Foto: Gemma Ventura



L’he llegit tres cops. La primera vegada no me’l vaig acabar, perquè era una lectura obligatòria de l’escola. En aquell moment no em va entrar bé. Però si que em va quedar el cuquet. Perquè sabia que encara que no me l’hagués llegit per rebel·lia, estava bé. Llavors tenia 16 anys. I als 25 hi vaig tornar. Aquest matí, d’una tirada, l’he rellegit i m’ha enganxat de nou. Cada vegada trobo altres maneres d’entendre’n petits detalls.

El protagonista és un nen que, fugint dels problemes que té, ja que pateix bullying, s’amaga en una llibreria. A dins hi troba La història interminable. Sent una necessitat, una atracció molt forta. El roba, se l’endú impulsivament, sense saber-ne el perquè. Mentre l’està llegint arriba un moment en què veu el seu propi nom. Hi interactua, entra dins la història i és capaç de salvar un món.

Parla molt de la imaginació i de com la fantasia ens pot ajudar a viure. Com un llibre t’apropa a vivències noves. Ell va buscar una història per fugir de la realitat. S’amaga a les golfes de l’escola, perquè no el vegin ni el peguin, i allà va llegint. Té aventura, moments de drama, d’amor. I sobretot, de superació.

Francesc Llopis Surralles


El llibre recomanat

Títol
: La historia interminable
Autor: Michael Ende
Traductor: Miguel Saenz
Editorial: Editorial Alfaguara
Any d’edició: 2015

Qui el recomana

Llibreria: Llibreria Bookman
Adreça: carrer Sant Llàtzer, 17 (Figueres)
La cuida: Judit Frigola Fontacaba (il·lustradora de conte infantil) i Francesc Llopis Surralles (humorista gràfic).

Quatre pinzellades: Té quatre mesos i mig de vida. Ens agrada que quan algú hi entra se senti com si estigués al menjador de casa seva. Amb les butaques, el terra de fusta. La tranquil·litat, el temps.

Totes les llibreries s’obren per una passió: la lectura. I volíem que la nostra fos de ficció, ja que per portar bé un negoci t’ha d’agradar el que vens. Hi pots trobar des de còmic fins a novel·la. No cal anar sempre a buscar el best-seller, sinó cuidar la qualitat de llibres que oferim. També ens agrada que la gent pugui participar en conferències, tallers, presentacions, xerrades.

A vegades sembla que la vida t’hagi de donar una empenta per fer el que vols fer, i atrevir-t’hi. Quan vam obrir just havien tancat tres llibreries importants de Figueres. Ens havíem de plantejar: per què ho han fet? Era arriscat i, tot i això, ens hi vam llançar. Ara, la gran lluita de les llibreries mitjanes i petites és oferir el que la indústria d’internet no pot donar: el tracte. Aconsellar. Compartir mirades. Tornar a l’origen: al tracte personal. Que sigui un lloc on puguis trobar aliats.

El millor d’una llibreria és el tracte amb la gent. La sensació de poder vendre històries. Quan algú et diu: gràcies per ser-hi, és el més maco de tot. Llavors veus que tot l’esforç i totes les hores han valgut la pena.


Foto: Gemma Ventura

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa