La cultura arrela allà on troba les millors condicions, és allà on creix i floreix, on es relaciona amb altres fets i experiències que l’alimenten per seguir creixent i donant fruits que, alhora, donen vida al seu entorn. Aquest és el cercle virtuós cultural, un motor de transformació i creixement que inclou, també, l’àmbit social i econòmic.

Fa cinc anys, a l’Hospitalet de Llobregat, es va engegar un projecte per situar la cultura com a principal motor de desenvolupament, el Districte Cultural de l’Hospitalet, el projecte estratègic d’una ciutat que vol aprofitar la seva situació dins de l’àrea metropolitana de Barcelona, la bona connexió amb les grans infraestructures i la xarxa de transports, per atraure i afavorir nous projectes i empreses culturals i millorar l’oferta cultural fora de la ciutat comtal.

Vista de l’Edifici Freixas, antiga fàbrica de Philips Foto: Ajuntament de l’Hospitalet


Artistes, creadors i espais

L’ecosistema del Districte Cultural compta amb més de 500 agents dels sectors cultural i creatiu. N’hi ha que hi han arribat a partir del projecte i també, és clar, molts que ja formaven part de la xarxa creativa i artística local. Plegats formen un entramat divers que es dedica tant a les arts visuals i el disseny, com a les arts escèniques, la música i la creació literària.

L’activitat cultural a la ciutat s’ha vist afavorida per un teixit d’antigues fàbriques i espais de creació, com el TPK (Taller de Pubilla Kasas), dedicat a les arts visuals i que actualment té la seu al Centre Cutural Tecla Sala, un projecte iniciat el 1977 i que avui està plenament consolidat i forma part de la Xarxa Europea d’Espais de Creació. O l’Edifici Freixas, antiga fàbrica de la marca Philips, que des de l’any 2000 acull com a residents diversos creadors i col·lectius artístics.

Des de fa dos anys, a més, se celebra el CREA, la festa del Districte Cultural on es manifesta aquesta voluntat de generar xarxes transversals de relació entre la ciutat i el seu teixit creatiu i artístic. El CREA reuneix xerrades i ponències, activitats en l’àmbit de la dansa, el teatre, la poesia i la música, un espai d’exposició i venda i el que mai no pot faltar en una festa, música i gastronomia.

Foto: Festival CREA


El retorn de la cultura

El fet cultural genera interaccions amb el seu entorn, i es filtra en tots els àmbits col·laborant i buscant sinergies amb la ciutadania i les entitats veïnals. Amb aquesta orientació es desenvolupen programes com l’Art i Territori, que vincula artistes i creatius amb entitats dels barris, o Saltant les Vies, que també posa en relació artistes i entitats de la part nord i sud de la ciutat. Un exemple és l’exposició de la Cofradía 15+1, una proposta artística comissariada per l’artista visual Marcos Romero, que forma part del col·lectiu d’artistes instal·lats a l’Edifici Freixas, i que commemora el 40è aniversari de l’entitat.

Un dels aspectes més importants de la interacció amb la cultura és en l’àmbit educatiu. El Districte Cultural serveix de paraigua per a diversos projectes, com Tàndem, liderat des d’Educació, que aposta per singularitzar les escoles públiques de L’Hospitalet mitjançant el treball entre equipaments culturals i escoles a través del treball col·laboratiu en projectes artístics, culturals i científics, o La Casa de la Música, un espai dedicat a la formació, exhibició i suport a músics novells però que també, com a projecte estructurant de la ciutat, arriba a les escoles i estudiants.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa