Foto: Centre Cultural Casa Elizalde


Com cada setembre comença un curs nou i no hi ha millor manera d’encarar la tardor que ja treu el cap que ampliant els nostres coneixements. A partir del 2 de setembre, s’obre la inscripció a les més de 200 propostes de tallers culturals que, com cada trimestre, ofereix el Centre Cultural Casa Elizalde en àrees com les ciències i humanitats, l’expressió, la salut i la música amb la guia dels millors professors. Podeu consultar totes les propostes en aquest enllaç i us destaquem 14 de les novetats del curs 2019-2020 perquè us inspireu i aneu fent boca.

1. Introducció a les relacions internacionals: dinàmiques del món actual, amb Just Castillo.
Per què Corea del Nord es resisteix a abandonar el seu programa nuclear? Com afectarà el Brexit al paper d’Europa en el món? Un anpalisi d’alguns dels casos més rellevants de les relacions internacionals del món actual.

2. La revolució tecnològica: canvis i reptes del sistema democràtic, amb Albert Balada.
Quins són els efectes de la revolució tecnològica en el sistema democràtic? Un curs sobre com els nous instruments de comunicació estan canviant el discurs polític i la gestió pública, l’evolució en el màrqueting polític i de la utilització del big data per a determinar públics.

3. Humor, paròdia i comèdia a la literatura occidental, amb Marc Fernández-Cuyàs.
Són molts els grans escriptors que han decidit optar pel riure, per l’absurd i per la sorna. 10 sessions sobre els autors que s’han desviat de la norma “seriosa” de la literatura com Luigi Pirandello, Roald Dahl, J.K. Toole i Shakespeare, i les obres que han fet riure a generacions i generacions.

4. Feminisme: no només una qüestió de gènere, amb Marta Ausona.
Existeix un feminisme liberal? En què divergeixen el feminisme de la igualtat i el de la diferència? Què se’ns reclama des dels feminismes decolonials? Què vol dir interseccionalitat o transfeminisme? Un acostament a diferents corrents feministes i coneixerem què aporten a debats oberts com la prostitució/treball sexual, la maternitat o la qüestió del vel.

Foto: Centre Cultural Casa Elizalde


5. La història d’Europa a través de la literatura, amb Alberto Reche.
La literatura és una de les formes d’expressió més potents de les problemàtiques històriques. A través d’ella es copsen les preocupacions, els interessos i els grans temes de la cultura, la política o el pensament de cada època. Un viatge des de Mesopotàmia amb el Poema del Gilgamesh, passant pels viatges d’Ulisses i arribant a El conte del graal a l’edat mitjana, per entendre millor els grans moments de la història d’Europa.

6. Identitats líquides, identitats sòlides: nous reptes del pensament actual, amb Loredana Niculet.
Estadísticament vivim en la millor època de la història, no obstant això, existeixen trastorns com l’estrès, l’ansietat i la depressió, conseqüències d’un món amb constants canvis socials, hipertecnològic i sumit en la incertesa, que erosiona els pilars tradicionals d’identitat. Un taller per conèixer i debatre sobre algunes mutacions controvertides del món actual, de la mà de pensadors com B. Pascal, John S. Mill, Z. Bauman, Milan Kundera, Thomas Nagel, entre d’altres.

7. Cultivant el pensament crític: claus per desenvolupar la intel·ligència filosòfica, amb Joan Méndez.
Actualment parlem de diversos tipus d’intel·ligència: verbal, logicomatemàtica, cinestèsica, emocional… Una d’aquestes noves categories és la intel·ligència filosòfica, existencial o espiritual. Un curs pensar per veure en què consisteix, millorar el nostre potencial i descobrir quins beneficis ens pot aportar.

8. Amèrica llatina: més enllà de les revolucions, amb Patricia Martínez.
Com es van constituir les repúbliques independents a l’Amèrica Llatina i es van organitzar els nous estats? Una mirada sobre què va motivar les primeres revoltes i quines propostes polítiques es van anar desenvolupant al llarg del segle XIX i les relacions entre l’Amèrica del Nord i l’Amèrica del Sud, els lents processos de democratització dels països llatinoamericans i el sorgiment del ric ventall de moviments socials en les darreres dècades.

Foto: Centre Cultural Casa Elizalde


9. El món de la imatge: història del disseny, amb Berta Fontboté.
Disseny i societat sempre han estat vinculats d’una manera o altra: necessitats, formes, colors, però també idees, valors i maneres de producció. Un viatge des de l’origen del disseny gràfic i d’objecte, veient la seva evolució de la mà de grans autors que van marcar tendència com ara Morris, Loos, Eames o Papanek, fins a arribar a la complexitat dels nostres dies.

10. 100 anys de Federico Fellini, amb Ludovico Longhi.
El 20 de gener de 1920 naixia Federico Fellini. El cineasta italià ha estat universalment reconegut per la seva peculiar i personalíssima filmografia i per la manera de representar els records evocats amb una imaginació infantil, on conflueixen la bogeria i la burla ingènua. Una revisió de l’univers poètic del mestre a través de les seves seqüències fílmiques més destacades.

11. La ciència al segle XXI: què és i quin impacte tindrà a les nostres vides?, amb Jordi Nano.
Estem vivint una multirevolució científica accelerada: aviat es podrà imprimir un pulmó i els ordinadors parlaran llenguatge quàntic. un acostament, des d’un punt de vista científic, a disciplines com la intel·ligència artificial, la realitat virtual, el CRISP, el blockchain, la biotecnologia, la nanotecnologia i a com els últims descobriments estan transformant el món que ens envolta.

Foto: Centre Cultural Casa Elizalde


12. Els millors àlbums de la història del pop-rock, amb Àlex Torío.
Els discos que la crítica i les vendes van posar als primers llocs de les llistes, des de l’any 1987 fins al segle XXI, els Top 5 de cada any sense deixar de banda els discos que no hi han entrat, a partir de l’anàlisi i audicions de bandes com U2, Pixies, Nirvana, Oasis, Pearl Jam o Suede.

13. Escriure ficció per a viure millor: els personatges que portem dins, amb Anna Marcet.
Ningú no és una sola persona. Tots tenim diverses personalitats que ens ajuden (o no) en els diferents aspectes de la nostra vida. Un curs per escriure ficció introduint part dels nostres personatges als relats.

14. Mètode d’alliberament de cuirasses: escolta el llenguatge del cos, amb Judit Mateu.
Al llarg de la vida es formen cuirasses inconscients que ens protegeixen del dolor però ens impedeixen viure plenament. Un taller per aprendre moviments senzills i suaus enfocats a alliberar les tensions acumulades a diferents zones musculars, per escoltar el cos i entendre les nostres emocions.

Foto: Centre Cultural Casa Elizalde

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa