Ser demòcrata costa un gran esforç i no tothom està interessat a fer-lo. Per què continuar perdent-hi el temps quan es pot tirar pel dret? Instruccions per fer-se feixista (Editorial Empúries) és una denúncia del feixisme hàbilment disfressada de defensa del feixisme. Michela Murgia (1972-2023: un càncer de ronyó se l’ha endut als 51 anys) hi exposava, a través de la provocació i la ironia, els mecanismes que el feixisme utilitza per instal·lar-se en les actituds i el discurs públic. És així com ens convidava a no abaixar mai la guàrdia, començant per mirar-nos a nosaltres mateixos. En llegim 14 fragments en la traducció de Mercè Ubach.

Foto: Catorze

1. Per sort el feixisme sap esperar. És com un herpes que pot resistir durant dècades al rovell de l’ou de la democràcia fent creure que ha desaparegut, per manifestar-se amb més virulència que mai al primer debilitament previsible del seu sistema immunitari.

2. Manipulant els instruments democràtics es pot convertir en feixista un país sencer, sense ni tan sols pronunciar mai la paraula feixisme, que sempre podria despertar una mica d’hostilitat fins i tot en una democràcia anèmica, sinó actuant de tal manera que el llenguatge feixista sigui acceptat socialment en tots els discursos, que sigui bo per a tots els temes, com si fos una capsa sense etiquetes —ni de dretes ni d’esquerres— que pot passar de mà en mà sense tenir res a veure directament amb el seu contingut.

3. Resultarà fonamental reduir, o més ben dit arranar del tot, les autonomies territorials, també amb les reformes constitucionals oportunes, de tal manera que les decisions estructurals es prenguin en un règim en què les confrontacions hi siguin absents o reduïdes a la mínima expressió.

4. Si l’obstacle que la contemporaneïtat posa al desenvolupament del feixisme és que ara tothom té manera de fer sentir la seva pròpia veu, potser la solució més feixista és justament deixar-los parlar. Però sempre. I tothom. Al mateix temps. Sobre tot.

5. A diferència del que passa en democràcia, en el feixisme la finalitat de la comunicació no és fer que t’entenguin, sinó que et confirmin, de manera que tenim molta sort de ser feixistes en l’era d’internet: ens hem d’esforçar menys, perquè les eines han estat creades precisament per a això.

6. No ens podem convertir en feixistes sense un enemic, perquè per posar-se a governar, el feixisme ha d’oposar-se a. […] Els demòcrates no anomenen enemic el seu antagonista polític, sinó adversari, una figura inútil i enutjosa que per més que pugui tenir idees diferents no deixa de ser dins la dialèctica del reconeixement. Deixeu que siguin els demòcrates els que es refereixin a l’antagonista com adversari, sobretot si aquest adversari sou vosaltres, perquè així cada vegada que us esmentin us legitimaran com a part del sistema. En canvi, vosaltres comenceu de seguida que pugueu a referir-vos als antagonistes com el que són: els vostres enemics.

7. El mantra “continuem sent humans” que tant els agrada als demòcrates de cor tendre oblida que l’home és l’espècie dominant del planeta justament perquè és el predador de totes les altres.

8. Convèncer les persones que poden esdevenir autònomes respecte de l’Estat és un acte irresponsable envers aquestes persones: els fa creure que no necessiten protecció i així, quan es presenta el veritable perill, no estan preparades per plantar-hi cara. La debilitat dels individus és fonamental per a la força de l’Estat, perquè qui reconeix que és dèbil es lliura a qui és fort. I qui és fort, quan convé, no s’atura davant de res per protegir els seus.

9. Per les venes de la democràcia corren moltes contradicions que poden ser explotades pel feixisme, però la més gran és la no-violència. La democràcia s’entesta a rebutjar la violència com a modalitat política. Segons el tou esperit demòcrata, la manifestació del dissentiment, quan es dona, ha de ser amable, regulada, organitzada i mediada, uns qualificatius molt més adequats per al te de les cinc dels jubilats que no pas per a l’expressió d’un desacord.

10. Això fa que fins i tot les democràcies es vegin obligades a desenvolupar formes d’hipocresia en la seva gestió, la primera de les quals és reservar-se la legitimitat de la violència: només és permesa legalment a les forces de l’ordre que actuen per encàrrec de les institucions. A la pràctica, com el tabac i l’alcohol, en els sistemes democràtics la violència és un monopoli de l’Estat.

11. La memòria és un fet polític, i la memòria de la guerra és el més polític de tots els fets: què cal recordar i com fer-ho ho decideixen els guanyadors damunt del cos de qui ha perdut i ja no pot dir-hi la seva.

12. Que els demòcrates contraposen joves valents a violents infames? Digueu que és fàcil jutjar en perspectiva, però que aleshores tot era tan complex que en la mateixa família Gramsci convivien Antonio, el germà partisà i Mario, el feixista. Que els demòcrates fan homenatges commemoratius als seus morts? Vosaltres presenteu-vos al monument als caiguts amb les vostres corones de llorer, recordant silenciosament que les dates en què es toquen les trompetes són un dol nacional, no una festa, perquè tots els morts eren italians.

13. Tan bon punt la democràcia abaixi la guàrdia i comenci a donar per descomptat que la seva història és l’única possible serà el moment perfecte per desconstruir-la.

14. Serà normal que els demòcrates ens titllin de feixistes o neofeixistes. Però també serà la nostra victòria: haurem tornat a posar en boca de tothom una paraula que fa poques dècades s’associava als morts i amb el passat, amb una realitat desapareguda.
Nosaltres no desapareixem.
Nosaltres hi som.
I al final, tant en la història com en la geografia, guanya el qui roman.

Instruccions per fer-se feixista

© 2018 Giulio Einaudi editore s.p.a., Torí
© de la tradució: Mercè Ubach, 2019
© d’aquest edició: Edicions 62, s.a.

Pots comprar Instruccions per fer-se feixista a través de Bookshop, una plataforma que dona suport a les llibreries independents.

Més notícies
Indecències
Comparteix
Just al costat se t'ha instal·lat una família de sudaques amb els fills més cridaners del planeta

Comentaris

  1. Icona del comentari de: fat boy a maig 28, 2023 | 23:40
    fat boy maig 28, 2023 | 23:40
    I aquests missatges es dirigeixen al poble o als de l'olla?.
  2. Icona del comentari de: Un feixista essencialment és un egoista a maig 29, 2023 | 19:49
    Un feixista essencialment és un egoista maig 29, 2023 | 19:49
    Un feixista essencialment és un egoista. Una persona o un partit que te per prioritat el seu tinglado per sobre de la democràcia i la vida de la gent.
  3. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a maig 29, 2023 | 22:02
    Luisnomeacuerdo maig 29, 2023 | 22:02
    Uy solo hay que apuntarse a cualquier asociación de las que pululan por tractoria, osease odium y asociación de nazis cabreados y por supuesto los reconocereis por la mierda amarilla que llevan en la solapa.
  4. Icona del comentari de: Ramonsimeacuerdo a maig 31, 2023 | 19:08
    Ramonsimeacuerdo maig 31, 2023 | 19:08
    Si... perque els que estan apuntats a la "Fundación Francisco Franco", estos no cuentan, ¿verdad?
  5. Icona del comentari de: Curiós a agost 11, 2023 | 11:40
    Curiós agost 11, 2023 | 11:40
    Curiosament el estado castellà compleix tots els requisits feixistes i alguns el continuen considerant democratic.
  6. Icona del comentari de: Parleu de Puigdemont, oi? a agost 11, 2023 | 15:03
    Parleu de Puigdemont, oi? agost 11, 2023 | 15:03
    Algun dia passarà a la gloriosa història del feixisme en general. Ja en queda menys.
  7. Icona del comentari de: Anònim a agost 11, 2023 | 23:35
    Anònim agost 11, 2023 | 23:35
    Desemmascarar l’enemic juntament amb les manipulacions recargolades i les intrigues que li permeten de dominar sense emprar mitjans violents, ço és, incitar a l’acció per tal que la veritat pugui sortir a la llum encara que sigui a risc del propi extermini. Aquests són, encara ara, els motius més potents de la violència actual en els campus i els carrers. La justificació de la violència perd plausibilitat com més s’allunya, en el futur, el fi projectat. Ningú no qüestiona l’ús de la violència en l’autodefensa, perquè el perill no només és obvi, sinó present, i el fi que justifica els mitjans és immediat. Arendt
  8. Icona del comentari de: Només apte per a nacionalistes catalanets a agost 12, 2023 | 16:48
    Només apte per a nacionalistes catalanets agost 12, 2023 | 16:48
    Entre els 11 principis bàsics de la propaganda de Goebbels hi ha el "Principi de la vulgarització": “Tota propaganda ha de ser popular, adaptant el seu nivell al menys intel·ligent dels individus als quals va dirigida. Com més gran sigui la massa a convèncer, més petit ha de ser lesforç mental a realitzar. La capacitat receptiva de les masses és limitada i la seva escassa comprensió; a més, tenen gran facilitat per oblidar”.
  9. Icona del comentari de: Qui és el lladre? a agost 12, 2023 | 22:01
    Qui és el lladre? agost 12, 2023 | 22:01
    Lluís què t'han fet els de la merda camarilla? Res de mal. Si vius a Catalunya i ens independitzessis hi guanyaríem econòmicament i en democràcia, si no vius a Catalunya, podries créixer ja que t'hauries d'esforçar més, hauríeu de treballar més ja que perdríem tot el que us quedeu de Catalunya. I vosaltres ens heu fet mal? Sí, el 155.ens vau destrossar el govern elegit democràticament, cada any ens trobeu una tercera part del que paguem d'impostos, ens xafeu totes les lleis del nostre parlament, ens voleu prendre la llengua, la cultura, la història, a canvi de què? DELS TOROS?
  10. Icona del comentari de: Qui és el lladre? a agost 12, 2023 | 22:03
    Qui és el lladre? agost 12, 2023 | 22:03
    Lluís què t'han fet els de la merda pp0amarilla? Res de mal. Si vius a Catalunya i ens independitzessis hi guanyaríem econòmicament i en democràcia, si no vius a Catalunya, podries créixer ja que t'hauries d'esforçar més, hauríeu de treballar més ja que perdríem tot el que us quedeu de Catalunya. I vosaltres ens heu fet mal? Sí, el 155.ens vau destrossar el govern elegit democràticament, cada any ens trobeu una tercera part del que paguem d'impostos, ens xafeu totes les lleis del nostre parlament, ens voleu prendre la llengua, la cultura, la història, a canvi de què? DELS TOROS?
  11. Icona del comentari de: Qui és el lladre? a agost 12, 2023 | 22:03
    Qui és el lladre? agost 12, 2023 | 22:03
    Lluís què t'han fet els de la merda amarilla? Res de mal. Si vius a Catalunya i ens independitzessis hi guanyaríem econòmicament i en democràcia, si no vius a Catalunya, podries créixer ja que t'hauries d'esforçar més, hauríeu de treballar més ja que perdríem tot el que us quedeu de Catalunya. I vosaltres ens heu fet mal? Sí, el 155.ens vau destrossar el govern elegit democràticament, cada any ens trobeu una tercera part del que paguem d'impostos, ens xafeu totes les lleis del nostre parlament, ens voleu prendre la llengua, la cultura, la història, a canvi de què? DELS TOROS?
  12. Icona del comentari de: Ets un ignorant a agost 13, 2023 | 03:39
    Ets un ignorant agost 13, 2023 | 03:39
    Cal tenir poder per ser-ho.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa