El Tornillo és el microespai feminista de la Tuerka, un programa de televisió emès per internet. Irantzu Varela, periodista i coordinadora de Faktor Lila, hi parla de diferents conceptes des del feminisme. Escoltem, i recollim 14 reflexions, del seu vídeo titulat Sexe consentit.



1. Segons la RAE, consentir és permetre alguna cosa o condescendir que es faci. Atorgar, obligar-se, suportar, tolerar alguna cosa, resistir-ho. Vaja, res semblant a pactar, negociar, compartir, gaudir.

2. De veritat ens sembla bona idea ajuntar aquestes dues paraules: sexe i consentir?

3. La idea de sexe consentit implica que en l’heteropatriarcat en què vivim tenim una concepció del sexe com alguna cosa que algú pretén aconseguir, i la persona amb qui ho vol aconseguir ho permet, ho tolera, ho resisteix, ho suporta.

4. Permetre el sexe? Suportar el sexe? Resistir el sexe? Tolerar el sexe? És així com volem viure el sexe?

5. De cada quatre casos de dones que són violades, en tres el violador és del seu entorn íntim: parella, amant, ligue, família o amic.

6. Per això hem d’acabar amb la idea de consentir el sexe. I per això hem de deixar de creure que el sexe es conquereix.

7. A veure, conquistadors, venim a ensenyar-vos a deixar de conquistar el sexe i a consensuar-lo.

8. Primer, busca mostres de receptivitat. Segon, espera la interacció. I per últim, pacta-ho tot.

9. El sexe no pot ser una gimcana en què una persona va intentant pràctiques, forats i satisfaccions pròpies mentre que l’altra ha d’anar posant barreres, frens i nos.

10. S’ha de pactar, s’ha de preguntar, s’ha de consensuar tot.

11. El sexe no pot ser una persona imposant els seus desitjos i l’altra resistint-s’hi fins a rendir-se.

12. No hauríem de follar amb algú que ho consenteixi sinó amb algú que ho desitgi.

13. I quan una dona plora, crida, et pega, mira cap a un altre cantó, posa cara de por o de fàstic, diu para, així no, espera, deixa’m, no vull; no està desitjant el que li estàs fent. S’hi està resistint.

14. “A la nostra cultura el «no» d’una dona és l’inici d’una negociació, no el final d’una conversa”. Lidia Infante.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa