Realitats

La llum dels veïns del Raval

El barri s'il·lumina gràcies als vincles i l'afecte del veïnat

| 30/11/2017 a les 12:19h
Especial: Realitats
Arxivat a: Finestres, realitats
Imatge il·lustrativa
El Raval s'ha il·luminat per tercer any consecutiu amb llums de km0: una il·luminació ben peculiar. "Estem acostumats als llums de Nadal de simbologia cristiana. Em sembla fantàstic que al Raval, en canvi, apostem per una il·luminació alternativa, laica i molt més vinculada amb el barri, ja que els llums són les mateixes persones que hi vivim o hi treballem", opina Ágata Costantini, una comerciant i fotografiada pel projecte. 

"Una necessitat que tenen els comerciants és posar llums durant el Nadal. I ens vam preguntar: per què no els produïm nosaltres amb gent en situació d'atur del barri i a més a més mostrem el veïnat divers del barri? Així també batallem el tòpic que hi ha del Raval i fomentem la convivència intercultural", diu Òscar Esteban, director de la Fundació Tot Raval, dinamitzadora del projecte. 

#RavalKm0 és un projecte que sorgeix de la necessitat del propi veïnat del barri. S'adreça a les persones del barri que estan a l'atur: han estat formades i han creat els llums que guarneixen els diferents carrers, espais i equipaments durant Nadal. A més a més, s'han creat també bosses de roba que els comerciants reparteixen entre els veïns i veïnes i visitants.

Maria Espeus va fotografiar l'any passat veïns i veïnes per mostrar els vincles del Raval. Aquestes fotografies van inspirar els llums que guarneixen els carrers, enguany se n'han aprofitat algunes i se n'han tornat a crear de noves gràcies a la Laia Albert, la seleccionada pel concurs de joves fotògrafs del barri. Les fotografies es poden veure a la galeria Àngels fins al 5 de gener, quan s'apagaran els llums, i al llibre #RavalKm0 que distribuirà la Fundació Tot Raval. 

Entre els veïns i veïnes fotografiats s'hi troben l'Ali i la Shira, un home musulmà i una noia d'Israel, que es van fotografiar junts l'any passat, en Martí Sallent, un home de 76 anys que no recorda quan va mudar-se al Raval i li encanta parar-se a parlar amb tothom. La Francis, una noia francesa que assegura haver provat tots els plats d'arreu del món sense moure's del barri, o en Gagandeep, un home de Panjab que serveix de forma gratuïta esmorzar, dinar i sopar a més de 700 persones, ja que un dels pilars de la religió del sikhisme és compartir. 

1. "M'agrada col·laborar en projectes que trenquen la distància entre el fet creatiu i el carrer, que mai s'haurien d'haver distanciat. El disseny ha d'estar al servei de les persones, no dels mercats, i amb RavalKm0 això s'aconsegueix, ja que implica al barri i converteix els veïns en protagonistes". Curro Claret, dissenyador dels llums juntament amb Maria Güell. 

Foto: Maria Espeus2. "Pot semblar poc crear quatre contractes de feina de dos mesos per a persones a l'atur, però és molt. Per als beneficats, aquesta oportunitat laboral els serveix per guanyar confiança, per sentir-se reconeguts i útils i per començar un procés d'empoderament personal. A més, amb #RavalKm0 tots s'hi van implicar moltíssim; quan s'acabava la jornada els havien de repetir que marxessin cap a casa! Va ser una satisfacció brutal per als que formem la cooperativa". Fina García, directora de la cooperativa Impulsem. 

Foto: Tot Raval3. "M'agrada col·laborar en projectes que trenquen la distància entre el fet creatiu i el carrer, que mai s'haurien d'haver distanciat. El disseny ha d'estar al servei de les persones, no dels mercats, i amb RavalKm0 això s'aconsegueix, ja que implica al barri i converteix els veïns en protagonistes". Curro Claret, dissenyador dels llums juntament amb Maria Güell. 

Foto: Laia Albert4. "Em sento realiment realitzat de poder contribuir en aquest projecte. Per a una persona en atur de llarga durada, tenir un contracte laboral és una oportunitat per recuperar l'autoestima i créixer com a persona. Es tracta d'aconseguir transmetre seguretat i empoderar els qui treballen al taller. La meva feina és dir-los que si volen, poden. I la predisposició que hi posen és molt gratificant". Paco Lifante, professor del taller de llums. 

Foto: Tot Raval

 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Torna el cicle de concerts d'estiu de la Universitat de Barcelona
Imatge il·lustrativa
La ciutat acull un cicle d'espectacles que es poden gaudir presencialment i en línia
Imatge il·lustrativa
L'Altra Editorial i la llibreria de Josep Cots convoquen una nova edició del premi
Imatge il·lustrativa
La Universitat de Barcelona reprèn el cicle Debats UB
Imatge il·lustrativa
Revivim una escena clau de la pel·lícula de Giuseppe Tornatore
Imatge il·lustrativa
Una animació relata amb tendresa els aprenentatges que neixen dels vincles familiars
Imatge il·lustrativa
Un anunci contra la manipulació a què ens sotmet la indústria de la bellesa
Imatge il·lustrativa
Una animació mostra el contrast entre l'amant desitjat i la realitat