demostració col·lectiva en la qual les persones que hi concorren fan paleses llurs conviccions, desigs o sentiments a favor d’una opinió o d’una reivindicació, i que acaba sense haver provocat cap dany.
 
10. Presó preventiva n f. PENITENCIARI. Situació d’una persona sota investigació criminal que està empresonada preventivament fins que arribi el judici.
 
11. Recurs d’empara n m. ASPECTES JUDICIALS. Recurs que s’interposa davant el Tribunal Constitucional contra actes definitius de l’Administració o sentències fermes de tribunals que violen els drets fonamentals i les llibertats públiques.
 
12. Vaga de fam n f. SEGURETAT CIUTADANA. Mitjà de lluita no violenta que consisteix en la pràctica del dejuni voluntari, si cal fins a la inanició, per tal d’aconseguir la satisfacció d’unes reivindicacions.
 
13. Vaga general n f. SEGURETAT CIUTADANA. Vaga que afecta la majoria de sectors d’activitat d’un país.
 
14. Violació n f. INVESTIGACIÓ CRIMINAL. Delicte que consisteix a tenir accés carnal a una altra persona per via vaginal, anar o bucal valent-se de la força o la intimidació, de la privació de raó o de sentits de la víctima, de la seva alineació o de la seva edat inferior als dotze anys.

 
 

 Diccionari de terminologia policial


 © Antoni Permanyer i Fita i Rosa Ruiz i Casañas.
 © de l'edició: Diputació de Barcelona, 2018.
 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
La Fabra i Coats ofereix un programa públic d'activitats relacionat amb les seves exposicions
Imatge il·lustrativa
WusMed reuneix dues metodologies en una formació en línia
Imatge il·lustrativa
El CaixaForum recorre els mites clàssics amb obres de les col·leccions del Prado
Imatge il·lustrativa
La Universitat de Barcelona ofereix una nova sessió del cicle de debats «Feminisme(s)»
Imatge il·lustrativa
La història de la dona que va plantar cara a la llei de segregació racial dels EEUU
Imatge il·lustrativa
Un «mapping» hipnòntic fa volar l'àngel per l'aeroport de Brusel·les
Imatge il·lustrativa
Una animació relata amb tendresa els aprenentatges que neixen dels vincles familiars
Imatge il·lustrativa
Una animació mostra la importància de recuperar els somnis i la identitat