“Els abusos de què parlen aquests supervivents els van cometre familiars, gent de confiança, sacerdots i persones respectades. Durant vuit anys, he mantingut una relació estreta amb les persones que apareixen a Unspoken (Blume). Les he fotografiat, entrevistat i n’he gravat els testimonis. Han compartit amb mi les experiències traumàtiques que van patir de petits. En alguns casos em van convidar a retratar els llocs on van passar els fets; en altres, vaig captar amb la càmera els elements que desencadenen el record de l’abús, des d’objectes fins a llocs que tenen relació amb aquella experiència traumàtica”. Ho explica Lorena Ros al llibre amb què ha ajudat moltes víctimes a trencar el silenci.

“A la societat occidental, una de cada quatre nenes i un de cada set nens serà víctima d’abús sexual abans de tenir setze anys. Encara que els abusos són freqüents i estan generalitzats, parlar-ne segueix sent un tabú. El tema està cobert de vergonya i les persones afectades queden silenciades. En explicar-me les seves experiències, han reobert ferides. Escoltant-los, provenen de diverses parts del món (Espanya, els Estats Units i Mèxic), m’he adonat que tots, encara que estiguin separats per una distància enorme, comparteixen els mateixos patrons, els seus processos són molt similars i mostren una resiliència exemplar per superar els traumes i continuar vivint la vida.”


Miguel Ángel.

Miguel Ángel als 16 anys

Quan en Miguel Ángel tenia setze anys, un religiós benedictí responsable del grup scout catòlic en què participava va començar a abusar d’ell. Els abusos van passar a l’abadia de Montserrat. En Miguel Ángel confiava en el religiós i el considerava la figura paterna que no havia tingut i sempre havia enyorat. Per a en Miguel Ángel, el més dolorós de l’abús va ser la traïció emocional.


Durant anys va patir una commoció interior, sentint-se culpable per no haver-ho aturat. No va ser fins que va començar a assistir a un grup de supervivents d’abusos infantils que va aconseguir trencar el silenci i començar el procés de recuperació. Fa poc va denunciar els abusos i altres supervivents es van atrevir a parlar-ne. Fins ara, ja hi ha hagut deu denúncies però en Miguel Ángel tem que el nombre real de víctimes sigui molt més gran.

Miguel Ángel, 23 anys. El Prat.

Mati i Loli.

Mati als 16 anys i Loli als 7 anys.


La Mati tenia nou anys quan el seu cunyat va començar a abusar sexualment d’ella. Uns anys després, també va abusar de la germana petita de la Mati, la Loli, que en tenia set. La Mati va decidir, als tretze anys, explicar a la germana gran què estava passant, però la va convèncer perquè callés i els abusos van continuar durant cinc anys més, fins que la Mati en va fer divuit. La Loli va buscar ajuda en la seva mare, però ella li va demanar que es mantingués callada i no en digués res.

Al cap d’uns anys, quan els abusos van acabar, les dues germanes es van explicar el que els havia passat i es van adonar que les dues havien patit el mateix horror en mans de la mateixa persona. Van decidir parlar-ne amb la seva mare i fins i tot van tenir el valor de fer-ho amb la persona que havia comès els abusos i la seva dona. De nou, la mare les va convèncer que callessin pel bé de la família. Les germanes van mantenir el silenci i es van ajudar mútuament. També van assistir juntes a un grup de supervivents i van rebre ajuda psicològica.

Loli, 39 anys. El Prat.


Al cap de molt de temps, van rebre la invitació per anar al casament de la seva neboda, filla de la persona que havia comès els abusos anys abans. Van declinar d’assistir-hi i davant la insistència de la família perquè hi anessin, la Loli va ser incapaç de contenir-se i va explicar tot el que havia passat a la seva neboda. La família no les va creure, van fer costat al pederasta i van titllar les germanes de mentideres. Des d’aquell accident, la Mati i la Loli han trencat la relació amb la seva família per sempre. Anys després, la Mati va descobrir que el seu fill José de setze anys també havia sigut víctima d’abusos sexuals.

Mati, 48 anys. El Prat.



José.

José als tretze anys


Un funcionari de la biblioteca del barri va començar a abusar sexualment del José als tretze anys.
Li feia xantatge amb regals i diners per guanyar-se la seva confiança. La Mati, la mare de José, va sentir com la conducta del seu fill anava canviant progressivament.


Quan la mare va parlar-ne amb el tutor de José, va descobrir que l’abusador es feia passar pel seu pare i l’anava a buscar a l’escola. Quan l’hi va preguntar al seu fill, ell ho va acabar explicant tot a la seva mare. Matilde va portar el funcionari a judici. El van condemnar a set anys de presó.

José, 21 anys. El Prat





Unspoken


© Lorena Ros
© Blume

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa