Víctimes de les presses i addictes a la vida urbana en general: tinc un missatge per a tots nosaltres. Hi ha solucions efectives i no tòxiques per desenganxar-nos de tot plegat. Entreu en una llibreria i demaneu el llibre de Nickolas Butler. Ja a casa, desconnecteu dispositius i simplement comenceu a llegir. La desacceleració serà immediata, us ho prometo. Benvinguts al món rural de Little Wing, un poble fictici de Wisconsin on hi ha granges, neu, poques possibilitats de feina, més neu, bona cervesa, amics per a tota la vida i una estrella del rock.

La de Butler és una novel.la tendra, sense picardia, una lectura d’anar fent, d’assaborir el paisatge i la nostàlgia d’un estil de vida en vies d’extinció, i sobretot un cant a l’amistat. Beth, Henry, Lee, Kip i Ronny han superat la trentena, van néixer i créixer en aquest poble i poques vegades n’han sortit. Tots menys Lee, un músic de folk-rock que gaudeix de fama internacional i que posa la nota de color a les vides plàcides i més aviat àrides d’estridències dels seus amics.

El detonant de la història és el casament de Lee amb una actriu de cinema a Nova York. Hi convida els seus amics de Little Wing, que contrasten d’una manera gairebé exòtica en l’entorn de luxe i glamur que rodeja el cantant. Malgrat l’ostentació i la pompositat de la vida d’una estrella del rock, Lee necessita tornar ocasionalment als seus orígens no només per retrobar-se amb els amics, sinó (i sobretot) per trobar-se amb ell mateix. Lee és, d’alguna manera, el catalitzador de totes les confessions i reflexions dels protagonistes que fan aflorar records que remouen el passat i posen en perill les diferents relacions entre ells. Tot i que formalment no s’acabin de diferenciar massa les veus, m’ha encantat l’aclucada d’ull que fa l’autor per narrar la història alternant capítols des del punt de vista de cada un d’ells. Respon una mica a aquella premissa que totes les monedes tenen dues cares, de manera que escoltar o llegir els mateixos fets des de perspectives diferents n’amenitza la lectura i ajuda a mantenir el ritme d’una narrativa que troba, en la senzillesa i la pausa, la poesia.

A Canciones de amor a quemarropa hi ha casaments, unes quantes separacions, alguna malifeta arran de l’alcohol i molt d’amor per la terra: queda demostrat que Nickolas Butler coneix i estima l’entorn on emmarca l’acció. N’evoca detalls tan propers que durant la lectura t’acompanya un sentit de versemblança que t’atrapa irremeiablement; el silenci d’una gran nevada, l’activitat a la granja, la mirada d’un cérvol, la festa desenfrenada dins d’un bar on tothom coneix tothom enmig de la nit freda i fosca, la solitud de les primeres hores de llum del dia, el caliu dins les cases, tot plegat casa perfectament amb les sensacions que experimenten els seus personatges. La descripció aquí no és només descripció: el sentit del lloc de Little Wing és tal que per a mi és un personatge més, per la presència i el pes que agafa al llarg de la narració.

No sempre et conviden a un món tan íntim i t’hi fan sentir com a casa. I és que la màgia de la literatura deu raure en això, no? En la possibilitat d’aturar el teu món i escorcollar-ne un altre, instal·lar-te còmodament amb una tassa de cafè a casa el Henry i la Beth i parlar amb ells fins a altes hores de la matinada, tancar el llibre i sentir que t’has reconciliat amb la vida.



*La cirereta:

Y luego, la nieve. Nieve para cubrir el mundo entero, para cubrirnos a todos nosotros. Nuestro mundo, que se quede durmiendo y descansando y reponiéndose bajo esas mantas blancas del invierno. Los bosques, que en octubre arrojan confeti alucinógeno sobre un mundo que ahora aparece retraído, necesitado, sereno y, de repente, mucho más delgado, como los ancianos que saben que está a punto de llegarles la hora.


Títol: Canciones de amor a quemarropa
Editorial: Libros del Asteriode
Autor: Nickolas Butler
Traductora: Marta Alcaraz
Primera edició: setembre 2014
Pàgines: 344
Preu: 21,95€

Nickolas Butler. Foto: Libros del Asteroide

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa