La fotògrafa Ana Palacios ha publicat Art in Movement, un llibre protagonitzat per joves dels carrers de Kampala (Uganda) que han trobat en l’art un camí per fugir d’un entorn marcat per la pobresa i les drogues. El llibre, editat per La Fábrica amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”, fa visible la feina de l’ONG In Movement: Art for Social Change.

L’autora
Ana Palacios es va formar com a periodista però volia fer cinema. Va aconseguir treballar a Hollywood, on s’ocupava de la logística de produccions cinematogràfiques de primera línia. Tenia una feina de pel·lícula. La intensitat del seu dia a dia era una droga però va dir prou. Prou a traslladar tot un gimnàs vora un set de rodatge. Prou a encarregar ampolles de xampany de preus desorbitats. Estava cansada de fer realitat uns capricis que superaven les ficcions que paral·lelament s’estaven gravant. Va canviar el cinema per la fotografia i Los Angeles per un passaport. Volia documentar altres realitats. Volia agitar consciències. Volia viure més feliç.

La presentació del llibre
Àfrica és com una droga, explica el cooperant extremeny Chema Caballero. Si hi vas, vols tornar-hi, afegeix. Sap de què parla: fa més de vint anys que hi viu. Caballero va dirigir un dels pocs programes d’èxit per a la recuperació de nens soldats. Som a l’acte de presentació d’Art in Movement a la llibreria Calders de Barcelona. L’Ana escolta amb un somriure el Chema, que li ha escrit el pròleg del volum. El continent africà, diuen, és un autèntic imant –per la gent, l’olor, la llum, el ritme, els colors…–, però tots dos coincideixen que etziba grans bufetades. Quan la mortalitat infantil no és una xifra sinó un nen sobre el taulell d’una cuina i una mare amb cara d’esgotament que mira a l’infinit, en reps una que et deixarà marca per sempre més. L’Ana i el Chema suporten les bufetades amb valentia perquè, tot i no haver-hi nascut, Àfrica és també casa seva. No es rendeixen. No miren des de dalt. No jutgen. Hi van i ajuden. Ajudar vol dir crear iniciatives amb la base al territori, facilitant eines a les persones que hi viuen perquè puguin continuar-les.

Art in Movement
A les ciutats i als pobles grans s’ha trencat el vincle tradicional amb l’aldea i molts nens queden desprotegits davant d’abusos, drogues i treballs perillosos. Això passa, per exemple, als barris baixos de Kampala, on l’ONG In Movement: Art for Social Change ha fet possible que molts joves apartin les pors i l’addicció al querosè i es permetin el que hauria de ser un dret, passar-ho bé amb l’art. El circ, la pintura, la fotografia i, sobretot, la dansa han portat autoestima i il·lusió a les vides de nens com en Hamuza, el protagonista de la coberta del llibre Art in Movement. En Hamuza va enamorar l’Ana perquè té un gran talent per moure’s com un ballarí clàssic. En moltes de les imatges del llibre veiem salts, perquè simbolitzen l’alliberació. En Hamuza i altres joves han aconseguit alliberar-se de l’exclusió social, de la pobresa i de les drogues. Quan pinten, ballen, llegeixen, fan malabars, fotografien… salten tan alt com els somnis que volen atrapar.

Tast de fotografies del llibre:

«Art In Movement». Foto: Ana Palacios

«Art In Movement». Foto: Ana Palacios

«Art In Movement». Foto: Ana Palacios

«Art In Movement». Foto: Ana Palacios

«Art In Movement». Foto: Ana Palacios

«Art In Movement». Foto: Ana Palacios



El vídeobook d’Art in Movement:

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa