Catorze recomana Barcelona 1807, la gran festa, el cicle d’actes que giren a l’entorn d’un acte històric. L’estiu de 1807 es culminava un procés que havia començat 50 anys abans, just quan l’esforç de recuperació econòmica del principat, posterior a la desfeta de 1714, donava els primers fruits. La beatificació a Roma del Dr. Josep Oriol i Bogunyà, prevere beneficiat del Pi (1650-1702), va representar el reconeixement internacional d’un català de soca-rel, d’un català dels d’abans de la catàstrofe, i, per tant, del poble català en el seu conjunt. Festejar aquest reconeixement amb unes grandíssimes festes representava treure’s de sobre l’amargor de la derrota patida.

No és molt conegut, però aquestes celebracions van dur una gran riquesa artística just abans de la tragèdia que arribaria poc després amb la Guerra del Francès (1808-1814). Les festes de beatificació de Josep Oriol van esdevenir un esclat de joia a tota la ciutat. Des d’aquell 6 de juny fins a final de mes a Barcelona hi havia des de l’enramada i guarniment dels carrers fins als esdeveniments musicals creats per a l’ocasió, sense oblidar la gran quantitat de creacions artístiques dels millors pintors, escultors i gravadors del moment. De fet, sovint s’ha comparat la gran festa de 1807 amb les olimpíades de Barcelona de l’any 1992, perquè va representar una petita edat d’or de la cultura barcelonina. Entre tot aquest esclat, destaca l’obra El regreso, que Carles Baguer va crear per encàrrec de la Basílica de Santa Maria del Pi, inspirant-se en l’alegria del moment.

Ara, la Basílica de Santa Maria del Pi i el seu Arxiu, l’Escola Superior de Música de Catalunya, la Biblioteca de Catalunya i l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi s’uneixen per celebrar aquella fita. El dilluns 21 de gener, a les 19:30, a la basílica de Santa Maria del Pi (cripta de la Santa Espina) hi ha la taula rodona L’Oratori El Regreso de Carles Baguer i la seva primera interpretació contemporània. La recuperació del patrimoni musical català. El dijous 24 de gener a les 20:00 a la basílica de Santa Maria del Pi s’interpretarà l’oratori El regreso. A més, fins al març, es programen una sèrie de concerts, conferències, una exposició, la presentació de l’edició crítica de l’oratori i unes jornades científiques. Podeu consultar-ne la programació aquí.


Què: Barcelona 1807, la gran festa.
On: Basílica de Santa Maria del Pi (Plaça del Pi, 7), Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi (Edifici Llotja, passeig d’Isabel II, 1), Biblioteca de Catalunya (carrer de l’Hospital, 56), Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme, 47).
Quan: fins al 24 de març.

Més informació.


Una de les obres de Carles Baguer.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa