Còmic

Aventura, intriga i idil·li

Alex Raymond només va entintar paper durant vint anys, però van ser dues dècades prodigioses

| 21/06/2016 a les 01:45h
Especial: Còmic
Arxivat a: Biblioteca, Alex Raymond, còmic, dibuix, il·lustracions, manga
 


Explicar a aquestes alçades la importància d’Alex Raymond en l’escrutat i recomptat univers del còmic és com bufar en caldo gelat. El creador de Flash Gordon, Jungle Jim, l’Agent Secret X-9 i Rip Kirby, un dels millors dibuixants i il·lustradors de la història, ha acumulat tants mèrits com anàlisis i hagiografies. El seguidor del traç, de la imaginació i el món lliures que no tingui encara el llibrot Alex Raymond, His Life and Art, de Tom Roberts, amb pròlegs impagables de George Lucas i James Rama, ha d’enfilar-se immediatament a les ofertes d’ebay i adquirir-lo a preu d’or, perquè, incomprensiblement a falta de noves edicions, ha arribat a cotitzar-se a 500 dòlars americans. El treball de Roberts analitza cada una de les etapes del geni i acompanya la pròpia solvència itinerària d’una quantitat de fotografies i dibuixos que esborrona.
 
Però si algú es pensava que amb Alex Raymond, His Life and Art ja havia quedat tot escrit i beneït, s’equivocava de ple. Raymond només va entintar paper durant vint anys, però van ser dues dècades prodigioses, les més enlluernadores, i la curiositat que aviva actualment arreu del món espavila els teòrics i els editors. Cada molt poc temps s’anuncia una nova reedició dels seus personatges. I cada una és millor que l’anterior. Entre les darreres, que encara belluguen i es poden trobar a la plaça digital, cal recomanar, sempre en anglès, la de Flash Gordon i Jungle Jim, considerada Definitive, i editada en tres volums enormes, tal com es va publicar en la premsa del moment: de dalt a baix, Jungle i Flash; la de Rip Kirby, també en tres volums, els corresponents a Raymond, però que encara es manté en edició viva amb els autors que el van succeir en la nissaga d’ulleres i pipa; i finalment, la de l’Agent Secret X-9, integral Raymond en un volum. Tot això, i encara més, fet a casa IDW Publishing, una de les editorials més solvents dins el món de l’evocació clàssica.
 

Aquestes són recomanacions impagables pel que fa a reedicions, però el món biogràfic raymonià tampoc para ni s’atura.  Els amants del còmic clàssic i de la recuperació d’originals tenen el vent a popa i l’han d’aprofitar. Hermes Press, una editorial de New Castle, que es dedica igualment a la sàvia reedició de clàssics de la historieta publicats a la premsa, ha sorprès recentment els propis amb la publicació d’Alex Raymon. An Artistic Journey: Adventure, Intrigue and Romance. Què té d’artístic aquest recorregut, a part del geni que el mereix? Els originals. Poc calia afegir de nou sobre Alex Raymond després dels treballs definitius que l’han precedit, però An Artistic Journey recala en cadascun dels seus personatges i il·lustra el moment amb alguns dels millors originals que se n’han conservat. Amb reproduccions totals i parcials, de pàgines i de vinyetes, que permeten espigolar i calibrar el traç i l’entitat de Raymond, diferenciat per etapes dins cada sèrie i entre totes elles. Un delit per als ulls més profans. Els documentats encara es faran més savis.
 
La majoria d’aquests originals han estat subhastats en els darrers vint anys a la casa Heritage. Els lectors més curiosos, o els més degenerats, poden identificar-se amb una contrasenya i consultar-ne preus a la pàgina web de l’empresa. Atenció! La bola ha anat fent-se cada vegada més grossa a mesura que rodava pendent avall. Encara resulta més malaltís consultar-ne la variació en aquells que han sortit a subhasta més d’una vegada. El preu ha anat superant-se fins a l’escàndol. Tots aquests originals, doncs, o gairebé tots, són a Heritage, i allà es poden llepar ampliant-los tant com calgui. Però els d’Hermes estan impresos en bon paper i analitzats des de l’eficàcia artística. I la tropa que es prou maniàtica per navegar entre aquestes tintes agrairà i recompensarà l’esforç. Alex Raymond se’l val i se’l paga!


L'editor Dan Herman ens presenta el llibre «Alex Raymond: an Artistic Journey»:

 

 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
El Macba programa una jornada sobre l’empremta de la repressió i la despossessió colonial
Imatge il·lustrativa
L'Institut del Teatre ofereix uns estudis per aprofundir en l'escenificació i la tecnologia digital
Imatge il·lustrativa
La Casa Elizalde acull la mirada de fotògrafes professionals i aficionades
Imatge il·lustrativa
L'Editorial Barcino presenta la nova versió de l'última de les grans cròniques catalanes medievals
Imatge il·lustrativa
14 reflexions de l'actor, que defensava «la lluita per la nostra república, del cinema o del que sigui»
Imatge il·lustrativa
Polanski, el cinema musical, brasiler, jueu i del món àrab protagonitzen l'inici del curs cinèfil
Imatge il·lustrativa
14 reflexions de l'actor, que deia que «amb tant d'imbècil amb carnet d'opinador, els savis callen»
Imatge il·lustrativa
Un anunci sobre un nen que munta un drama i un pare que no sap quina cara fer