Foto: Gemma Ventura


Quan era petita, a la meva època llegir era un luxe perquè hi havia pocs llibres, i a sobre la censura. Per a mi va ser molt, molt important Mujercitas. Aquest llibre ens va marcar a moltes dones, perquè volíem ser com la Jo.

Ens hi sentíem identificades les nenes que érem una mica rebels, que et deien: quin mal caràcter té aquesta nena! Costarà que tiri endavant! La meva mare sempre em deia: ets rabiüda, eh? I a mi m’encantava. Me’l llegia d’amagat, i no perquè no me’l deixessin llegir, sinó perquè pensava que estava fent alguna cosa mal feta.

No m’atreveixo a dir que em va canviar la vida, però sí que em va reafirmar la personalitat. Devia tenir uns deu anys. Malgrat que eren una família estupenda i que tenien una mare model, potser massa perfecta, la Jou buscava altres coses. És l’actitud d’estar sempre desperta, de no conformar-te.

La gràcia del llibre és que et fa entrar a la història. Et pots reconèixer fàcilment amb el personatge que voldries ser. Perquè la literatura és fantasia. De petita no saps què vol dir això, però de gran ho veus clar: llegir et fa lliure.

Me’n recordo molt. I aquesta edició que se n’ha fet és preciosa. Amb els anys, et preguntes: quantes vegades has plorat llegint un llibre?

Àngels Grases Mullerachs


El llibre recomanat

Títol
: Mujercitas
Autora: Louisa May Alcott
Traductora: Glória Méndez
Editorial: Lumen
Any d’edició: 2014
Il·lustracions: Riikka Sormunen

Qui el recomana
Llibreria: Llibreria Pròleg
Adreça: c/ de Sant Pere més Alt, 46
La cuida: Àngels Grases Mullerachs i Núria Monrós Grases

Quatre pinzellades: Si hi ha llibreries especialitzades en cinema, en còmic, en teatre, per què no n’hi pot haver una de dones? (Entra una clienta i diu: “Aquesta llibreria és el cor de les dones!”). Fem 25 anys, és molt fort! En sóc una de les fundadores. Aquí portem 4 anys, abans estàvem al Barri Gòtic. Ser llibretera per a mi ha estat un projecte de vida. S’aprèn molt però també es treballa molt. No pots fer una altra cosa que no sigui això. És una dedicació absoluta, no tens mesura del temps. Et va arrossegant i costa molt dir prou. És un ofici molt vocacional, si no, no el podries fer.

L’encant que té és que és la llibreria de la genealogia femenina. Si tu ets jove i vols saber coses de la teva àvia, aquí les trobaràs. És un lloc per recuperar la teva història. Quan vam començar volíem que la invisibilitat de les dones fos visible. Les coses han canviat molt. Vam obrir la llibreria per una necessitat, érem un altaveu. Ara moltes llibreries s’han espavilat i tenen en compte les dones. El nostre fons s’involucra amb la societat. És un lloc de trobada, un espai de llibertat, una llar on et trobes protegit.

En aquests 25 anys com a societat hem anat endavant i endarrere. Ara som en una involució considerable. La violència cada vegada és més gran. Tot és molt trampós i subtil, a la mica que et despites ja et fiquen el gol. Has d’estar molt alerta, per això ens serveixen els llibres. Per això és important parar i mirar. Al darrere tenim 25 anys, però cal valorar l’ara, i intentar ser coherents.

Foto: Gemma Ventura

Foto: RKO Radio Pictures

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a juliol 28, 2016 | 16:56
    Anònim juliol 28, 2016 | 16:56
    Una de mis.primeras lecturas, lo recuerdo con cariño y con nostalgia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa