
Foto: Anshu A
Quins materials associarem amb la crisi provocada pel coronavirus, al futur? Quins objectes permetran entendre el que hem viscut i com ho hem viscut, a les pròximes generacions? El Museu de L'Hospitalet, coordinat amb l'Arxiu Municipal de la ciutat, proposa una campanya de recollida de documentació i objectes per donar compte de la repercussió i els efectes de la Covid-19 en la societat.
Amb l'objectiu de documentar la crisi sanitària, però també social, econòmica i cultural i preservar testimonis de la memòria oral, escrita i audiovisual i el material que ajudi a interpretar l'impacte de la pandèmia, el Museu de L'Hospitalet vol elaborar la Memòria d'una pandèmia, un fons que es nodrirà de material molt divers, com guants, màscares, bates i altre material sanitari, cartells que anuncien el tancament de comerços, dibuixos, objectes domèstics relacionats amb la quarantena i el distanciament social, nous productes, fotografies, vídeos i missatges de veu.
Memòria d'una pandèmia s'adreça a la societat en general. Per participar-hi cal enviar un correu a l'adreça [email protected] incloent-hi les dades bàsiques per a la documentació del material: nom i cognom, fotografia de l'objecte o document que es vol cedir i una breu descripció del context o informació rellevant. El material, que es convertirà en patrimoni cultural, es recollirà quan el Museu de L'Hospitalet torni a obrir les seves portes.
Memòria d'una pandèmia s'ha treballat conjuntament amb diferents museus de les xarxes de Museus d'Història i de Museus d'Etnologia de Catalunya i el Museu d'Història de Catalunya, cosa que permetrà, una vegada finalitzada la campanya, posar en comú el material donat i desenvolupar un projecte compartit de divulgació.

Foto: Adrià Costa