Retrat de Georg Friedrich Händel, 1726-1728, pintat per Balthasar Denner / Wikimedia Commons


El Gran Teatre del Liceu acull aquest mes de març les representacions de l’òpera Rodelinda, de Georg Friedrich Händel. Sortegem una entrada doble per a la funció del divendres 15 de març a les 20h. Per participar-hi només cal enviar un mail (amb el títol de l’obra) a [email protected] * abans del 10 de març.

Descobrim 14 detalls de la vida del compositor i d’aquesta obra, mentre escoltem com Bejun Mehta i Lucy Crowe n’interpreten l’ària Io t’abracci en el marc de l’escenografia de Claus Guth, que es podrà veure en les funcions al Gran Teatre del Liceu.


1. Georg Friedrich Händel va néixer a Halle, al Sacre Imperi Romanogermànic, el 23 de febrer de 1685 i va morir a Londres el 14 d’abril de 1759. Se’l considera un dels compositors més importants del barroc i un dels més influents en la història de la música occidental.

2. L’obra de Händel és molt extensa i inclou quasi tots els gèneres cultivats a l’època, entre obres instrumentals, vocals i música sacra, per a gran varietat de formacions musicals. Händel va arribar a escriure fins a quaranta-tres òperes, les més populars de les quals són Rinaldo, Giulio Cesare i Serse.

3. Händel, malgrat que va néixer i començar la seva carrera musical a l’actual Alemanya, és considerat un compositor britànic, ja que es va traslladar a Londres, es va nacionalitzar anglès i allà va desenvolupar la seva obra fins al moment de la seva mort.

4. Georg Friedrich Händel va ser enterrat a l’abadia de Westminster, a Londres, on també hi ha la tomba de Henry Purcell, de qui va ser considerat successor. Sir Isaac Newton, Charles Dickens i Rudyard Kipling són altres personalitats enterrades a Westminster.

5. Aquesta òpera explica com Bertrarido, rei de Llombardia i Milà, és donat per mort durant una batalla i la seva esposa Rodelinda i el seu fill Flavio queden presoners sota la custòdia de Grimoaldo, que ha pres el tron. Bertrarido en realitat no ha mort però es manté amagat i planeja tornar d’incògnit per rescatar Rodelinda i el seu fill. Grimoaldo estava promès a Eduige, germana de Bertrarido, però s’enamora de Rodelinda.

6. L’argument de l’òpera es basa en Pertharite, roi des Lombards, del dramaturg francès Pierre Corneille. Així com l’òpera de Händel va tenir un èxit notable, l’obra de Corneille va resultar un fracàs i va fer que l’autor abandonés l’escriptura durant un llarg període.

7. Rodelinda és un drama sobre el poder, l’amor i la fidelitat. L’amor és un tema recurrent a la història de l’òpera: l’amor prohibit, l’amor romàntic o l’amor a la pàtria, però mai abans s’havia tractat l’amor conjugal. L’amor matrimonial es reivindica en una història en què Rodelinda es manté fidel al seu marit Bertarido, tot i creure’l mort, i es resisteix a casar-se amb Grimoaldo.

8. L’estrena absoluta de Rodelinda va ser el 13 de febrer de 1725 al King’s Theater de Londres. A Barcelona s’estrena aquesta temporada al Gran Teatre del Liceu.

9. Els personatges principals d’aquesta òpera són Rodelinda (soprano), Bertrarido (contratenor) i Grimoaldo (tenor).

10. Bertrarido és interpretat per Bejun Mehta, un dels millors contratenors de la seva generació i una referència en la interpretació dels grans personatges de Händel. A més del rei de Llombardia i Milà, Mehta ha interpretat grans papers per a contratenor com els protagonistes Orlando, Giulio Cesare i Arsamene.

11. El paper de Rodelinda l’interpreta la soprano Lisette Oropesa, especialista en òpera francesa, Mozart i el bel canto italià, que debuta al Gran Teatre del Liceu amb aquest personatge.

12. El muntatge que coprodueix el Gran Teatre del Liceu té la particularitat que pren el punt de vista del personatge de Flavio, el fill de Rodelinda i Bertrarido. Flavio és un paper sense veu a la partitura però clau en el desenvolupament de la trama. L’interpreta l’actor colombià Fabián Augusto Gómez.

13. L’espectacular muntatge que arriba al Gran Teatre del Liceu és responsabilitat de Claus Guth, que planteja una espectacular escenografia que emula una antiga casa de l’època de Händel a Londres. Es tracta d’una estructura giratòria que serveix d’escenari per narrar la història i que permet a l’espectador veure la trama des de diferents punts de vista.

14. L’acció de Rodelinda avança i s’aclareix per a l’espectador gràcies als somnis, mirades i dibuixos infantils del seu fill Flavio, que són projectats sobre els murs de la casa i ofereixen claus per aprofundir en els perfils psicològics dels personatges.


Rodelinda, al Gran Teatre del Liceu

Òpera en tres actes de Georg Friedrich Händel sobre un llibret de Nicola Francesco Haym.

Direcció musical: Josep Pons

Direcció d’escena: Claus Guth

Funcions:
2 de març (dissabte) a les 20:00.
5 de març (dimarts) a les 20:00.
8 de març (divendres) a les 20:00.
11 de març (dilluns) a les 20:00.
13 de març (dimecres) a les 20:00.
15 de març (divendres) a les 20:00.

Primera part: 1 h 40 min.
Descans: 30 min.
Segona part: 1 h 32 min.

Durada total aproximada: 3 h i 42 min.
(45 minuts abans de l’inici de totes les funcions, al Foyer té lloc una sessió informativa gratuïta amb la informació bàsica de l’òpera així com un resum argumental.)

Repartiment:
Rodelinda: Lisette Oropesa
Bertraido: Bejun Mehta
Flavio: Fabián Augusto Gómez
Grimoaldo: Joel Prieto
Eduige: Sasha Cooke
Unulfo: Gerald Thompson
Garibaldo: Gianluca Margheri

Amb l’Orquestra Simfònica i el Cor del Gran Teatre del Liceu.


* Les dades que ens faciliten els participants seran incorporades a la base de dades de Catorze amb la finalitat d’enviar-los per correu electrònic el nostre butlletí setmanal.

Foto: A. Bofill


Foto: A. Bofill


Foto: A. Bofill


Foto: A. Bofill

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Josep.m.calbet@hotmail.com a març 06, 2019 | 02:22
    [email protected] març 06, 2019 | 02:22
    Extraordinari

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa