Miquel Martí i Pol va morir l’11 de novembre de 2003. Per això, el novembre és el mes que la Fundació Miquel Martí i Pol dedica, des del 2006, a recordar el poeta amb un ampli ventall d’activitats festives, culturals i acadèmiques per contribuir a la consolidació del llegat cultural, educatiu i social del poeta i crear vincles afectius amb la llengua catalana, la llengua d’escriptura de l’autor.

Les Jornades Miquel Martí i Pol de 2020 arrenquen el 4 de de novembre i s’allarguen durant tot el mes en una edició adaptada a les mesures sanitàries, que en un inici comptava amb propostes presencials i també en línia però que les noves restriccions han convertit del tot al format digital.

Miquel Martí i Pol, octubre del 1985. Foto: Josep M Montaner.


Entrevista amb el Sr. Ricard Torrents Bertrana.
Divendres 6 de novembre, a les 20 h.
La Fundació Miquel Martí i Pol ret homenatge a Ricard Torrents Bertrana (Folgueroles, 1937), que n’és membre fundador i n’ha sigut patró fins a 2020, per la seva implicació en la institució i en el patrimoni literari en general. Per fer-ho, emetrà a través del seu canal de YouTube l’entrevista que va ser enregistrada el passat mes de setembre a la seu de la Fundació.

Ricard Torrents i Bertrana durant la gravació de l’entrevista, setembre de 2020. Foto: Fundació Miquel Martí i Pol


Homenatge popular a Miquel Martí i Pol en format digital.
Del dimecres 11 al diumenge 15 de novembre.
Cada any el divendres del cap de setmana més proper a l’11 de novembre, data d’aniversari de la mort de Miquel Martí i Pol, s’organitza un Homenatge Popular en el seu record que omple de gom a gom el Teatre Eliseu amb públic de totes les edats per recordar el poeta. Enguany, les circumstàncies fan que aquest acte es transformi en un recital digital amb les xarxes socials com a escenari. Hi pot participar tothom que vulgui, només cal enregistrar un vídeo de dos minuts com a màxim recitant un poema o fragment de poema de Martí i Pol (mirant a càmera o amb veu en off) i publicar-lo amb les etiquetes @fundaciommp, #homenatgepopularMMP2020 i #poesiacatalana.


Anunci de les persones guardonades dels premis literaris, artístics i pedagògics.
Diumenge 15 de novembre.
Amb motiu de les restriccions derivades de la pandèmia, aquest 2020 es faran públics els noms de les persones guardonades amb els Premis literaris, artístics i pedagògics a través dels vídeos oficials que la Fundació publicarà a les seves xarxes socials. Seran el 36è Premi de poesia Miquel Martí i Pol (amb la col·laboració de la Institució Puig-Porret i Reduccions. Revista de poesia), 4t Premi d’il·lustració de poemes de Miquel Martí i Pol (amb la col·laboració de Fundació Antiga Caixa Manlleu i BBVA), 4t Premi InstapoemaMMP (amb la col·laboració de Fundació Antiga Caixa Manlleu i BBVA), 8è Premi Sebastià Álvarez al millor treball de Final de Grau de temàtica educativa de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes de la UVic-UCC, 2n Premi Sebastià Álvarez al millor treball de Final de Màster de temàtica educativa de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes de la UVic-UCC, 4t Premi de Teatre Jaume Salés i Sanjaume, 3r Premi a l’aparador més ben decorat de les Jornades MMP2020 i el 31è Premi ARC de narrativa infantil i juvenil (amb la col·laboració d’ARC Roda de Comerciants).

Imatge de l’entrega dels guardons en l’edició de 2019. Foto: Fundació Miquel Martí i Pol


Acte d’homenatge a la plaça del poeta.
Diumenge 15 de novembre, a les 12 h.
En el 17è aniversari de la mort del poeta es farà un recital de textos de l’autor, a càrrec de la rapsoda Anna Miralpeix, i la interpretació de peces musicals a càrrec de l’Escola Municipal de Música El Faristol. Hi haurà també una ofrena floral i una lectura a càrrec de familiars del poeta.

Conferència La veu de les cases museu literàries, a càrrec de Mireia Munmany.
Dijous 19 de novembre, a les 19 h.
La proposta, a càrrec de Mireia Munmany, autora de La gestió del patrimoni literari i directora de projectes d’Espais Escrits, es podrà seguir en línia des del canal YouTube de la Fundació Miquel Martí i Pol.

Foto: Fundació Miquel Martí i Pol


Lectura comentada de Cinc esgrafiats a la mateixa paret, de Miquel Martí i Pol, a càrrec de Víctor Sunyol i Pep Paré.
Divendres 20 de novembre, a les 19 h.
Víctor Sunyol i Pep Paré conduiran, des del Museu Arqueològic de l’Esquerda de Roda de Ter, la lectura comentada del llibre publicat l’any 1975 amb gravats del Grup Tarot. L’acte es podrà seguir en directe des del canal YouTube de la Fundació Miquel Martí i Pol.

Foto: Mariona Masgrau


Visites comentades a la seu de la Fundació i itinerari literari fins a la fàbrica blava.
Dissabtes 7, 14 i 21 de novembre, a les 10 h i a les 12 h.
Una bona manera de descobrir l’exposició permanent i la seu de la Fundació i un recorregut fins a la fàbrica Tecla Sala per conèixer la indústria i lectura de poemes. Cada sessió és d’una hora i mitja de durada aproximadament. La participació en aquesta activitat val 4 € (és gratuïta per als infants menors de 8 anys i per als Amics de la Fundació Miquel Martí i Pol) i cal inscriure-s’hi prèviament escrivint a [email protected] o al telèfon 93 850 03 55. Només s’atenen visites a grups bombolla i prèviament inscrits.

Foto: Fundació Miquel Martí i Pol


JU al cicle Amb veu pròpia. Accions poètiques.
Dissabte 21 de novembre, a les 20 h.
La cantant JU porta al Teatre Eliseu de Roda de Ter un espectacle únic en el qual posa veu a poetes com Miquel Martí i Pol, Pere Vilanova, Víctor Sunyol, Jaume Coll i Mariné i Ovidi Montllor acompanyada de la delicadesa del violí de Coloma Bertran i de l’harmonia dels acords de la guitarra de Ricard Puigdomènech. Aquesta proposta forma part d’Amb veu pròpia. Accions poètiques, un cicle d’espectacles que tenen la poesia com a eix vertebrador i que es realitza durant el mes de novembre, a Vic, Roda de Ter i Tavèrnoles.

JU, Coloma Bertran i Ricard Puigdomènech. Foto: cedida


III Jornada-col·loqui Miquel Martí i Pol de literatura i educació.
Del dijous 26 al diumenge 29 de novembre.
Aquesta proposta pretén donar eines i recursos a professionals i a estudiants en l’àmbit de la literatura, la cultura i l’educació per fomentar el plaer de llegir i escriure poesia dins i fora dels centres escolars. Reconeixent el poeta nacional Miquel Martí i Pol com a referent i motiu d’estudi, aquesta III Jornada-Col·loqui presenta un programa que té la poesia a Educació Infantil i Primària com a tema central. A causa de les circumstàncies actuals, es farà en línia amb ponències en directe i amb enregistraments accessibles en una plataforma virtual creada expressament per fer-la possible. Podeu consultar el programa complet i inscriure-us-hi en aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa