Tenen entre 4 i 14 anys, tot i que en alguns països com Eritrea i Mali s’arriba a practicar a nenes menors d’un any. Segons Unicef, aquesta realitat esgarrifosa afecta més de 200 milions de nenes i de dones al món. N’hi ha que perden la vida. Les que sobreviuen pateixen traumes i mals irreversibles. Escoltem i llegim el discurs de l’activista social Waris Dirie, a la pel·lícula autobiogràfica Desert Flower, en què denuncia sense por una tradició inhumana.


Estimo la meva mare. Estimo la meva família. I estimo Àfrica. Durant més de 3.000 anys la família creu de veritat que a la filla a qui no se li ha fet l’ablació no està neta, perquè allò que existeix entre les nostres cames no està net. Per tant ha de ser extirpat i després tancat, com a prova de virginitat i de virtut.

La nit del matrimoni, el marit agafa un ganivet o una navalla i ho talla abans de penetrar a la força l’esposa. Una noia a qui no se li hagi fet l’ablació no es pot casar. Com a conseqüència, és expulsada del seu poble i considerada igual que una prostituta.

Aquesta pràctica continua encara que no estigui escrita a l’Alcorà. És acceptat que com a resultat d’aquesta mutilació les dones estiguin malaltes mentalment i físicament la resta de la seva vida. Aquestes mateixes dones són la columna vertebral d’Àfrica. Jo he sobreviscut però les meves dues germanes, no. La Sofia va morir dessagnada després de ser mutilada i l’Amina va morir en el part, amb el nadó al seu ventre.

Com s’enfortiria el nostre continent si aquest ritual sense sentit fos abolit? Hi ha un proverbi en el meu país: “L’últim camell de la línia camina tan ràpid com el primer”. El que sigui que passi a l’últim de nosaltres té un efecte per a tots nosaltres. Quan era petita vaig dir: jo no vull ser una dona. Per què ho hauria de voler quan és tan dolorós i tan trist? Ara que sóc adulta estic orgullosa de ser qui sóc. Però pel bé de tots nosaltres, deixeu-nos provar de canviar què vol dir ser una dona.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a juny 26, 2016 | 12:28
    Anònim juny 26, 2016 | 12:28
    Sento el teu dolor a la meva ánima. Malalta de tanta injusticia i submissió
  2. Icona del comentari de: una mujer sensible20173 a febrer 04, 2017 | 17:00
    una mujer sensible20173 febrer 04, 2017 | 17:00
    És inhumanitat totalmente, Como miembro d' ACAT lo considero un maltratamiento a las mujeres, jovenets i niñas que no tiene razon de existir. Si quiere podemos estudiar la difusió con conferències . ACAT està a tu disposicion, en c/ Angli 55 Barcelona
  3. Icona del comentari de: Jam Malson a febrer 08, 2019 | 12:04
    Jam Malson febrer 08, 2019 | 12:04
    Jo veig en l'ablació una de les proves més evidents que l'ésser humà, ja sigui a nivell individual com col•lectiu, quan es tracta de creences és d'allò més irreflexiu. Sense qüestionar-se res, és capaç d'anar reproduint durant segles una pràctica tan brutal com l'ablació, només perquè, molt de temps enrere, un dia algú —segurament un grup d'homes il·luminats— va decidir que s'havia de mutilar la part genital de les dones. I així, generació rere generació, fins avui. Realment demencial. Si davant del dolor dels éssers més estimats, dolor produït amb tota consciència, un ésser humà no és capaç de discernir entre allò que ens fa ser millors persones i allò que ens converteix en poca cosa més que bèsties insensibles, tenim un greu problema amb la vida. Bé, de fet, dir que els humans tenim un greu problema de percepció vital no és pas una cosa de l'altre món. I és que ni els animals més salvatges no fan als seus iguals les animalades que els éssers humans ens fem entre nosaltres. Sens dubte, tota creença, pràctica, costum, tradició, etc, que passi per la mutilació d'un ésser humà, pot ser una acció humana, però completament buida d'humanitat. I no cal ni dir que dono tot el meu suport a totes les persones, sobretot dones, que treballen per erradicar aquestes pràctiques inhumanes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa