Foto: Cosmocaixa

He proscrit els records de la infància
–aqueixa dama indigna–,
les llums i els viaranys closos,
el desig obert sota la lluna,
espill d’un vast domini
mai reconegut del tot.

(Jaume Pont)



Aquest vers de Jaume Pont i d’altres és una de les moltes sorpreses amb què ens trobem si ens endinsem a la mostra Miralls, dins i fora de la realitat, que presenta el CosmoCaixa fins al gener del 2020 i que faríeu bé de no perdre-us.

Es tracta d’una obra que convida a repensar el món aplicant el mètode científic i a descobrir alguns dels secrets que ens envolten. I és que la realitat es pot observar des d’òptiques diferents i aquesta mostra ens empeny a experimentar, a travessar un mirall per preguntar-nos sobre la veritat d’allò que reflecteix. Amb la ciència com a base conceptual, la mostra suscita preguntes com ara on és la realitat, dins o fora del mirall, o si allò que podem veure és més real que allò que no es veu.

El ojo que ves no es
Ojo porque tú lo veas;
Es ojo porque te ve.
Antonio Machado

La mostra es divideix en dos àmbits. El primer és on jugarem amb els efectes òptics, on comptarem els fragments en els quals es divideix una figura segons l’angle que tingui el mirall amb què és mirada, on entrarem a formar part d’un calidoscopi al·lucinant de mida humana o fins i tot caminarem per una rèplica del túnel de la mítica Odissea a l’espai. El segon àmbit exposa l’aplicació dels miralls en la física i la descoberta de l’univers. Un dels objectes més preciosos amb els quals compta la mostra és sens dubte un mirall d’interferòmetre cedit pel projecte Virgo, que s’utilitza per fer visible i mesurar la deformació de l’espai-temps de l’ordre d’una mil·lèsima part de la grandària d’un protó causada pel pas d’una ona gravitatòria, amb el qual es confirmava l’any 2016 una de les previsions de la Teoria de la Relativitat General d’Albert Einstein i que va donar a Kip Thorne, Rainer Weiss, i Barry Barish el premi Nobel de Física.

En aquesta exposició entendrem que darrere els miralls hi ha la llum; que els miralls són domadors de llum, que amb la seva interacció es pot anar a la lluna navegant amb un sextant o veure la primera llum després del Big Bang.

Com pots cultivar la bellesa
Sense que se’t desfaci als miralls?
(Anna Gual)

Abans de sortir-ne, ens preguntarem qui som, com ens veuen els altres, com ens veiem en realitat, quin és el misteri que s’amaga a l’altra banda de mirall als matins quan ens rentem la cara. Fixeu-vos-hi bé: a l’altra banda del mirall hi trobem la llum.


Què: Miralls, dins i fora de la realitat és una proposta per a totes les edats que combina les matemàtiques amb la manipulació de la llum, i que ens mostra com la realitat varia segons el lloc des d’on s’observa.
On: CosmoCaixa, Barcelona
Quan: des del 12 d’abril fins al 26 de gener de 2020. Els dijous de maig ofereix el cicle de conferències “Un recorregut per la simetria (i alguna cosa més) en el coneixement”.

Més informació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa