Foto: Maria Dias


Patricia Highsmith és una de les plomes més enigmàtiques i potents del segle XX. És molt més que una escriptora de gènere, de misteri o de suspens. Carol és la segona novel·la de Highsmith. La primera va ser Estranys en un tren (1950), els drets de la qual de seguida va comprar Alfred Hitchcock, que la va adaptar exitosament al cinema un any després (1951).

D’entrada, Carol es va titular El preu de la sal i va aparèixer el 1952 signada amb el pseudònim Claire Morgan. No va ser fins al 1989 que va ser publicada amb el títol de Carol i el nom autèntic de l’autora. La temàtica lesbiana, la descripció sense embuts de la història d’amor entre dues dones, no podia ser gaire ben rebuda per la societat americana de principis dels 50. Tampoc Highsmith tenia interès a ser encasellada com una autora de temes lèsbics, de la mateixa manera que mai no va estar d’acord a ser considerada una escriptora de gènere negre. Ho explica en molts dels seus papers i entrevistes, també a l’epíleg que va afegir a l’edició de 1989. La novel·la va tenir un èxit extraordinari, es van vendre ràpidament milers i milers d’exemplars.

És una lectura molt recomanada, per a tots els públics. Highsmith decideix que el final sigui feliç, i això trasbalsa els lectors, sobretot dins del món de l’homosexualitat, que està acostumat a perdre i a viure amagat. L’autora aposta per la felicitat i la nova visió de l’homosexualitat. El tractament de la història, bella, natural, gens sòrdida, va ser una de les claus de l’èxit de la novel·la quan es va publicar.

També recomananem veure la pel·lícula dirigida per Todd Haynes de l’any 2014 i editada en DVD. Hi ha una molt bona feina d’interpretació de les dues protagonistes (Cate Blanchett i Rooney Mara) i una bona recreació de l’atmosfera de Highsmith.


Maria Vitas i Josep Vitas

El llibre recomanat

Títol:
Carol.
Autora: Patricia Highsmith.
Editorial: en castellà, Anagrama. En català, L’Avenç. En anglès, Bloomsbury.
Any d’edició: en castellà i en català: el 1991. En anglès: el 1990.
Traducció: En castellà, Isabel Núñez i José Aguirre. I en català, Montserrat Morera.

Qui el recomana

Llibreria: Antinous.
Adreça: c/ Casanova 72 08011 Barcelona.
La cuida: Maria Vitas i Josep Vitas.

Quatre pinzellades: La Llibreria Antinous obre les portes el juny del 1997 al carrer Josep Anselm Clavé, 6 al barri de ciutat Vella de Barcelona. Després de més de 18 anys al Gòtic, el gener del 2016 ens vam traslladar a un nou local situat al barri de l’Esquerra de l’Eixample, al carrer Casanova, 72. La llibreria la vam engegar els germans Maria Vitas i el Josep Vitas amb 26 i 27 anys respectivament.

Disposem d’una especialització en temàtica LGTBI, amb una àmplia gamma de llibres: des de narrativa, poesia i teatre fins a assaig, diccionaris, biografies i memòries. I també, d’aparició recent: contes didàctics infantils i llibres pedagògics adreçats a adolescents, famílies i educadors. A més a més, ens plau poder-los oferir un catàleg molt extens i complet de pel·lícules (DVD) en què el tema gai i lèsbic apareix tractat en la seva diversitat i riquesa.

Així mateix, disposem d’una llibreria generalista amb totes les novetats editorials i podem gestionar qualsevol petició de documents.

Foto: Maria Dias

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa