Julianne Moore, Valkyrie, The Dude’s Dream – ©1998 Jeff Bridges


Aquests dies s’ha fet viral un misteriós i curt vídeo penjat per l’actor nord-americà Jeff Bridges al seu perfil de Twitter, i en el qual recupera el seu mític personatge d’El Nota, l’improvisat detectiu penjat d’El Gran Lebowski. La possibilitat que es tractés de l’anunci d’una seqüela de la pel·lícula dels germans Coen va provocar ràpidament l’entusiasme a les xarxes, i és que més de vint anys després de la seva estrena aquesta comèdia encara manté la seva força icònica.

Fa unes setmanes, d’altra banda, podíem veure un vitalista i pletòric Bridges recollint el premi honorífic Cecil B. de Mille per la seva modèlica filmografia a la gala dels Globus d’Or. Un i altre fet són significatius de l’atapeïda agenda que manté l’actor de 69 anys, que ha impedit que hagi pogut venir a inaugurar personalment l’exposició Jeff Bridges: Lebowski i altres grans instantànies que la Filmoteca de Catalunya dedica a una de les seves passions menys conegudes pel gran públic: la fotografia.

Peter Bogdanovich Lines Up a Shot, Texasville – ©1990 Jeff Bridges


Repassar la carrera de Bridges –que amb els anys ha anat adquirint una aparença de lleó majestuós i savi, de cowboy de tornada de tot– és conèixer també unes quantes dècades de cinema nord-americà. La seva col·laboració amb John Huston a Fat City (1972) el va permetre entroncar amb el Hollywood clàssic, mentre que ha treballat amb bona part dels directors de la generació que va renovar el cinema als anys setanta: Michael Cimino, Peter Bogdanovich, John Carpenter, Hal Ashby, Francis Ford Coppola, Ridley Scott, Walter Hill… Amb Tron (1982) va formar part d’un títol pioner a utilitzar imatges generades per ordinador i, més endavant, els esmentats Coen el van convertir en un emblema de la postmodernitat. Recentment s’ha deixat veure per les superproduccions de Marvel (Iron Man) i, encara ara, joves autors cridats a aportar sang fresca al cinema de gènere li han regalat papers suculents en títols com Comanchería i Malos tiempos en El Royale. Jeff Bridges segueix sent venerat i respectat i sembla difícil trobar algú a qui caigui malament,

Cuba Gooding Jr., Blown Away – ©1994 Jeff Bridges


Però Bridges també és músic, dibuixant –a la seva pàgina web es poden veure algunes de les seves il·lustracions– i un notable fotògraf, aficionat des de fa anys a documentar les bambolines dels rodatges amb la càmera Widelux, amb pel·lícula de 35 mm. en blanc i negre,– que li va regalar la seva dona. El que va començar com una afició –que ell convertia en present fent-ne àlbums que regalava als seus companys de rodatge– ha acabat tenint reconeixement en forma de premis i d’exposicions en festivals de fotografia i galeries d’art. Una d’aquestes mostres, formada per una setantena d’imatges, és la que es pot veure a la Filmoteca fins al 17 de març, posant el colofó al que el seu director Esteve Riambau descriu com una “trilogia d’exposicions fotogràfiques”, junt amb les que van protagonitzar Terry O’Neill i els germans Grau.

Jeff Bridges controla sempre personalment tot el procés de realització i revelat d’aquestes imatges panoràmiques i en blanc i negre, on recull els seus companys treballant en els rodatges i també moments morts i de distensió. A l’exposició Lebowski i altres grans instantànies hi ha dos grans blocs dedicats a El gran Lebowski i a Tormenta blanca, un altre amb fotos preses en d’altres films i un altre en el qual retrata actors mentre juguen a fer expressions facials contraposades. També es pot veure l’afició de Bridges a fer-se selfies en els rodatges ja des de molt abans que hi hagués telèfons mòbils.

Tommy Lee Jones, Blown Away – ©1994 Jeff Bridges


Així, a la sala d’exposicions de la Filmoteca s’hi poden veure fotografies dels rodatges de títols com Texasville, Sin miedo a la vida, Los fabulosos Baker Boys, Candidata al poder, Volar por los aires, El Rey Pescador, Tucker, Calor de ley, Wild Bill o El amor tiene dos caras. I, a més de l’atractiu de contemplar sense cotilla a intèrprets com Meryl Streep, Julianne Moore, Barbra Streisand, John Turturro, Matt Damon, Josh Brolin, Tommy Lee Jones, Colin Farrell, Michelle Pfeiffer, Robin Williams o els seus mateixos pare i germà (Lloyd i Beau Bridges), podem conèixer també professionals anònims com Lloyd Catlett, qui ha estat el seu doble en més de seixanta pel·lícules.

L’exposició es complementa amb el cicle Bridges, actor i fotògraf que la Filmoteca dedica a alguns dels títols més representatius de la seva carrera. Inaugurat, naturalment, amb El gran Lebowski.

Jeff Bridges – © Sam Jones


Exposició Jeff Bridges: Lebowski i altres grans instantànies

Del 24 de gener fins al 17 de març de 2019 a la Filmoteca de Catalunya

Una mostra del treball documental fotogràfic que ha reunit l’actor i fotògraf aficionat nord-americà al llarg dels seus anys de carrera.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa