Mahatma Gandhi va néixer el 2 d’octubre del 1869 a Porbandar (Índia britànica) i va morir assassinat el 30 de gener del 1948 a Nova Delhi. Recordem el pensador i pacifista indi llegint-ne 14 reflexions que aposten pel camí de l’amor i de la pau.

Foto: duncan c


1. Ull per ull, el món acabarà cec.

2. No hi ha camí per la pau, la pau és el camí.

3. Ningú em pot fer mal sense el meu permís.

4. La felicitat és quan el que dius, el que fas i el que penses està en harmonia.

5. L’acció expressa les prioritats.

6. La recompesa està en l’esforç, no en el resultat. Un esforç total és una victòria completa.

7. El que s’obté amb violència només es pot mantenir amb violència.

8. Cuida els teus pensaments, perquè es convertiran en les teves paraules. Cuida les teves paraules, perquè es convertiran en els teus actes. Cuida els teus actes, perquè es convertiran en els teus hàbits. Cuida els teus hàbits, perquè seran el teu destí.

9. Tot el que es menja sense necessitat es roba a l’estómac dels pobres.

10. Si vols canviar el món, canvia’t tu mateix.

11. On hi ha amor, hi ha vida.

12. Sóc un somiador pràctic. Els meus somnis no són il·lusions, els meus somnis els vull convertir en realitat.

13. Primer t’ignoren, després es riuen de tu, més tard t’ataquen i, finalment, guanyes.

14. Viu com si t’haguessis de morir demà, aprèn com si el món hagués de durar per sempre.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a gener 31, 2017 | 13:10
    Anònim gener 31, 2017 | 13:10
    La teoría está genial y las frases filosóficas que quedan para el mundo entero son casi la esencia de la perfección, si no fuese por el hecho de que Gandhi no fue precisamente el mejor ejemplo de paz y no violencia ni con su hijo ni con su mujer. Hay amplia bibliografía sobre el tema, incluidos los testimonios de su propio hijo Harilal. Pero aquí en occidente se ha construido el 'mito Gandhi', gracias a la película colonialista, Gandhi, de Richard Attemborough, que, obviamente ganó muchos premios porque estaba ya todo 'estudiado' para explotar las mentes occidentales y hacer dinero con ellas. Así, pues, Gandhi, ni es un santo, ni ponía en práctica lo que predicaba.
  2. Icona del comentari de: Anònim a agost 19, 2017 | 10:39
    Anònim agost 19, 2017 | 10:39
    Em de ser practics. El fet de que - a vegades - molts no segueixen el que prediquen, no vol dir que'l que prediquen perdi qualitat. Els que perden credibilitat son ells, peró no les seves idees. Una bona idea, es sempre bona - i aprofitable - vingui de on vingui.
  3. Icona del comentari de: Jam Malson a octubre 03, 2018 | 13:03
    Jam Malson octubre 03, 2018 | 13:03
    L'ésser humà és un animal molt i molt complex. Tan complex que hi ha persones que tenen la capacitat d'afirmar una cosa i fer la contrària instants després. Allò tan sonat de "Fes el que jo digui, però no facis el que jo faci", és de manual. En aquest context, no crec que Mahatma Gandhi fos seguidor d'aquesta màxima hipòcrita. Les interpretacions que cadascú pugui fer de la vida de Mahatma Gandhi són interpretacions personals. Tanmateix, ningú no pot negar que el seu pensament i exemple és del tot vàlid, ara i sempre. Hi ha algú que pugui dir que és erroni pensar que el que s'obté amb violència només es pot mantenir amb violència? És erroni pensar que "Ull per ull, el món acabarà cec"? A l'altre extrem, diuen que Adolf Hitler era capaç d'estimar. N'hi ha prou amb aquest "diuen" per afirmar que Adolf Hitler era una bona persona? Quina estupidesa!
  4. Icona del comentari de: anonimo de la paz a febrer 07, 2023 | 17:08
    anonimo de la paz febrer 07, 2023 | 17:08
    viva el comunismo

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa