A Catalunya es produeixen 4 milions de tones de residus a l’any per municipi i 1,35 kg de residus per càpita al dia. Amb aquestes xifres alarmants, Rezero, una fundació de prevenció de residus i consum, ha iniciat la campanya #JoSocCoco: jo soc consumidor/a conscient.

Aquesta campanya ha presentat el pilot de la websèrie Objectiu #Rezero per conscienciar i lluitar per canviar el model de producció i consum que tenim tan instal·lats, sobretot a nivell domèstic. Estem acostumats a consumir productes no reutilitzables i d’un sol ús constantment: tovallons, paper de cuina, tovalloletes, tampons, compreses, ampolles, bosses de plàstic, bastonets, bolquers, papers d’embalatge, llaunes, envasos, safates… que deixen una gran petjada ecològica.

Cinc models de família diferents, que no tenien res a veure amb els organitzadors, han acceptat el repte: arribar al residu zero en trenta dies. La idea és demostrar que gent “normal” pot entrar en una dinàmica de consum més responsable i sostenible. Tres estudiants, una parella de jubilats, una parella amb un nadó, una parella amb dos infants i una parella amb un gos han anat veient com poden reduir la gegantina muntanya de residus que generes si no t’hi impliques.

L’experiència d’aquestes famílies demostra que sense gaire esforç i sense que els hagi costat més car, es pot arribar a reduir la meitat de la brossa que generem. La clau, diuen, és organitzar-se i informar-se. Cada setmana havien de guardar els residus generats perquè els tècnics de la fundació poguessin anar fent el recompte.

“Se sol dir soc el que menjo, soc el que compro… però també som el que llencem”. La fundació els va donar un kit d’ajuda: bosses de xarxa per a les compres, carmanyoles, envasos reciclables, copes menstruals i altres. L’èxit de la campanya depèn totalment de la involucració dels participants, que s’han anat gravant per crear una websèrie on expliquen les seves experiències. Una família ha decidit fer compostatge amb la matèria orgànica, la parella amb fills ha passat a utilitzar bolquers de tela, algunes dones utiltitzen la copa menstrual, han après a fer iogurts, compren llet a granel, han eliminat les càpsules de cafè… La clau no només és reciclar bé, sinó reduir i evitar tot allò que impliqui residus innecessaris.


Algunes de les mesures que les famílies han aplicat per promoure l’estil de vida residu zero:

1. Rebutja el que no necessites: publicitat impresa, canyetes per a begudes, monodosis de bars i restaurants, envasos de petit format, embolcalls de regal.

2. Minimitza els objectes de casa. Dona’ls a qui els necessiti o porta’ls a un punt verd: roba, mobles, peces, llibres, figuretes.

3. Elimina les fraccions que no es poden reciclar, com el contenidor gris: bastonets per a les orelles, fulles d’afaitar, compreses, tampons o bolquers.

4. Aposta per una dieta sense residus: utilitza carmanyoles, pots i cantimplores i rebutja el menjar precuinat envasat.

5. Planifica’t quan facis la compra: fes la llista, tria el dia i localitza els comerços que satisfan el nostre reptes.

6. Compra a granel: emporta’t els envasos reutilitzables de casa.

7. Residu zero: rebutja embolcalls de plàstic, bosses i embalatges innecessaris.

8. Evita la toxicitat: aposta pels detergents a granel i sense tòxics.


A la cuina:

1. Aposta per aigua no embotellada.

2. Aposta pels draps de cuina: elimina el paper de cuina, d’alumini i de film transparent.

3. Separa la materia orgànica: busca el punt de compostatge del teu barri.


En la teva higiene:

1. Elimina productes d’un sol ús: bastonets per a les orelles, tovalloletes, bolquers i compreses.

2. Aposta per productes reutilitzables i menys agressius: sabons en pastilla, copa menstrual, compreses i bolquers de roba.

3. Mira per la teva salut: redueix la toxicitat dels cosmètics

Abans de la campanya:

Foto: Rezero, Marta Amat


Després de la campanya:

Foto: Rezero, Marta Amat

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a novembre 30, 2017 | 20:31
    Anònim novembre 30, 2017 | 20:31
    Crec que va ser un gran invent les compreses i bolquers d'un sol ūs. Encara que intento reciclar tot el que puc no em veig tornant a rentar a ma aquest productes, sobretot les compreses. Fa molt fàstic.
  2. Icona del comentari de: Anònim a novembre 30, 2017 | 23:14
    Anònim novembre 30, 2017 | 23:14
    Neta, higiènica, còmoda i zero residus mesuals/menstruals
  3. Icona del comentari de: Anònim a desembre 01, 2017 | 09:24
    Anònim desembre 01, 2017 | 09:24
    El millor invent del segle!!!
  4. Icona del comentari de: Anònim a desembre 01, 2017 | 19:40
    Anònim desembre 01, 2017 | 19:40
    El més difícil que veig és aconseguir comprar productes com la llet, conserves i detergents a granel.... Fins que això no existisca com una opció real (sense anar-se km en cotxe per a conseguir-lo), la reducció de residus la veig difícil
  5. Icona del comentari de: Maite Peñarrubia a desembre 01, 2017 | 23:30
    Maite Peñarrubia desembre 01, 2017 | 23:30
    Us recomano un llibre molt interessant, plen de consells de com fer residu ZERO a casa "Residu zero a casa" "Residuo cero en casa" de Bea Johnson

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa