Foto: Embarrat


A les fàbriques l’embarrat era el sistema proveïdor d’energia. Amb un únic motor, i amb un complex sistema de transmissió amb corretges i politges, es posaven en funcionament les diverses màquines de la indústria. Des del 2014, Tàrrega impulsa la maquinària del pensament amb el festival Embarrat, que es fa a les naus modernistes de l’antiga fàbrica J. Trepat, unint l’art amb l’esperit crític.

“Si amb l’adveniment de la modernitat, la societat europea pujava convençuda al tren de la velocitat, la productivitat, les comunicacions i la tecnologia; ara, en ple segle XXI, immersos en el món immediat, global, intel·ligent i en xarxa, que ha desplaçat la força del treball en favor de la força de la força de la informació i del coneixement, podem començar a tenir la perspectiva justa que el temps ens dona per entendre alguns dels efectes derivats del que n’hem denominat «progrés»: atur, automatització, capitalisme, catàstrofe, colonialisme, col·lisió, consumisme, control, creixement, desplaçament, errada, especulació, expansió, felicitat, guerra, identitat, imperialisme, industrialització, intel·ligència artificial, investigació, manca de temps, migració, modernitat, nació, obsolescència, optimisme, poder, productivitat”.

Així doncs, el progrés és el pal de paller i el punt de mira d’aquesta sisena edició, que se celebrarà del 24 al 28 de maig impulsant l’obra de nous creadors. Passegem per 14 propostes que faran rodar l’engranatge del passat i del present.

Foto: Embarrat


Divendres 24

1. A les 18.30, benvinguda i Lobepo DJ.
S’obriran les portes del recinte Trepat per rebre a la sisena edició del festival amb la música de Lobepo DJ, que sonarà fins al tancament de la nit. Durant tot el festival hi haurà cervesa artesana, foodtrucks i taules per compartir menjar, converses i per començar revolucions.

2. A les 19.30, al Departament comercial.
Inici del recorregut inaugural per l’exposició col·lectiva La Gran Màquina VI, a càrrec de Cèlia del Diego i Jesús Vilamajó, comissaris de la mostra. Durada: 50 minuts.

3. A les 21.30, a la Nau 5.
Concert audiovisual Deformar la señal, amb Sara Fontán al violí i Anna Irina Russell a l’apartat visual. Una interacció entre el so, la llum i l’espai; l’error, el soroll i la distorsió. Durada: 30 minuts.



4. A les 22.00, a la Nau 18.
Cicle audiovisual STOP.Sobreexposició amb la projecció en loop de diversos projectes audiovisuals, seleccionats per Félix Pérez-Hita, que ens faran reflexionar, fins a mitjanit, sobre el progrés.

5. A les 23.30, a la Nau 2.
Concert performance amb Marc Vilanova, artista de LGMVI, que interactua amb el saxo per qüestionar la necessitat de la figura humana en escena i l’obsolescència del seu rol. Durada: 40 minuts.


Dissabte 25

6. A les 11.00, al recinte Trepat.
Obertura de portes i inici de visites a l’exposició LGMVI. El guia resident Albert Claramont farà visites personalitzades a qui les desitgi. Les exposicions es poden visitar lliurement tot el dia d’11.00 a 15.00 i de 17.30 a 23.30.

7. A partir de les 11.00, a la plaça Trepat.
Petit Embarrat: durant tot el matí hi haurà activitats familiars, com Estampem el progrés, que es farà amb els tampons originals de les peces de recanvis de les màquines Trepat. Fins a les 14.00.

Foto: Embarrat


8. A les 11.00, a l’exterior.
Meet the artists! Una oportunitat per conversar amb els artistes sobre art, xurros, l’art dels xurros o el progrés amb regust de xocolata. Durada: una hora.

9. A les 11.45, a la Nau 18.
Presentació de L’Aixeta, una plataforma de micromecenatge continu on es connecten creadors amb el seu públic. Per a artistes i creadors interessants en finançar els seus projectes. Durada: 30 minuts.



10. A les 18.00, a la Nau 18.
Conferència Condemnats al progrés, amb Félix Pérez-Hita, emmarcada dins del cicle STOP.Sobreexposició. Es debatrà sobre la temàtica d’enguany a partir de propostes audiovisuals.

11. A les 19.30, a la Nau 18.
Premis Embarrat 2019: els membres del jurat fan públic el veredicte del Premi Embarrat-Museu Trepat i del Premi Embarrat-IEI. Durada: 15 minuts.

12. A les 23.30, a la Nau 5.
Concert presentació nou disc d’El Petit de Cal Eril, Energia fosca. L’Embarrat és el punt d’arrancada de la nova gira d’aquesta formació de pop metafísic. Durada: una hora i 20 minuts.


13. A la 1.00 de la matinada, a la Nau 1.
Visita guiada per l’exposició LGMVI. Una visita única per als àvids d’art més noctàmbuls, que podran contemplar les obres exposades en plena nit, rere el so d’una fàbrica en silenci i amb el testimoni d’un progrés deturat. Durada: 45 minuts.

Foto: Embarrat


Diumenge 26, dilluns 27 i dimarts 28

14. Diumenge a les 11.00, 12.30 i 19.00, i dilluns i dimarts a les 20.00: visita guiada per l’exposició col·lectiva LGMVI. A càrrec del comissari de l’exposició, Jesús Vilamajó. Durada: 45 minuts.

Foto: Embarrat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa