Catorze
Kate Millett: «L’amor és l’opi de les dones»

Kate Millett va néixer el 14 de setembre del 1934 a Saint Paul (Minnesota) i va morir el 6 de setembre del 2017. El 1970 va publicar Política sexual, una de les obres més importants del feminisme radical, en què explicava que l’origen del patriarcat és cultural i històric, i no existeix realment una diferència emocional i mental entre sexes. Recordem la filòsofa, artista i activista de la segona onada del feminisme amb catorze reflexions seves.

Foto: Pinterest


1. La revolució sexual comença amb l’emancipació de les dones, que són les principals víctimes del patriarcat, i també amb el final de l’opressió homosexual.
 
2. L’amor és l’opi de les dones, com la religió ho és de les masses. Mentre nosaltres estimàvem, els homes governaven.
 
3. Siguin les que siguin les diferències sexuals “reals”, no les coneixerem fins que ambdós sexes siguin tractats amb paritat.
 
4. Un dels mites preferits de la mentalitat conservadora és que tota dona és una mare en potència.

5. El concepte d’amor romàntic és un instrument de manipulació emocional que el mascle pot explorar lliurement, ja que l’amor és l’única condició sota la qual s’autoritza (ideològicament) l’activitat sexual de la femella.
 
6. Perquè el sexe pugui retirar-se de l’aspre terreny de la política és imprescindible que creem un món una mica més suportable que el desert que habitem avui.

7. El patriarcat gravita sobre la institució de la família. Aquesta és, alhora, un mirall de la societat i un llaç d’unió amb ella. En altres paraules constitueix una unitat patriarcal dins el conjunt del patriarcat.
 
8. La divisió establerta entre les ciències i les lletres reflecteix la desigualtat de temperament que el patriarcat fomenta entre ambdós sexes. Les lletres veuen menyspreades el seu prestigi per no ser privatives de l’home, mentre que les ciències, la tecnologia i els negocis fan ressò de la deformació que pateix la personalitat “masculina”, adquirint un caràcter ambiciós o agressiu.
 
9. Totes les formes de desigualtat humana broten de la supremacia masculina i de la subordinació de la dona, és a dir, de la política sexual, que cal considerar com la base històrica de totes les estructures socials, polítiques i econòmiques.
 
10. En el matrimoni per parelles es va instituir el primer intercanvi humà, és a dir, la compra i venda de les dones, prototip de l’esclavitud humana sense distinció de sexes que es va establir en un moment posterior. Sota el patriarcat, el concepte de propietat no es va aplicar només a les dones, sinó també a altres béns personals, a la terra i al capital.
 
11. Lolita (l’obra de Nabokov) constitueix el cant al rapte, a la violació a la coacció física, a més d’una anàlisi de terrible passió d’una ànima perdudament enamorada que ha seguit al peu de la lletra el mite patriarcal de l’esposa-nena.
 
12. Henry Miller ha donat expressió a certs sentiments profundament arrelats a la cultura masculina, que aquesta s’entestava a fer callar amb molt de compte: la despersonalització absoluta de la dona, la reducció de la sexualitat a un joc basat en l’explotació, la fantasia infantil de poder, impermeable a la realitat i a la complexitat de les persones i, per últim, l’equiparació del coit amb un cru procés d’evacuació tan repugnant com la defecació.
   
13. Potser no es tracta que l’amor en si sigui dolent, sinó la manera en què es va emprar per entabanar la dona i fer-la depenent, en tots els sentits. L’amor entre éssers lliures és una altra cosa.
 
14. La política és repetició. No és un canvi. El canvi va més enllà del que anomenem política. La política és el mitjà per fer realitat el canvi, que és l’essència.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Meritxell Virgili a setembre 07, 2017 | 17:48
    Meritxell Virgili setembre 07, 2017 | 17:48
    Hem d'anar a buscar els sistemes de filiació (consultar antropòlegs/es que es dediquen a la família); no tots els sistemes estan basats en el patriarcat. El nostre sí, que ha desenvolupat, a més, l'eficàcia simbòlica del capitalisme; en aquest sentit recomano el "Systems of Consanguinitat and Affinity of the human family" de Morgan Lewis Henry, l'estudi de referència d'en Marx en la seva obra, però que l'evolucionisme d'Engels i el Marxisme no van entendre, fent canviar el pensament mateix de Marx i del propi Morgan. L'estupidesa humana és infinita.
  2. Icona del comentari de: Anònim a setembre 06, 2018 | 16:17
    Anònim setembre 06, 2018 | 16:17
    Jo en aquells temps, 1970, era feminista... Bé, ja veia que el nivell de raonament de moltes d'elles era nul, però lluitava, per lliure, per la igualtat. Ara, també. Però la desigualtat està a l'altra banda. Ara les feministes radicals i amb poca capacitat de raonament o amb males intencions, copen tots els estaments de govern i s'estan fent lleis terriblement desiguals contra els homes, lleis que van contra els drets humans. Tots aquests punts, actualment son falsos. Per posar un exemple, això de l'amor, en contra del què ens volen fer creure, és una cosa que s'he enganxen més ells que elles. Hi ha diferents estudis, però una de les formes de comprovar-ho és que elles es divorcien més del doble que ells. Potser això ens ajuda a veure la realitat: http://bit.ly/2sQ0Zca
  3. Icona del comentari de: Anònim a setembre 14, 2018 | 17:42
    Anònim setembre 14, 2018 | 17:42
    Ostres he caigut en obrir el document... Ja el comentari prometia. Mea culpa! Per cert el nivell de raonament nul probablement et toca de més a prop del que et penses.
  4. Icona del comentari de: KALE BORROKA a setembre 15, 2020 | 02:06
    KALE BORROKA setembre 15, 2020 | 02:06
    Quant temps! Ara feia molt que no et veia comentar qualsevol notícia, qualsevol, ja fos de les caques dels gossos al carrer.. Per lligar-ho i vomitar el teu discurset victimista de lo malament que ens tracten als homes les demoníaques dones.. Bé, la veritat és que m'he alegra't.. Et trobava a faltar miserable rancuniós. Tants diàlegs creuats a Nació digital Manresa.. Bé veig que ara rondes per aquí.. Seguiré contestant-t' he. Ja veig que la teva miserable vida segueix igual. L'únic que li dóna sentit és escampar el teu odi vers les dones pels diaris.. Ja et vaig aconsellar que et tractessis mèdicament o millor, et cordessis una corda gruixuda al coll fins a tornar-te lila.. Buenu macu, per aquí ens veiem. Abans que ho preguntis, sóc HOME, pesat!!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa