Foto: Gemma Ventura


Sempre és molt difícil triar un llibre. Perquè són molts els que et colpeixen, que tens a la llibreria i no te’n separaries mai. Però Una història d’amor i de foscor és excepcional. Amos Oz no deixa de ser el màxim exponent de la literatura israeliana, una figura que mosra la controvèrsia entre el poble palestí i el jueu. Ens situa a finals dels anys 40, quan ell encara és un nen i veu com Israel aconsegueix la independència. Ens mostra la relació que té el país amb els àrabs. D’alguna manera entreveus tot el conflicte posterior que va venir.

El que s’agraeix en un llibre és que a part de que la història que t’expliqui t’atrapi, també estigui ben escrit. Aquest és un clam a la memòria, perquè no deixa de ser una obra autobiogràfica. Veus el paper de la mare que va viure rere la figura del pare. També l’amor que Amos Oz sent per ells. Per altra banda, trobem un fet que no és únic en aquest llibre sinó que apareix en tota la literatura jueva: aquesta intel·ligència laica d’estimar la cultura, les llengües. Són gent que en parlen moltíssimes.

És dels típics llibres que anomeno corredors de fons perquè, fent un símil amb l’atletisme, estem molt acostumats als sprinters, a l’estricta novetat. A allò que és efímer, que dura tres setmanes com a molt a les taules. Però després hi ha els llibres que són corredors de fons. Sempre hi són. I sempre els pots recomanar. A la llibreria els procurem tenir. Perquè els sprinters no deixen cap petjada; en canvi, els corredors de fons, sí.

Xavier Cortés

El llibre recomanat

Títol
: Una història d’amor i de foscor
Autor: Amos Oz
Traductor: Roser Lluch Oms
Editorial: La Magrana
Any d’edició: 2007

Qui el recomana
Llibreria: La Memòria
Adreça: Plaça de la Vila de Gràcia, 19, (Barcelona)
La cuiden: Xavier Cortés i Mireia Gispert

Quatre pinzellades:
La llibreria no deixa de ser un lloc molt personal, un centre cultural de proximitat, un espai en què passen coses. En aquests moments tenim una exposició de pintura, però també oferim cursos, lectures, activitats vinculades a allò que ens agrada: el món dels llibres. El que volem és presentar un projecte llibreter diferent, que s’escapi del que és més convencional i tingui un to més personal. La memòria és un concepte que sempre està present en la literatura. És un element que fa referència al que com a llibreters ens interessa, que és la història. No tenim les prestatgeries classificades per gèneres, sinó que agafem àmbits històrics i geogràfics, bàsicament del segle XX. Perquè al costat d’una biografia pot haver-hi un llibre d’assaig o una novel·la de ficció o gràfica o fins i tot algun llibre de poesia. Triem molt el que volem oferir i això és el que ens agraeixen els qui entren a La Memòria.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Xavier Cortés a maig 26, 2016 | 22:52
    Xavier Cortés maig 26, 2016 | 22:52
    Compte, l'autor ės Amos Oz. Malauradament l'edició en català no és troba. En castellà edita Siruela.
  2. Icona del comentari de: Anònim a maig 26, 2016 | 22:59
    Anònim maig 26, 2016 | 22:59
    Compte amb la fitxa del llibre, l’autor és Amos Oz. Per cert, l'edició de La Magrana, descatalogada, quelcom estem fent malament. L’edició en castellà (Siruela) si que és troba.
  3. Icona del comentari de: Eva Piquer a maig 26, 2016 | 23:56
    Eva Piquer maig 26, 2016 | 23:56
    Gràcies a tots dos per haver detectat el lapsus, ja ho hem arreglat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa