El jutge Marchena pregunta a la filòsofa Marina Garcés si té cap relació, cap vincle, amb els acusats. En el caso de Jordi Cuixart tenemos un café pendiente desde hace un año y medio pero está siendo un poco difícil… El jutge la talla: Le pregunto si tiene alguna relación, no por un cafè pendiente. Ella insisteix: Es la única relación.

I sí, li està parlant d’una relació. Allò que tenim pendent és una relació. El que encara no ha esdevingut però volem que sigui ens vincula. Potser el jutge Marchena no ho pot entendre: demana una dada, una prova verificable del present, i la testimoni li parla d’un cafè que no ha pogut ser encara, però serà. Passat truncat i futur possible constituint present, perquè aquell cafè el tenim, ara i aquí, pendent sobre aquests caps, en aquesta sala que per un segon es queda sense parets, sense sostre. Questa stanza non ha più pareti, ma alberi, alberi infiniti canta Gino Paoli. I jo amb ell en bucle, que m’hi he agafat com una nàufraga quan el Nando l’ha compartit a la pantalla del costat. La bellesa com a antídot per poder tornar al vídeo de la declaració.

I quan hi torno la Garcés ja no hi és, que hi soc jo, hi ets tu, al banc dels testimonis. I el jutge ens pregunta ara a nosaltres si tenim cap relació, cap vincle amb ella. I li dic la veritat, que no la conec, senyor jutge, però amb ella i amb tants altres tenim pendent inacabar el món i unes quantes emancipacions, a cop de mirada, d’una mica d’impossible o m’asfixio, d’idees i pràctiques quotidianes. I que sí, que això és una relació, és clar, un vincle. I vostè no pot entendre com diem que tenim relació gent que no ens coneixem personalment. I nosaltres sabem que aquesta és la nostra força i la llavor de tantes coses pendents. Suona un’armonica, mi sembra un organo che vibra per te e per me su nell’immensità del cielo. Per te e per me.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jam Malson a maig 19, 2019 | 14:24
    Jam Malson maig 19, 2019 | 14:24
    Per a un cap quadrat, la descripció d'una bombolla és la d'un cub. I si bé a primer cop d'imaginació, la visió d'un cub transparent voleiant per l'aire pot ser atractiva, per surrealista, quan del que es tracta és de descriure la realitat, totes sabem que, ara per ara, una bombolla no és un cub. Potser en un futur, quan els caps quadrats com en Marchena ens hagin capgirat el cervell, veurem les bombolles quadrades. De moment, jo les veig esfèriques i voleiant lliures.
  2. Icona del comentari de: Anònim a maig 21, 2019 | 13:11
    Anònim maig 21, 2019 | 13:11
    Sent seguidor -i amb voluntat de seguir sent-ho- de Marina Garcés, em decep la seva actitud de irònica prepotència intel·lectual, al saber-se davant d'un tribunal qüestionat per la meitat -si fa o no fa- dels catalans, i respondre de la manera en que ho va fer. No es així, com es defensa el pensament i la cerca del sentit en la resolució dels conflictes. Els fets actuals, poden ser injustos, però els antecedents, no ho son menys... En definitiva, hi hauria d'haver respecte pels canals observats a fi d'apaivagar les maldestres actuacions unilaterals, però sobre tot, hi hauria d'haver respecte a la gran majoria que no desitja ni ha desitjat en cap moment el boirós procés que ha distorsionat -con a mínim- la convivència i la naturalitat en les relacions quotidianes. Havent viscut la dictadura -llavors l'enemic, era clar- mai, i això, es un fet diari, m'he sentit tan censurat en el que pugui i/o pogués dir i/o pensar com ara a l'any 2019. Per tant, agrairia que la Sra. Garcés, actues amb una mica més del que en diem "mà dreta" per albirar una mica més d'esperança per retornar a pensar el país des de un exercici, en el que les prioritats socials de Catalunya, substitueixin a l’imaginari populista-nostàlgic amb que han intoxicat els sentiments d’una part dels catalans
  3. Icona del comentari de: Sí a maig 25, 2019 | 21:53
    maig 25, 2019 | 21:53
    En sóc un d'aquests intoxicats que volen un país lliure d'injustícies. I et puc assegurar que mai he deixat de lluitar a favor de les prioritats socials. " Imaginari populista -nostàlgic? De quina part dels catalans parla vostè?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa