Foto: Universitat de Barcelona


De llegir gairebé tothom en sap però d’interpretar números, no. L’exposició Els números i la humanitat que té lloc al vestíbul de l’Edifici Històric de la UB, fins al 7 de febrer, mostra una petita part de la importància que tenen els números en totes i cada una de les disciplines del saber i dels aspectes de la nostra vida gràcies al Grup Interdisciplinari de Reflexió i de Solucions Matemàtiques per a Entitats de la Universitat de Barcelona i a Javier Tejada, que n’és el comissari.

Els números van aparèixer fa 5.000 anys, fins i tot abans que el llenguatge i l’escriptura. Si podem comptar numèricament els aspectes de la nostra vida –naixements, morts, esperança de vida–, també podem preveure el futur de la humanitat, que depèn del valor numèric que poden tenir els grans interrogants que tenim plantejats. Quantes persones poden viure a la Terra? Hi ha aigua per a tothom? Ens podem alimentar tots?

L’exposició busca respondre preguntes relacionades amb els disset objectius de desenvolupament sostenible de l’ONU: la fi de la pobresa i la gana, salut i benestar, educació de qualitat, igualtat de gènere, aigua neta, energia assequible i no contaminant, reduir de les desigualtats o com crear ciutats i comunitats sostenibles, entre d’altres. Aquesta és la primera secció de vint on informen que 836 milions de persones viuen en pobresa extrema, 795 milions de persones no tenen prou aliments, més de 6 milions de nens infants moren abans dels 5 anys, el 40% de la població no té prou aigua o que les dones que viuen en zones rurals tenen tres vegades més possibilitats de morir en el part que les que viuen en centres urbans. 

Es parla de filosofia, psicologia, dret, física, química, biologia, energia, de l’aigua, l’espectre electromagnètic, geologia i cristal·lografia, demografia, agricultura i ramaderia, diversitat cultural, economia, informàtica i seguretat, mobilitat i canvi climàtic. Parla de tot el que crea i afecta la vida perquè tu te’n puguis fer una idea.

La mostra et bombardeja amb números: el dia 10 de gener, abans de dos quarts de dotze del migdia, s’havien fet 5.5537.239.288 cerques al Google, s’havien penjat 228.644.507 fotos a l’Instagram, s’havien publicat 259.327.007 tuits i haquejat 33.079 pàgines arreu del món. O quants cotxes i bicicletes produïts aquest 2018, quantes hectàrees de terra desertifiquem anualment, les emissions de CO2 anuals. O que la longitud total dels vasos sanguinis del cos humà és de 100.000 km, que pots arribar memoritzar 150 trilions de bits d’informació o que oblidem un 90% del que somniem. 

Carregant vídeo…

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa