Foto: Laura Galve


Los gitanos, de Jan Yoors, m’agrada molt perquè és un llibre en el qual penso moltes vegades. És una història autobiogràfica, se situa abans de la Segona Guerra Mundial i explica com Yoors, quan era un nen de 12 anys que vivia a una ciutat de Bèlgica, una nit va acabar a un campament gitano i com, en arribar la policia, va amagar-se dins d’una de les caravanes fins que els gitanos van decidir marxar de la ciutat amb ell a dins. Va estar dues o tres setmanes a la caravana donant voltes fins que va tornar a la ciutat. Yoors comenta als seus pares que vol viure amb els gitanos i finalment accepten. A partir d’aquí, el protagonista explica la seva història amb aquest grup i la vida que portaven en aquella època. En aquest recorregut no només van estar per Bèlgica, sinó que també van anar a parar a llocs com els Balcans.

Aquest llibre em toca personalment perquè tinc una visió molt romàntica de la vida nòmada. La cultura gitana nòmada em sembla molt interessant, sobretot en aquella època on hi havia molt més espai on podien acampar i autogestionar-se. També, em crida molt l’atenció la idea d”una identitat molt forta, d’ajuda mútua i el temps buit de quan viatges. No és el fet d’arribar a un lloc sinó el temps que trigues a arribar a aquell lloc. És un procés que dóna temps per pensar i trobar-se un mateix.


Pablo De Otto.





El llibre recomanat

Títol: Los gitanos.
Autor: Jan Yoors.
Traductora: María José Aubet Semmler.
Editorial: Edicions Bellaterra.
Any d’edició: 2009.

Qui el recomana

Llibreria: Aldarull.
Adreça: Carrer del Torrent de l’Olla, 72 (Barcelona).
Qui la cuida: Col·lectiu Aldarull.





La llibreria

El projecte fa deu anys que existeix. Va començar sent un grup que va muntar una llibreria però no va funcionar com a negoci i la gent que va entrar nova, finalment, va decidir no cobrar i que, si hi havia beneficis, es destinarien a projectes llibertaris del barri com les feministes de Gràcia. Avui dia funcionem així. Per exemple: fa dos anys vam donar dos mil euros i a les sòcies d’Aldarull, que posen una quota, les vam convocar a una assemblea extraordinària i també a col·lectius del barri perquè presentessin projectes per rebre part d’aquests diners. Des de llavors no hem tornat a donar diners perquè no hem generat beneficis. Ens dediquem a mantenir el projecte obert, que ja és suficient i suposa molt d’esforç. A més, també tenim una editorial que pertany al mateix projecte.

Aldarull és una llibreria anarquista, però el concepte d’anarquisme ha canviat molt avui dia, no és el mateix que fa 80 anys que estava molt lligat al moviment obrer, al treball al camp… Avui dia, l’anarquisme s’ha difuminat molt i ha anat incloent moltes coses, sobretot el feminisme. Són dos conceptes que es toquen i que molts cops reivindiquen les mateixes lluites.

Els llibres que es poden trobar són diversos: hi ha una gran part de moviment obrer i història de la Guerra Civil sobretot, la Transició, l’URSS, relacionat amb el seu moviment anarquista. Després, tenim alguna cosa de contra cultura, novel·la i llibres infantils que parlen sobre la menstruació, la sexualitat, la immigració… Tot funciona d’acord amb el que la gent va portant. També hi ha seccions d’ecologisme, antimilitarisme, moviments socials i feminisme.

No som només quins llibres tenim, sinó com ens organitzem. Funcionem per assemblea, tot voluntari, ens reunim un cop per setmana i les feines com portar distribuïdores, netejar i obrir la llibreria ens les repartim entre tots.

Col·lectiu Aldarull

Foto: Laura Galve



Si et dediques a aquest ofici i vols formar part de la nostra secció La llibreria llegeix, escriu-nos a [email protected] i ens posarem en contacte amb tu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa