“Estimats tots, benvinguts a la 67a Nit de Santa Llúcia, una edició de la Festa de les Lletres Catalanes plena d’excepcionalitats: l’aplicació del 155, i encara més, l’empresonament de mig govern, amb l’altre mig a l’exili, d’en Jordi Sànchez i jo mateix, com a president de la nostra entitat, així com la persecució de de centenars de càrrecs o servidors públics amb querelles i processos judicials de tot tipus”. Ho ha escrit Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, des de la presó de Soto del Real. És en aquest acte que no ha pogut presidir que s’han fet públics els guanyadors d’un dels certàmens més importants de la literatura catalana.

Foto: Víctor P. de Obanos



El 58è Premi Sant Jordi de Novel·la l’ha guanyat Joan-Lluís Lluís amb l’obra Jo soc aquell que va matar Franco. En aquest llibre coneixem l’Agustí Vilamat, un nen nascut el 1916 a Solsona que perd un ull en un accident. Aviat descobreix el gust per la lectura, i es converteix en un jove enamorat dels diccionaris que s’acaba dedicant a la correcció de textos. Però també en un antiheroi clàssic que canvia la història. Joan-Lluís Lluís afirma que “aquesta novel·la és la revenja contra Franco”.

Aquest premi ha estat convocat per Òmnium Cultural i Fundació Enciclopèdia Catalana. El jurat ha estat format per Àlex Broch, Marta Nadal, Isona Pasola, Ramon Pla i Arxé i Màrius Serra. S’hi han presentat 28 originals i té una dotació de 60.000 euros.

El 59è Premi Carles Riba de Poesia l’ha guanyat Josep Maria Fulquet amb l’obra Ample vol de la nit. Aquest guardó ha estat convocat per Edicions Proa amb el patrocini de Fundació Enciclopèdia Catalana. El jurat ha estat format per David Castillo, Andreu Gomila, Josep Lluch, Teresa Pascual i Josep Maria-Valldaura. S’hi han presentat 44 originals i té una dotació de 3.000 euros.

El 20è Premi Mercè Rodoreda de Contes l’ha guanyat Clara Queraltó amb l’obra El que pensen els altres. Aquest premi està instituït per Òmnium Cultural i Fundació Enciclopèdia Catalana. El jurat ha estat format per Francesco Ardolino, Àngel Burgas, Jordi Mir, Sílvia Soler i Àlex Susanna. S’hi han presentat 31 originals i la dotació és de 6.000 euros.

El 44è premi Joaquim Ruyra de Narrativa Juvenil l’ha guanyat Ivan Ledesma amb l’obra Negorith. Aquest premi ha estat convocat per La Galera, SAU, amb el patrocini de la Fundació Enciclopèdia Catalana. El jurat ha estat format per Joan Antoni Martín Piñol, Laia Soler, Cristina Ropero, Jorge Jiménez i Raquel Díaz. Hi han participat 16 originals i la dotació és de 6.000 euros.

El 55è premi Josep M. Folch i Torres de novel·les per a nois i noies ha quedat desert. Segons el jurat, format per Muriel Villanueva, Paula Jarrín, Anna Guitart, Pep Molist i Oriol Canosa, cap de les obres presentades no té les característiques esperades per rebre aquesta distinció. Aquest premi estava convocat per La Galera, SAU, amb el patrocini de la Fundació Enciclopèdia Catalana, s’hi han presentat 19 originals i tenia una dotació de 4.000 euros.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa