Foto: makelessnoise

La importància de l’art en educació és immensa, però encara avui costa que se li doni el valor que li pertoca. La quarta edició de “Mestres de pel·lícula”, el cicle creat el 2016 per Carles Capdevila i impulsat per EduCaixa i Catorze, està dedicada al poder de la música, la literatura, el cinema, el teatre i les disciplines artístiques que enriqueixen la mirada dels alumnes, dels mestres i de les escoles.

Adreçat a docents, a famílies i a tothom a qui li interessi l’educació, L’art d’educar es farà del dilluns 15 al divendres 19 de juliol, de 10:00 a 14:00, al CaixaForum de Barcelona, estarà conduït per la docent i experta en educació i art Arola Valls i serà presentat per Gemma Ventura. Jaume Cela, Coral Regí, Ester Bonal, Lluís Vallvé i Jordi Amenós són els cinc experts que en formaran part. Amb cadascun d’ells cada dia veurem una pel·lícula (les d’enguany seran: En la casa, El club de los poetas muertos, Landfill Harmonic, ¡A escena! i Un monstruo viene a verme), i tot seguit, reflexionarem sobre els temes de fons. Aquest cicle està reconegut pel Departament d’Educació segons la resolució del 19/06/2019 i en aquest enllaç podeu reservar-ne les entrades (per a dies concrets o per tenir-ne l’abonament sencer).


Dilluns 15 de juliol: En la casa, amb Jaume Cela

El poder de la paraula i la imatge

Un professor de literatura francesa, desanimat per com escriuen els seus alumnes, descobreix que un noi que seu al fons de la classe mostra un gran sentit de l’observació. Animat pel professor, escriurà una novel·la en què serà difícil distingir la realitat i la ficció. Jaume Cela, mestre jubilat, escriptor i membre de Rosa Sensat, amb la pel·lícula En la casa, ens convidarà a reflexionar sobre com podem fer servir el cinema a l’aula, i sobre el poder que pot tenir la paraula i la literatura entre els alumnes.


Dimarts 16 de juliol: El club de los poetas muertos, amb Coral Regí

La creativitat que ens ajuda a viure

En una escola elitista i estricta, un grup d’alumnes descobrirà la poesia, el significat del “carpe diem” i la importància de lluitar per aconseguir els nostres somnis, gràcies al senyor Keating, un excèntric professor que despertarà els seus mons amb mètodes poc convencionals. La directora de l’escola Virolet, Coral Regí, a partir del clàssic El club de los poetas muertos, parlarà del paper que té la creativitat no només en assignatures concretes com música i plàstica, sinó reivindicant-la com a actitud vital en qualsevol matèria, professor i escola.


Dimecres 17 de juliol: Landfill Harmonic, amb Ester Bonal

La música que transforma vides

L’abocador d’escombraries més gran de Paraguai està a Cateura. De les 1.500 tones de deixalles que genera la zona d’Asunción la majoria van a parar aquí, un lloc on és normal veure nens treballant-hi, ja que han hagut d’abandonar l’escola per dur diners a casa. Al documental Landfill Harmonic, dirigit per Graham Townsley, veiem com les deixalles es converteixen en violins, tambors i tot d’instruments que obren un món de possibilitats als infants d’aquella zona. En parlarà la professora de música Ester Bonal, que des del 2008 dirigeix el projecte Xamfrà, un centre de música i escena per a la inclusió social al Raval.


Dijous 18 de juliol: ¡A escena!, amb Lluís Vallvé

El teatre, un lloc per créixer

Seguint tres grups de teatre formats en centres de secundària de Madrid, Guadalajara i Múrcia, el documental ¡A escena! ens ensenya la importància de les arts escèniques en l’educació. I també ens mostra la voluntat de buscar escletxes i dur a terme projectes artístics que els plans oficials no preveuen. Comptarem amb Lluís Vallvé, professor de visual i plàstica i director del Centre de Recursos Pedagògics de Sant Andreu.


Divendres 19 de juliol: Un monstruo viene a verme, amb Jordi Amenós

La importància de la imaginació

Després de la separació dels seus pares, en Connor, de 12 anys, haurà de dur casa seva, ja que la seva mare té càncer. El nen intentarà superar les seves pors i fòbies amb l’ajuda d’un monstre imaginari, en Lia Neeson. A partir de la pel·lícula Un monstruo viene a verme, i amb la participació del terapeuta, artista i creador de la “Narrativa Terapèutica”, Jordi Amenós, veurem el poder creatiu, resilient i sanador que té la imaginació entre els infants.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa