“El nostre domini de nombrosos aspectes de la vida ens ha portat a creure equivocadament que hem sotmès el planeta a la nostra voluntat. No obstant això, la fragilitat d’aquest postulat es fa palesa cada vegada que es produeix una pandèmia, un terratrèmol, un tsunami o una sequera. Cada dia que passa, el miratge de l’ordre queda esmicolat”. Són paraules de Kofi Annan, el President Honorífic del Premi Global de Fotografia i Sostenibilitat Prix Pictet.

Des de l’any 2008, el grup Pictet organitza aquest concurs de reconeixement mundial per involucrar els fotògrafs en els conflictes socials i mediambientals d’arreu. El desordre ha estat la temàtica de la sisena edició. Els dotze finalistes del concurs han pogut mostrar la seva obra a l’exposició Disorder, que ara clou la seva gira mundial al Palau Robert de Barcelona i que es podrà visitar fins al 28 de maig.

El malestar social, les revoltes polítiques, l’alteració del clima, les guerres salvatges o el rebombori interior són algunes de les perspectives que s’hi poden trobar. Valérie Belin ha estat la guanyadora del premi amb la sèrie Still Life. “Les seves fotografies són d’un nivell molt alt, tenen un procés de creació molt llarg perquè no hi ha retocs de postproducció. Mostren el desordre de la manera més eloqüent possible”, subratlla el president. Fem un recorregut per la mostra a través de 14 de les fotografies que hi ha exposades.

1. Natura morta amb guants, Valérie Belin (2014). Sèrie: Natura morta.

Foto: Valérie Belin



2. Natura morta amb animals, Valérie Belin (2014). Sèrie: Natura morta.

Foto: Valérie Belin

3. Embriaguesa d’oblit, Ilit Azoulay (2012). Sèrie: Ordre imaginari.

Foto: Ilit Azoulay



4. Abelles d’abelles, Matthew Brandt (2012). Sèrie: Abelles.

Foto: Matthew Brandt



5. Els policies antidisturbis van iniciar les càrregues a la plaça després d’enfrontaments al carrer Xelkovitxna, Maxim Dondyuk (18 de febrer de 2014, Kíev (Ucraïna)). Sèrie: Cultura de la confrontació.

Foto: Maxim Dondyuk



6. Refugiats somalis abandonen la platja de Shimbiro amb rumb al Iemen a bord de les embarcacions de traficants de persones. Només 11 de les persones que van pujar en aquesta embarcació van arribar a la seva destinació amb vida, Alixandra Fazzina (Abril-desembre de 2008, Shimbiro (Somàlia)). Sèrie: Un milió de xílings.

Foto: Alixandra Fazzina



7. Una vegada i una altra: esclat núm. 12, Ori Gersht (2007). Sèrie: Esclat.

Foto: Ori Gersht



8. Kalorama, Washington DC, John Gossage (2013). Sèrie: Si la natura canviés.

Foto: John Gossage



9. Aquest elefant ha mort a conseqüència d’una hemorràgia interna després de ser travessat per la llança d’un caçador furtiu. Un grup que lluita contra la caça furtiva de manera encoberta li treu els ullals abans que el trobin els furtius, Brent Stirton (Maig de 2011, Amboseli (Kenya)). Sèrie: La profanació del Paradís.

Foto: Brent Stirton



10. Florence Abraham, Gideon Mendel (novembre de 2012, Igbogene, estat de Bayelsa (Nigèria)). Sèrie: Un món inundat.

Foto: Gideon Mendel



11. Abdulai Yahaya, mercat d’Agbogbloshie, Pieter Hugo (Accra (Ghana), 2010). Sèrie: Error permanent.

Foto: Pieter Hugo



12. Onze explosions, núm. 1, Sophie Ristelhueber (2006). Sèrie: Onze explosions.

Foto: Sophie Ristelhueber



13. El país de les meravelles artificial II – Viatgers entre muntanyes i rierols, Yang Yongliang (2014). Sèrie: El país de les meravelles artificial.

Foto: Yang Yongliang



14. Joâo Pereira de Arâujo, Gideon Mendel. Barri de Taguna. (Rio Branco (Brasil)). Sèrie: Un món inundat.

Foto: Gideon Mendel

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa