Vostè és aquí

La cua del súper

I veu de sobte que una traça, un espontani, pretén colar-se just davant seu

El revolucionari acte de demanar ajuda

| 20/02/2019 a les 06:54h
Especial: Vostè és aquí
Arxivat a: Cambres pròpies, Vostè és aquí
 

Foto: Marco Verch

 

Vostè és aquí, a la cua del súper. Entén que ha de posar-se just darrere de l'última persona. Entén també, perquè així ha estat sempre, que la posició a la cua no depèn de si una persona porta molta o poca cosa, ni de si és gran, està cansada o fa tard. El que importa és l'ordre d'arribada. De la mateixa manera que, estranyament, els impostos gravats als productes que veu lliscar per la cinta són els mateixos per a tothom.

Vostè és aquí, l'últim de la fila, i sosté unes galetes sense gluten, perquè darrerament s’adona que el gluten no li cau bé. O potser el que a vostè no li cau bé és que el gluten no li caigui malament, com a tanta gent, per això insisteix. El cas és que li tranquil·litza una etiqueta que diu free, sigui del que sigui. “Gluten free”, diu aquí. Però en seguir llegint, s'espanta: "Puede contener trazas". Li és igual de què poden ser las trazas, ja s'ha amoïnat, perquè puede ser, existeix la possibilitat, que les contingui. I les traces l'inquieten, són sempre elements inesperats, obscurs, indocumentats, okupes, polissons sense papers, espontanis que s'han colat a la cadena de producció.

Pensa tot això i veu de sobte que una traça, un espontani, pretén colar-se just davant seu. Ha començat posant-se al seu costat dissimuladament per mirar no sé què i ara va guanyant espai, a poquet a poquet. A vostè no li hauria importat deixar-lo passar. De fet, li ve de gust romandre unes hores sostenint el bé i el mal (el gluten free i les trazas) i mirant la vida avançar en forma de cua. No li importaria doncs cedir-li el pas, però no ho farà. Perquè li molesta enormement que no li hagi demanat permís. Que es pensi que vostè és idiota i no se n'adonarà. O pitjor: que és covard (se n'adonarà i no dirà res). I li molesta també que, en no demanar-li permís, li negui el plaer de la magnanimitat, el plaer de deixar-lo passar. Vostè ho hauria fet, sens dubte, i tots contents.

Però les coses no han anat així i ara vostè és aquí, sospesant què fer davant aquesta traça de comportament inoportú, quan sent una veu: "Passin per aquesta caixa en ordre de cua si us plau". Li sorprèn que la caixera els digui això de l'ordre-de-cua-si-us-plau, percep el retret que s'hi amaga i entén que en temps passats en aquell súper es van viure lluites desbocades pels primers llocs a la cua d'una caixa que es posava en funcionament. El retret no només li sorprèn, també l'ofèn una mica, però hi veu una oportunitat per desllorigar la situació i passa just en l'ordre que li tocaria, quedant en segon lloc a la nova fila i deixant la traça en posicions llunyanes a l'altra. Malauradament, les persones que s'han quedat davant d'ella porten molt poca cosa, mentre l'única que té vostè davant duu la compra de tota la setmana. I és així com la traça acaba passant per caixa abans que vostè.

Surt del súper i la veu allunyar-se carrer avall. Li fa ràbia no haver sortit abans que ella, no haver guanyat la cursa, malgrat que no recorda per què havia de córrer. Va bé de temps i tot quadra i aquest text és a punt d'acabar-se en el precís instant en què vostè enfila el carrer, obre el paquet de galetes, tomba la cantonada i es pregunta per les noves traces amb què podria ensopegar.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
La Fabra i Coats ofereix un programa públic d'activitats relacionat amb les seves exposicions
Imatge il·lustrativa
WusMed reuneix dues metodologies en una formació en línia
Imatge il·lustrativa
El CaixaForum recorre els mites clàssics amb obres de les col·leccions del Prado
Imatge il·lustrativa
La Universitat de Barcelona ofereix una nova sessió del cicle de debats «Feminisme(s)»
Imatge il·lustrativa
La història de la dona que va plantar cara a la llei de segregació racial dels EEUU
Imatge il·lustrativa
Un «mapping» hipnòntic fa volar l'àngel per l'aeroport de Brusel·les
Imatge il·lustrativa
Una animació relata amb tendresa els aprenentatges que neixen dels vincles familiars
Imatge il·lustrativa
Una animació mostra la importància de recuperar els somnis i la identitat