Maria del Mar Bonet celebra 50 anys en el món de la música, i el Palau Robert, per celebrar-ho, li dedica l’exposició Maria del Mar Bonet als ulls de Toni Catany, que, comissariada per Antoni Garau i Pep Dengra, es pot visitar fins al 17 de novembre.

Toni Catany, nascut a Llucmajor el 1942 i mort a Barcelona el 2013, ha estat la persona que més ha retratat Maria del Mar Bonet. I aquesta mostra és una oportunitat per conèixer dos defensors de la identitat, la llengua i la mediterrània, que han compartit tota una trajectòria, que va començar quan la jove cantant va formar part dels Setze Jutges, a Barcelona, estrenant un camí fet de cançons que l’ha dut fins aquí.

En aquells anys, els dos van fer una immersió en la Barcelona cultural dels setana, en àmbits diferents, però mantenint sempre una estreta col·laboració. La literatura, especialment la poesia, la música i l’art van unir els dos amics. Toni Catany va ser l’autor de més de 60% de les portades dels seus discos, cartells i fotografies, i en aquesta exposició, que segueix el fil de la discografia de la cantant, en podem veure 180. En fem un tast (amb banda sonora inclosa al final).

1. Primera fotografia, feta a Palma el 1966.

Foto: ©FTC



2. Contraportada del disc Què volen aquesta gent? (1968).

Foto: ©FTC



3. Arxiu personal Toni Catany, 1968.

Foto: ©FTC



4. Fotografia del disc Maria del Mar Bonet, 1970.

Foto: ©FTC



5. Fotografia del disc Sempre, 1971.

Foto: ©FTC



6. Arxiu personal Toni Catany, 1971.

Foto: ©FTC



7. Fotografia del disc Alenar, 1977.

Foto: ©FTC



8. 1980, polaroid.

Foto: ©FTC



9. Fotografia del disc Jardí tancat, 1981.

Foto: © FTC



10. Contraportada del disc Anells d’aigua, 1985.

Foto: ©FTC



11. Imatge del concert 10 anys a la plaça del Rei.

Foto: ©FTC



12. Imatge per a disc.

Foto: ©FTC



13. Toni Catany i Maria del Mar Bonet.

Foto: ©FTC



14. Toni Catany, 2007.

Foto: Juan Miguel Morales



Maria del Mar Bonet als ulls de Toni Catany

On: a les sales 1 i 2 del Palau Robert.
Quan: fins al 17 de novembre del 2019.
Què: el Palau Robert se suma a la celebració dels 50 anys de la carrera musical de Maria del Mar Bonet amb una exposició que aplega les millors fotos que li va fer Toni Catany, Premi Nacional d’Arts Plàstiques i Premio Nacional de Fotografía, i dona a conèixer l’amistat i l’evolució creativa dels dos artistes.

Comissariada per Antoni Garau i Pep Dengra, està organitada per la Direcció General de Difusió de la Generalitat i la Fundació Toni Catany, que la va produir amb el suport de l’Ajuntament de Llucmajor.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Francesc Abarca a octubre 26, 2023 | 20:05
    Francesc Abarca octubre 26, 2023 | 20:05
    Estic "gestan" un documental sobre l'hobra de Maria del Mar Bonet. Demano a Toni Castany de poder fer servir les magnífiques fotografies que li vau fer a Maria del Mar, per descomptat veureu en els crèdits el nom de l'autor. Són les millors que vist. A Maria del Mar plasmar en el vídeo la seva veu, la que sentía pels altaveus quant feia el servei militar 1965 a Son Dureta. No hi han interessos económics en aquest treball, tan sols la difussió-dibulgació cultural dels artistes catalans arreu del mont. Gent que m'estimo. Podeu mirar un canal un xic experimental que tinc a YouTube: PacoAbarca F. Francesc Abarca

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa