Propostes

Moda contra els estereotips de gènere

El Museu del Disseny acull una jornada sobre la indumentària com a motor de canvi

| 13/10/2020 a les 03:34h
Especial: Propostes
Arxivat a: Finestres, moda, gènere, Museu del disseny, Propostes
Per què hi ha peces de roba de dona, d'home, de nen o de nena? Per què sembla que les joies, les bosses, els fulards són reservats a les dones? La moda, majoritàriament, respon als estereotips de gènere, que són construccions socials que s'han anat articulant i reeditant al llarg de la història. Els estereotips de gènere no han sigut mai innocents, al contrari, s'han construït al servei d'interessos polítics, econòmics, de classe i d'origen ètnic, i han assegurat la pervivència de l'estructura heteropatriarcal i d'una idea binària del gènere vinculada també a les dimensions de sexe i sexualitat.

És possible desvestir la moda d'aquests estereotips i fer-la servir, des d'àmbits com la filosofia, l'antropologia o la sociologia, per explorar i reflexionar sobre els artificis socials i les seves dimensions semàntiques i polítiques? És el que es proposa D-generades: repensant la moda i el gènere, que tindrà lloc el dimarts 13 d'octubre al Museu del Disseny de Barcelona en el marc de la Biennal de Pensament, una jornada organitzada per GREDITS (Grup d'Investigació en Disseny i Transformació Social) i BAU, Centre Universitari de Disseny, que també pararà atenció al paper del disseny d'indumentària com a motor de canvi. 

Les entrades per assistir presencialment a totes les activitats estan exhaurides, però es podran seguir en línia aquí. Us les presentem:
 

Dissenys de Palomo Spain Foto: Amélie-DelamotteL'hàbit fa el monjo? Cossos, aparences, identitats, a les 10:15 h.
Conferència a càrrec de la investigadora i catedràtica d'estudis de gènere Marta Segarra on repassarà debats contemporanis dins els estudis de gènere com la distinció entre sexe (biològic) i gènere (cultural), tot reflexionant sobre les seves implicacions polítiques pel que fa als feminismes.

Marta Segarra Foto: D-Generades


Abriendo el sexo_Desbaratando el género, a les 11:15 h.
La Doctora en Antropologia Social i investigadora Mara Martínez parlarà sobre com la biologia s'ha fet servir com a instrument de certificació del patriarcat i del seu sistema de poder, la impregnació social de la distinció sexe-gènere i la la teoria del continuum sexual i la seva vinculació amb les persones trans no binàries.

Mara Martínez, co-comissària de la jornada. Foto: D-Generades


La roba com a tecnologia del gènere, a les 12 h.
Xerrada a càrrec de Bel Olid (escriptora, traductora i activista feminista) i Pol Galofre (activista trans i feminista) sobre el pes social del gènere i de la roba en la lectura que se'n fa socialment.

Pol Galofre i Bel Olid Foto: Maria Codina


Cuestionando el género desde el diseño de moda, a les 15 h.
Entrevista al dissenyador Alejandro Gómez Palomo, Palomo Spain, que ha redibuixat l'estètica de la moda masculina i ha presentat les seves col·leccions a les passarel·les de Madrid, París i Nova York.

La construcció de la història de la moda des de la perspectiva de les identitats dels gèneres, a les 15:45 h.
Xerrada de Sílvia Ventosa, llicenciada en Filosofia, Doctora en Antropologia Urbana i conservadora de tèxtil i indumentària del Museu del Disseny, sobre com els vestits anomenats femenins i els anomenats masculins s'han assemblat o distingit al llarg de la història de la moda, a partir de períodes, fenòmens i personatges clau. Ventosa també parlarà sobre el creixement de la qüestió de gènere com a essència de marca i la moda de gènere neutre.

Sílvia Ventosa, co-comissària de la jornada. Foto: Rafael Vargas


Moda, poder i estereotips de gènere: vestint l’home modern, 16:15 h.
Què significa ser home i quan s'ha forjat l'estereotip contemporani de masculinitat? Quines estratègies de poder i mecanismes de control i repressió hi ha al darrere de la indumentària moderna? Conferència a càrrec de la historiadora de l'art i experta en història de la moda Sílvia Rosés.

Sílvia Rosés, co-comissària la jornada. Foto: D-Generades


És possible una moda agènere?, a les 16:45 h.
Taula rodona moderada per la periodista Laura Sangrà amb les dissenyadores de moda Elisabet Carlota i Elisenda Oms, el dissenyador Roberto Piqueras i la historiadora de l'art i experta en història de la moda Sílvia Rosés.

Les dissenyadores Elisabet Carlota i Elisenda Oms Foto: Instagram Carlotaoms


Aquí podeu seguir la programació de D-generades: repensant la moda i el gènere:

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
La Fundació "la Caixa" i RNE convoquen un premi de relats per a majors de 60 anys
Imatge il·lustrativa
El museu ofereix visitar gratuïtament la seva nova exposició
Imatge il·lustrativa
El CosmoCaixa reprèn el cicle de xerrades divulgatives «Live Talks»
Imatge il·lustrativa
El festival ofereix gaudir les seves activitats de manera presencial i també virtual
Imatge il·lustrativa
14 reflexions de l'escriptor, que diu que «es pot estimar malament i també es pot llegir malament»
Imatge il·lustrativa
Un vídeo mostra una realitat que afecta moltes persones
Imatge il·lustrativa
La dramaturga estrena l'obra «Sota la neu» al cicle #jotambé de la Sala Beckett
Imatge il·lustrativa
La Sala Beckett acull una obra de Daniela Feixas sobre la violència sexual