Foto: Taifa Llibres


Si hi ha un llibre que ens uneix és Mazurca para dos muertos d’en Camilo José Cela. A Taifa tots tenim orígens gallecs i aquesta novel·la va ser una lectura de joventut que ens va marcar per sempre. És la culminació de l’estil literari d’en Cela, lluny de les vacuïtats d’altres obres, cap llibre com aquest recull tot el que suposa la Galícia d’interior, amb la seva exageració permanent.

Està escrita amb unes grans càrregues de profunditat. Acumula paràgrafs d’una brillantor tècnica excepcional, plens de l’humorisme gallec més surrealista, i és hereva de tota la tradició literària prèvia de l’autor i dels seus predecessors. És una novel·la infinita que en algun moment s’havia d’acabar.

Comprenem que, tot i tenir un to humorístic constant, és una novel·la difícil per la seva complexitat estructural. Mazurca para dos muertos necessita una immersió profunda en aquest món rural i, de vegades, inversemblant; cal que ho visquis des de dins per saber a què t’estàs enfrontant.

Per separat, és enorme l’acumulació de paràgrafs excepcionals. Però si ho mires des de la totalitat, la feina de lector és apassionant ja que ha de trobar el fil que els uneix. Després d’aquest llibre és difícil tornar a Galícia sense buscar-hi algun dels personatges. Actualment està fora de catàleg, però és fàcil de trobar a les llibreries de segona mà.

Taifa Llibres



El llibre recomanat

Títol
: Mazurca para dos muertos
Autor: Camilo Jose Cela
Editorial: Seix Barral
Any d’edició: 1983

Qui el recomana
Llibreria: Taifa
Adreça: c/ Verdi, 12 (Barcelona)
La cuiden: Jordi Duarte, Roberto García i Montse Valero.


Quatre pinzellades: José Batlló va inaugurar Taifa l’any 1993, amb la presència del seu amic Manuel Vázquez Montalbán, que ja és una manera de començar amb encant. La idea de fer una llibreria que tingués la meitat del seu fons nou i l’altre meitat de segona mà la converteix en una rara avis dins del món de les llibreries. Des del 2013 la cuidem en Jordi i en Roberto, amb la inestimable ajuda d’una antiga companya, la Montse. Tots hem estat a unes quantes llibreries abans, algunes vegades junts i d’altres separats. Hem mirat sempre de mantenir l’esperit lliure i socialment implicat, tenint cura d’un fons que ens agradi i que s’allunyi de les modes. També procurem que la nostra selecció de segona mà resulti atractiva a la nostra clientela habitual del barri de Gràcia.

Foto: Taifa Llibres

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa