Retrat de Venanci Vallmitjana fet per Ramon Casas (detall) Foto: Wikimedia Commons


Durant la segona meitat del segle XIX i els inicis del XX, l’escultura catalana va veure’s renovada, enfocada a un nou realisme. Els artífexs d’aquesta evolució van ser els germans Agapit i Venanci Vallmitjana i Barbany, a qui més tard es va unir Agapit Vallmitjana i Abarca, fill del segon. Tots tres ens han llegat un extraordinari patrimoni artístic dispers sobretot per Barcelona i Catalunya però encara poc conegut.

Enguany es compleix el centenari de la mort del mestre Venanci Vallmitjana (Barcelona, 1830-1919), i la Universitat de Barcelona i el Seminari Conciliar de Barcelona, amb la col·laboració d’altres institucions catalanes dipositàries de les obres dels escultors, impulsen l’Any Vallmitjana 2019, un projecte que té la voluntat de donar a conèixer les produccions d’aquesta nissaga d’artistes i d’aplegar per primera vegada tot aquest extens corpus d’obres, creant el primer catàleg dedicat a aquests prolífics escultors barcelonins.

Escultura d’Averrois, obra de Venanci Vallmitjana, al vestíbul de l’Edifici Històric de la UB Foto: Universitat de Barcelona


L’obra dels Vallmitjana es pot trobar repartida per tot Barcelona, com al conjunt escultòric del Parc de la Ciutadella, a les façanes del Parlament de Catalunya o a l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona, per això l’Any Vallmitjana 2019 facilita la localització de les seves escultures en una ruta virtual, que inclou també altres localitzacions i museus de Catalunya. Amb tot, l’organització fa una crida a la ciutadania que conegui obres adscrites al taller dels Vallmitjana, conservades o desaparegudes per incloure-les també al catàleg.

Al llarg de tot l’Any Vallmitjana 2019 hi ha programades diverses activitats de caràcter científic i divulgatiu sobre l’empremta d’aquesta saga d’artistes en el context de l’escultura moderna a Catalunya, pensades per unir el món acadèmic amb el conjunt de la societat. Totes aquestes propostes es poden consultar en aquest enllaç.

«Al·legoria de l’Agricultura», de Venanci Vallmitjana, a la porta d’accés al parc de la Ciutadella pel passeig de Picasso (Barcelona) Foto: Wikimedia Commons


Any Vallmitjana 2019

Durant tot l’any 2019.

La Universitat de Barcelona i el Seminari Conciliar de Barcelona impulsen la celebració del centenari de la mort de Venanci Vallmitjana i Barbany, del seu llegat escultòric i del del seu germà Agapit Vallmitjana i Barbany i del seu fill Agapit Vallmitjana i Abarca, mitjançant diverses activitats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa