Foto: ucentralarkansas


Acaba el curs i l’estiu ens brinda una bona oportunitat per aprendre. La Universitat de Barcelona obre les inscripcions d’Els Juliols, el cicle de cursos que, en la seva vint-i-tresena edició, n’ofereix més de 80 de durades diverses i agrupats en 10 àrees temàtiques. Tots són oberts a tothom, sense requisit previ.

La majoria es realitzen a l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona, però, en el marc d’una ja llarga col·laboració amb alguns municipis i institucions de l’entorn de Barcelona, alguns tenen lloc en altres seus i poblacions, com ara Alella, Cornellà, Esplugues, L’Hospitalet de Llobregat, Reus, Sant Joan Despí, Santa Coloma de Gramenet, Viladecans, Terrassa i Vilafranca. Podeu consultar i inscriure-us a Els Juliols a través d’aquest enllaç, i per anar fent boca us en recomanem 14.

Imatge del documental «Astral»


1. Crisi migratòria al Mediterrani – Curs Inaugural
Per primera vegada, els Juliols s’inicien amb un curs inaugural, que tindrà lloc el 18 de juny i comptarà amb la participació de Producciones del Barrio, que realitza setmanalment el programa Salvados i és responsable del documental Astral, sobre la tasca de l’ONG Open Arms. Una oportunitat per sentir la seva veu i el relat que posa de manifest el perill que milers de persones viuen cada dia al Mediterrani.

2. #meToo: de moviment inèdit a desenes de denúncies compartides
Com cada any, la UB i l’Ajuntament de Cornellà del Llobregat posen en marxa la seva Universitat d’Estiu de Les Dones i, aquesta vegada, amb un tema d’actualitat com s’ha mostrat en els darrers dos anys a les multitudinàries manifestacions del 8M, on la veu de denúncia de dones assajades ha tingut un suport sense precedents en la societat.

3. Com escriure guions a partir de l’anàlisi de pel·lícules
El guionista, script doctor i youtuber Dany Campos presenta les claus per escriure bons guions cinematogràfics fent la tasca essencial de qualsevol professional d’aquest àmbit: veure i analitzar pel·lícules.

4. De mariners, diaris i cròniques: de Magallanes a Hernán Cortés
Després del descobriment del nou continent, la volta al món va suposar una de les grans troballes que va revolucionar la ciència, la filosofia, la política i –en general– la concepció del món a principis del segle XVI. El viatge de Magallanes ens ha deixat una terna de diaris, cartes i reflexions que donen veu a totes les perspectives socials que intentaven conciliar allò que experimentaven amb allò que havien après o es creia que era el món. Un curs en què es cerquen aquests testimonis i s’analitza l’impacte que va suposar cinc-cents anys després de la primera volta al món.

5. Polítiques del desconcert: del Brexit a Bolsonaro
La importància del curs radica no només en la seva perspectiva teòrica i filosòfica, sinó també en l’actualitat de temes a tractar: el Brexit, les eleccions al Brasil, però també les anomenades clavegueres de l’Estat o la manipulació de la informació a gran escala.

6. «¡Hasta la victoria, siempre!» 60 anys de la Revolució Cubana
La Revolució Cubana és un dels fets més importants del segle XX. Va influir de manera molt rellevant en tot Amèrica i en una generació de lluitadors socials que somiaven amb assaltar els cels. Aquest curs contextualitza i narra els principals esdeveniments, s’atura en les figures de Fidel Castro i del Che Guevara, i descriu alguns dels episodis més rellevants del control social, cultural, polític i sexual.

7. El roig i el blanc
Potser Polònia no sembla més que un llunyà referent europeu, però la seva aportació cultural va des de la primera constitució europea fins a una llarga terna d’escriptors, cineastes, músics i artistes plàstics que han influenciat els segles XX i XXI de manera profunda i transversal. Per això hem volgut realitzar aquest homenatge en el recent centenari de la seva segona república i dels trenta anys de la seva nova democràcia un cop caigut el Mur.

8. A 30 anys de la caiguda del mur de Berlin
Aquest curs ofereix un relat històric dels darrers trenta anys d’història europea. S’analitzen els fenòmens polítics i socials més rellevants –com les guerres balcàniques o l’evolució de les institucions comunitàries–, els protagonistes més destacats i les raons profundes de la crisi actual, en un any decisiu per al futur de la Unió Europea.

9. La postguerra a Barcelona (1939-1945)
Un curs per acostar-se a la realitat de la postguerra a Barcelona, un període d’espoli, misèria i reconstrucció que ha marcat el caràcter social i econòmic de moltes generacions posterior i encara avui dia continua al nostre imaginari col·lectiu. Diverses mirades per analitzar les conseqüències de la Guerra Civil i observar com el nou règim s’implantà a la ciutat amb l’objectiu essencial de liquidar el recent passat republicà i d’imposar la nova realitat dels vencedors.

10. El pentagrama mut: compositores en la història
Des d’Hildegarda de Bingen, passant per Francesca Caccini, fins a Violeta Parra, les dones que han triat la composició musical més enllà de la seva execució com a intèrprets sembla que han estat abocades al silenci. Qualsevol tria de compositors clàssics descarta per complet els seus noms i mai no arriben a col·locar-se en l’estudi crític que els correspon. Per això es vol atendre aquesta qüestió. El curs fa un recorregut històric i musical per totes les dones que han aportat, innovat i revolucionat el panorama musical més enllà del seu sospitós paper com a muses, intèrprets o figurants.

11. La vaga de La Canadenca: el moviment obrer en temps convulsos
“Riegos y Fuerza del Ebro” (que molts anys després pertanyerà a FECSA) era la filial de Barcelona Traction, Light and Power Company Limited una empresa canadenca amb seu a Toronto. El gener de 1919 el seus treballadors van començar una vaga que va suposar assolir els drets laborals dels quals encara avui dia continuem gaudint.

12. Maquiavel i la filosofia política de la modernitat
En el capítol XVII de la seva cèlebre obra Maquiavel diu: “és més segur ser temut que amat”. Les conseqüències ètiques, polítiques i fins i tot estètiques de la seva doctrina van determinar la modernitat dels Estats europeus. En aquest curs s’explica i es comenta El príncep, de Maquiavel, una de les obres mestres de la filosofia política i punt d’inici de moltes de les reflexions modernes sobre l’art de governar.

13. La diàspora jueva: des del segle VIII aC fins avui
En aquest curs repassem els diferents exilis del poble jueu, emmarcats en diferents paradigmes històrics, des d’una mirada interdisciplinària, i examinem els àmbits polítics, socials, culturals i religiosos des dels temps de l’exili de Babilònia, al segle VI aC, fins a l’actualitat.

14. L’origen del fact-checking a Espanya – Curs Cloenda
A diari ens arriben centenars de notícies que no sempre són el que semblen. Són les anomenades fake news, mentides o mitges veritats que es fan virals amb l’únic objectiu de crear estats d’opinió a favor o en contra d’interessos concrets. El periodisme continua sent l’eina més important per detectar aquestes mentides, i d’això parlarem en aquest curs: de com les detectem, les combatem i les desmuntem per evitar que ens venguin informació on només hi ha propaganda. Newtral, la fundació creada per Ana Pastor i instauradora del fact-checking al periodisme actual, presenta la seva actuació en mitjans i el paper d’aquest nou periodisme com a tancament d’aquesta darrera edició d’Els Juliols.

Foto: Imatge per il·lustrar el curs “Passem pàgina: fer feminisme(s) avui”

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa