Nirvana van publicar Nevermind, el seu segon disc, el 24 de setembre de 1991. Descobrim 14 curiositats sobre l’àlbum que va canviar la història del rock.

1. Nevermind és considerat un dels millors àlbums de la història, i el disc que va canviar el rock dels noranta i catapultar el grunge. Va sortir a la venda el 24 de setembre de 1991.
 
2. Va desbancar el Dangerous de Michael Jackson del número 1 de les llistes amb un crit desesperat de ràbia d’una generació de joves frustrats.
 
3. Ha arribat a vendre trenta milions de còpies i va convertir el rock alternatiu en fenomen de masses.
 
4. L’èxit, la fama, un matrimoni complicat amb Courtney Love i la persecució dels paparazzi van acabar d’empènyer el líder del grup, Kurt Cobain, una persona fràgil d’infantesa turmentada, a un procés d’autodestrucció i addició a l’heroïna: s’acabaria suïcidant tres anys després, el 5 d’abril de 1994, d’un tret al cap.
 
5. El grup va néixer el 1987 a Aberdeen, a 180 quilòmetres de Seattle, amb la reunió del baixista Krist Novoselic i el cantant i guitarrista Kurt Cobain. Al primer disc, Bleach (1989), el bateria Dave Grohl encara no hi va participar.
 
6. Nevermind connectava amb la frustració de joves que creixien sota els governs de Reagan o Bush pare, en un clima repressiu, marcat per la sida. La majoria eren fills del divorci. Van fer seus els missatges depressius del líder de Nirvana i la constatació pública que el món que es trobaven era “una merda”.
 
7. Les cançons de més èxit de Nevermind són Smells Like Teen Spirit, catapultat per la cadena MTV, Come As You Are i Lithium.
 
8. Els músics de Nirvana es van convertir en referents de moda amb les seves camises de quadres de franel·la i texans estripats, que es van escampar a preus caríssims per les millors botigues.
 
9. Després de Nevermind, Nirvana gravaria els àlbums In Utero (1993) i MTV Unplugged in New York (1994).
 
10. La gravació del disc va començar el maig de 1991 als Sound City Studios de Los Angeles (California) amb un pressupost de 65.000 dòlars. El grup hi va arribar amb cançons com Smells Like Teen Spirit i Come As You Are encara per acabar de polir. Feien jornades de gravació de vuit a deu hores.

11. Es va fer molt cèlebre la portada amb el nadó Spencer Elden submergit nu en una piscina, intentant atrapar un bitllet de dòlar en un ham de pesca. La imatge es va reproduir en milions de carpetes i samarretes. Anys després, Spencer Elden va repetir la mateixa portada per simbolitzar el pas del temps i el creixement d’aquella generació. Enguany ha començat una batalla legal contra Nirvana acusant-los de promocionar la pornografia infantil.
 
12. Cobain considerava que la música era el primer i la lletra arribava després i, segons els seus companys de banda, es concentrava moltíssim en les melodies. Per això es queixava de les anàlisis dels crítics de les seves lletres, fent-ne avaluacions freudianes, quan segons ell ni les entenien ni tan sols les sabien transcriure correctament.
 
13. Nevermind va presentar-se amb poques expectatives. En van fer 46.251 còpies als Estats Units i 35.000 còpies a la Gran Bretanya. Va debutar al Billboard 200 al número 144. L’impuls de la cadena MTV va fer que al novembre ja fossin al número 35 de la llista i el dia 11 de gener de 1992 desplacessin Michael Jackson del número u i arribéssin a vendre 300.000 còpies cada setmana.
 
14. La filosofia de vida de Kurt Cobain es pot resumir en aquestes 14 frases:
 
U. L’autèntic amic és el que ho sap tot sobre tu i continua sent amic teu.

Dos. Soc un home sense vida, però que estima la música.

Tres. Admiro la gent que viu sense problemes i mira el món sense preocupació: a diferència d’aquesta gent, jo pateixo més del compte.

Quatre. M’he de notar drogat per sentir l’entusiasme que tenia de nen.

Cinc. Ells se’n riuen de mi perquè sóc diferent, jo me’n ric d’ells perquè són tots iguals.

Sis. Vaig trigar anys a entendre que el divorci dels meus pares no era culpa meva.

Set. Les drogues destrueixen la teva memòria i el teu propi respecte. És una part de la meva vida de la qual no estic orgullós. Les drogues són poderoses com el diable. No són bones, però no hi penso predicar en contra.

Vuit. Prefereixo ser el pitjor dels millors que el millor dels pitjors.

Nou. M’estimo més que la gent m’odïi perquè sóc qui sóc que no que m’estimi pel que no sóc.

Deu. A vegades sento que la gent voldria que em morís perquè es compleixi la clàssica història del rock.

Onze. No hi ha res pitjor que la fama, que milers de persones parlin de tu com si fossis una puta.

Dotze. Ser el número u és com ser el número setze, però amb més gent besant-te el cul.

Tretze. Si odies les dones i els homosexuals, no vinguis als nostres concerts.

Catorze. Ningú no mor verge. La vida ens deixa cardats a tots. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa